03/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μερική απελευθέρωση των ΚΤΕΛ

      Pin It

Νομοσχέδιο με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των υπεραστικών λεωφορείων από το 2015

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Υπεραστικές συγκοινωνίες τριών ταχυτήτων προτείνει το αρμόδιο υπουργείο στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του μεταφορικού έργου που σήμερα παρέχεται από τα 61 ΚΤΕΛ. Το νέο σύστημα προβλέπεται να λειτουργήσει από το 2015, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το χρονικό όριο που θέτει ο κοινοτικός κανονισμός.

 

Το νομοσχέδιο, που παρουσίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπει ότι μεταφορικό έργο θα μπορούν να εκτελούν φορείς, δήμοι, αλλά και μεμονωμένα άτομα που πληρούν ορισμένες προδιαγραφές, ενώ καθιερώνεται ανώτερο όριο στην τιμή του εισιτηρίου ανά χιλιόμετρο.

 

Ρυθμιστική Αρχή

 

Η πρόσφατα θεσμοθετημένη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων μετατρέπεται σε Εθνική Αρχή Χερσαίων Επιβατικών Μεταφορών και θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού των μεταφορικών ενοτήτων, με βάση τις προτάσεις που θα υποβάλουν οι περιφέρειες. Θα έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα έως 100.000 ευρώ και να ανακαλέσει μια άδεια σε περίπτωση που διαπιστώσει συστηματικές παρατυπίες.

 

Οι τρεις κατηγορίες γραμμών είναι οι εξής:

 

*Αγονες, στις οποίες προβλέπεται αποκλειστικότητα για την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, καθώς και κρατική επιδότηση με βάση το σύστημα που ισχύει σήμερα για τα μικρά αεροδρόμια της χώρας.

 

*Αποκλειστικού έργου, όπου ο ανάδοχος θα καλύπτει μια περιοχή, χωρίς όμως να λαμβάνει επιδοτήσεις.

 

*Ελεύθερης επιλογής, στις οποίες γίνεται ουσιαστική απελευθέρωση και αφορά τις περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον, όπου θα μπορούν να λειτουργούν περισσότερες από μία εταιρείες.

 

Οι αλλαγές δεν αφορούν τις συγκοινωνίες στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα αστικά ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Δεν προβλέπονται επίσης αλλαγές στον τρόπο απόκτησης λεωφορείου.

 

Οι ανάδοχοι που θα επιλέγονται μετά από διαγωνισμό θα υπογράφουν συμβάσεις 10ετούς διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης αλλά και τροποποίησης αν μεταβληθούν τα δεδομένα. Για τα μικρά νησιά μπορεί να γίνεται απευθείας ανάθεση. Σε κάθε ενότητα θα υπάρχει ένας σταθμός υπεραστικών λεωφορείων, ενώ θα καταβάλλεται τέλος από τις εταιρείες που τον χρησιμοποιούν.

 

 Επιδοτήσεις για άγονες

 

«Είναι ένας τομέας με πολλές ιδιαιτερότητες» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο ο κοινοτικός κανονισμός προβλέπει την ψήφιση του νόμου ένα χρόνο πριν από την ψήφισή του. Η αποκάλυψη ήρθε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Σταθόπουλο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστό το ύψος των επιδοτήσεων που δίνονται σήμερα για τις άγονες γραμμές από διάφορα υπουργεία και φορείς της αυτοδιοίκησης. Εγινε γνωστό ότι οι εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ ζητούν ενίσχυση 70 εκατ. ευρώ μόνο για τη μεταφορά των μαθητών.

 

Οι υπεραστικές συγκοινωνίες εξυπηρετούνται σήμερα από 4.200 λεωφορεία, όπου εργάζονται 15.000 οδηγοί και άλλοι τόσοι ιδιοκτήτες. Κάθε χρόνο γίνονται 150 εκατ. μετακινήσεις και τα έσοδα ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.

Scroll to top