Pin It

Ανησυχούσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπάλληλοι του ΥΠΠΟ

 

Δεν θέλει και πολλή εξυπνάδα για να καταλάβει κάποιος ότι αυτός που θα αγοράσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστήρ Παλάς» στη Βουλιαγμένη δεν θα γίνει ιδιοκτήτης και των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στον περιφραγμένο χώρο του. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πάντως, προχωρά σε καθορισμό ζώνης Α' απολύτου προστασίας

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Το «Αστήρ Παλάς» στη Βουλιαγμένη πωλείται. Οχι όμως και τα αρχαία που βρίσκονται μέσα στον περιφραγμένο χώρο της πλαζ. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όρισε το βράδυ της Τρίτης ειδική επιτροπή για την αυτοψία και τον καθορισμό Ζώνης Α' απολύτου προστασίας. Ενώ χθες προέβη αστραπιαία σε επί τόπου αυτοψία. Οχι μόνο για τον Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, από τα σημαντικότερα μνημεία, που βρίσκεται μέσα στην έκταση που ανήκει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά και για τις υπόλοιπες αρχαιότητες της περιοχής. Τα μέλη του ΚΑΣ ζήτησαν ν' αντιμετωπιστούν όλα ως ενιαίο σύνολο.

 

Ο αρχαϊκός Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στον Λαιμό Βουλιαγμένης χτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα και υπήρξε το ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών, ο οποίος κάλυπτε τις περιοχές της σημερινής Βούλας και Βουλιαγμένης. Είχε δε τεράστια σημασία για τους Αθηναίους κατά την αρχαιότητα, καθώς τους επέτρεπε την απ' ευθείας σύνδεση με το μεγάλο Ιερό του Θεού στη Δήλο. Παράλληλα, ήταν και η αφετηρία τους για την εκεί επίσκεψή τους.

 

Ως γνωστόν, το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστήρ Παλάς», ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και αναμένεται να πωληθεί από στιγμή σε στιγμή. Ωστόσο, τα αρχαία που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος δεν θα μπορούσαν να πωληθούν, να αγοραστούν, να εκποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο βάσει του Συντάγματος. Με σκοπό να θέσουν ακόμα μια ασπίδα προστασίας στον ναό, που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την πλαζ και τις ομπρέλες όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν να προηγηθεί η ανα-οριοθέτηση του χώρου συνολικά.

 

Υπάρχουν εκεί και κατάλοιπα της προϊστορικής εποχής, που αποκαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα ανάμεσα στις καμπάνες του ξενοδοχείου. Το γεγονός ότι υπάρχουν κι άλλα αρχαία στην περιοχή, που σχετίζονται με τον ναό, όπως η Ιερατική Οικία, η οποία πιθανόν λειτουργούσε ως εστιατόριο, δημιούργησε ερωτηματικά στα μέλη για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν το θέμα συνολικά.

 

Η ανακάλυψη του ναού από τη δεκαετία του 1920 δεν εμπόδισε την πολιτεία να παραχωρήσει τη δεκαετία του ’60 την περιοχή για την κατασκευή του ξενοδοχείου, ούτε βρέθηκε τρόπος να εξαιρεθεί από τις εκτάσεις του. Ετσι όλα αυτά τα χρόνια οι απλοί πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση παρά μόνον μέσω της επίσκεψής τους στον Αστέρα και καταβάλλοντας το ακριβό αντίτιμο. Το θέμα άρχισε να απασχολεί την ειδησεογραφία πρόσφατα, λόγω της εκποίησης του ακινήτου. Δεν έλειψαν και αυτοί που υποψιάστηκαν ότι θα πωληθούν τα αρχαία! Οπως η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής – Στερεάς – Νήσων, που κατήγγειλε σε ψήφισμά της την επιχειρούμενη πώληση του Αστέρα, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσαν σχετικό ερώτημα στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας.

 

Να θυμίσουμε ότι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα είναι από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας και ανακαλύφθηκε το 1924 από παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν, σκάβοντας στην παραλία. Βρίσκεται σε περιφραγμένη έκταση των 278 στρεμμάτων του ξενοδοχείου. Ανασκάφτηκε μεταξύ 1926-27 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, ενώ το 1929 κηρύχθηκε πρώτη φορά αρχαιολογικός χώρος.

 

Το όνομά του ,σύμφωνα με την παράδοση, οφείλεται στη Λητώ. Βρέθηκε στο σημείο εγκυμονούσα τον Απόλλωνα και πριν αναχωρήσει για τη Δήλο προκειμένου να γεννήσει τον θεό και την αδελφή του Αρτέμιδα. Για να κολυμπήσει έλυσε, όμως, τη ζώνη της (ζωστήρας). Φεύγοντας την ξέχασε.

 

[email protected]

 

Scroll to top