Pin It

Μοντέλο επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος Πάουλ ντε Χράουε στη βελγική εφημερίδα «Le soir» το bail in ως μοντέλο διάσωσης των τραπεζικών κρίσεων.

 

«Σύμφωνα με το νέο δόγμα, το λεγόμενο «bail-in» που επιβλήθηκε από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι κάτοχοι τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ γνωρίζουν τώρα ότι αν η χώρα τους έρθει αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες και πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, θα χάσουν μέρος ή το σύνολο των καταθέσεών τους», σημειώνει στο άρθρο του «Το τέλος της κυπριακής κρίσης αποδυναμώνει το ευρώ» ο Πάουλ ντε Χράουε. Με την επισήμανση ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν «ειλικρινής» όταν παραδεχόταν ότι αυτό θα είναι το νέο μοντέλο τραπεζικής εξυγίανσης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χράουε, το νέο μοντέλο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για δύο λόγους: Αυξάνει τον συστημικό κίνδυνο στην ευρωζώνη και καθιστά πιο πιθανές μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις, ενώ επιβάλλει και τεράστιο οικονομικό κόστος στις διασωθείσες χώρες.

 

Και καταλήγει λέγοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι οικονομική ύφεση, θυμίζοντας ότι «αυτό συνέβη τη δεκαετία του ’30 και υπήρξε τόσο έντονη ύφεση», για να καταλήξει: «Αυτοί που σκέφτηκαν το νέο μοντέλο επίλυσης τραπεζικών κρίσεων αγνοούν τις επιπτώσεις του μοντέλου αυτού όταν εφαρμόζεται στις τράπεζες. Ζουν σε έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας όπου οι καταθέσεις αντιμετωπίζονται σαν οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Οταν μειωθεί η αξία των καταθέσεων από την κατάσχεση, τόσο ο μηχανισμός πληρωμών και πιστώσεων όσο και η οικονομία στο σύνολό της θα αποσταθεροποιηθούν».

 

Scroll to top