Προβλέπει τώρα βαθύτερη ύφεση και νέα μέτρα
Το «πρόγραμμα προσαρμογής δεν βγαίνει» αποφάνθηκαν χθες με κάθε επισημότητα βιομήχανοι και τραπεζίτες διά στόματος του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος ως άλλος μάντης κακών προέβλεψε ότι το λιγότερο που έχουν να περιμένουν οι Ελληνες είναι νέα μέτρα και αναθεώρηση των στόχων, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η τεχνητή αισιοδοξία θα της γυρίσει μπούμερανγκ.
«Πολλές ενδείξεις πείθουν ότι η ύφεση το 2013 βαθαίνει, η προοπτική ανάκαμψης το 2014 απομακρύνεται (σ.σ.: ο ίδιος είχε μιλήσει πρόσφατα για ανάπτυξη από το επόμενο έτος), οι αποκρατικοποιήσεις στην καλύτερη περίπτωση καθυστερούν. Δεν επιτρέπεται να εθελοτυφλούμε. Η τεχνητή αισιοδοξία θα γίνει μπούμερανγκ. Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «αυτό σημαίνει την αναπροσαρμογή, την αναθεώρηση του προγράμματος και των στόχων του».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα δεχτεί νέο πλήγμα από την κυπριακή κρίση προβλέποντας ότι οι επιπτώσεις θα μειώσουν κατά μία μονάδα το ΑΕΠ, ενώ σερβίρισε σαν ξαναζεσταμένο φαγητό τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, καλώντας σε «ετοιμότητα» για όλα τα ενδεχόμενα, αφού κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κρίση στην Ευρώπη.
Διαπιστώνοντας με καθυστέρηση ετών το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθείται, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει επίσημα θέμα αναθεώρησης του Μνημονίου και των στόχων για το έλλειμμα στις συζητήσεις με την τρόικα, ώστε το πρόγραμμα να αποκτήσει… αναπτυξιακή κατεύθυνση, με τη θέσπιση φορολογικού πλαισίου πενταετίας, πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και περιορισμό των εισπρακτικών μέτρων.
Την ίδια στιγμή, οι βιομήχανοι συνεχίζουν να ζητούν την κεφαλή επί πίνακι των δημοσίων υπαλλήλων, με τον Δ. Δασκαλόπουλο να παροτρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις «λίγων χιλιάδων επίορκων ή πλαστογράφων του Δημοσίου», αλλά και να μην επαναφέρει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων, η κατάργηση της οποίας δεν αποκλείεται να κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ.
Βασίλης Γεώργας