Pin It

Των Ελενας Βαρίνου, Χάρη Ιωάννου

 

Tην Παρασκευή 30 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την πορεία υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο.

 

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία εισηγήθηκε χθες στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, έπειτα από πολλές αναβολές. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τη σχετική πρόταση στις 5 Σεπτεμβρίου, εκτιμώντας πως η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και η συνακόλουθη υπαγωγή στο Μνημόνιο αποτελούσαν «προαποφασισμένο σχέδιο με στόχο την εσωτερική υποτίμηση».

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να τοποθετηθεί στο μικροσκόπιο ο ρόλος Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου κατά την έναρξη της κρίσης δανεισμού, να αναζητηθούν ταυτόχρονα οι πολιτικές, ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες τόσο του Λ. Παπαδήμου όσο και του Ευάγγ. Βενιζέλου αλλά «και κάθε άλλου ενεχομένου και συμπράξαντος προσώπου για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου 1 και την αποδοχή των συγκεκριμένων όρων του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

 

«Ο ελληνικός λαός που θυσιάζεται τα τελευταία χρόνια στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης δικαιούται αν μη τι άλλο να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια ποιος και σε ποιο βαθμό φέρει την ευθύνη για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία και η χώρα», αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο, μεταξύ άλλων υποδεικνύονται ως σημεία προς διερεύνηση από την εξεταστική:

 

- Οι δηλώσεις των Στρος-Καν και Ρουμελιώτη από το ΔΝΤ, οι καταγγελίες κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρ. Γεωργίου, περί τεχνητής αύξησης του ελλείμματος στο 14,7% αλλά και οι ευθύνες της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή της Γ. Προβόπουλου για τη μη θωράκιση των ελληνικών ομολόγων τον Οκτώβριο του 2009 και για την επιλογή αλλαγής της διαδικασίας διακανονισμού των συναλλαγών επί ελληνικών ομολόγων «που ενέτειναν τις πιέσεις προς αυτά».

 

- Οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων.

 

- Οι παράμετροι αύξησης του δημοσίου χρέους, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 60 δισ. που εφαρμόστηκε μέχρι το 1996, η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και η «σταθερή πρακτική της υπερτιμολόγησης προμηθειών και δημοσίων έργων».

 

Η ψηφοφορία για την αποδοχή ή μη της πρότασης, εφόσον η συζήτηση πραγματοποιηθεί την ορισθείσα ημερομηνία, θα γίνει την ίδια μέρα. Διαφορετικά, βάσει του Κανονισμού, αναμένεται να γίνει περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Scroll to top