Ποινή φυλάκισης έξι μηνών σε εκδότη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για προσπάθεια εξαναγκασμού σε παραίτηση πρώην προέδρου του Σωματείου Εργαζόμενων στα ΜΜΕ (ΣΕΜΜΕΛ) του νησιού
ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου
Απόφαση-σταθμό για τα συνδικαλιστικά πράγματα τόσο στον χώρο του Τύπου όσο και για όλους τους εργασιακούς κλάδους έλαβε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης καταδικάζοντας σε έξι μήνες φυλάκιση (εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ανά ημέρα) τον εκδότη Γιώργο Κονδυλούδη για την προσπάθειά του να εξαναγκάσει σε παραίτηση την πρώην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ), Θάλεια Βουγδή.
Ο πρώην εκδότης της εφημερίδας «Αιολικά Νέα» και νυν εκδότης του «Συνηγόρου του Βορείου Αιγαίου» τρομοκράτησε το 2010 την πρόεδρο του σωματείου στον χώρο εργασίας της, ενοχλημένος από τις ανακοινώσεις συμπαράστασης που δημοσιοποιούσε το σωματείο υπέρ των 20 απολυμένων των «Αιολικών Νέων».
Η υπόθεση της συγκεκριμένης εφημερίδας είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, καθώς ο εκδότης της προχώρησε σε ένα ιδιότυπο λοκ άουτ. Οι εργαζόμενοι προσήλθαν κανονικά στα γραφεία της εφημερίδας ένα πρωινό του Φεβρουαρίου και βρήκαν την πόρτα κλειδωμένη. Ενημερώθηκαν από δελτίο Τύπου του εκδότη για το κλείσιμο της εφημερίδας, ενώ έλαβαν τις απολύσεις τους με εξώδικα!
Το γεγονός ήταν πρωτοφανές όχι μόνο για τα δεδομένα της Λέσβου, αλλά για τον χώρο του Τύπου πανελλαδικά, ενώ προκάλεσε τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Από την πλευρά του, ο Γ. Κονδυλούδης ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι δεν είχε οικονομικό πρόβλημα η επιχείρησή του, αλλά ότι ευθύνονται οι εργαζόμενοι για το λουκέτο. Εφτασε μάλιστα να εγκαλέσει διοικητικό υπάλληλο και μέλος του σωματείου για διασπορά… «ταξικού μίσους» εναντίον της εργοδοσίας. Ας σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο του 2010 οι απολυμένοι δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους, καθώς, ενώ έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, εκκρεμεί ακόμα το εφετείο, τον ερχόμενο Μάιο. Εν τούτοις, για όλες τις μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση που έχει καταθέσει ο εκδότης εναντίον τους και εναντίον του ΣΕΜΜΕΛ έχουν δικαιωθεί και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό.
Για το σωματείο, η απόφαση του Πλημμελειοδικείου αποτελεί νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς ενεργοποιείται εκ νέου ο Ν. 1264/1982 που αφορά τις συνδικαλιστικές ενώσεις, «δικαίωση που αποπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα σ’ όλους τους εργοδότες» να μην τρομοκρατούν τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται.