07/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανασχηματισμός προ των πυλών

      Pin It

Των Αλίκης Μάτση-Νίκου Δουλγερίδη

 

Σενάρια ανασχηματισμού και στο βάθος… εκλογών στήνονται από χθες με στόχο τον εκφοβισμό των βουλευτών των τριών εταίρων, αλλά και τη δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, διά της αντιστροφής του διλήμματος που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει, «ή αυτοί ή εμείς».

 

Παρά το ότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαψεύδουν, ως άλλωστε οφείλουν, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και εξόδου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, οι περιρρέουσες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αλλά και η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι προ των πυλών.

 

Τις προσδιορίζουν δε για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε θα έχουν ψηφιστεί τα επαχθέστατα μέτρα (ενδεχομένως και οριακά), ο προϋπολογισμός (με μεγαλύτερη άνεση) ενώ θα έχει ληφθεί και η απόφαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου για την εκταμίευση του όλου ή μέρους της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Εκτός αν, γιατί υπάρχουν και τέτοιες σκέψεις, αφήσουν τελικά τις όποιες αλλαγές για (λίγο) αργότερα…

 

Δύο είναι οι προφανείς στόχοι της διαρροής περί ανασχηματισμού, ο οποίος συνηθέστατα οδηγεί στη διενέργεια πρόωρων εκλογών:

 

- Να «μαντρωθούν» κατά το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, που τρέμουν την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής τους θητείας, αφού γνωρίζουν εκ προοιμίου ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν θα επανεκλεγούν.

 

- Να μπει φρένο στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επισήμως πλέον ζητήσει εκλογές, και να διασπαρεί ο φόβος στην κοινωνία διά του ερωτήματος «τον θέλετε κυβέρνηση με αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή;».

 

Ο ανασχηματισμός πάντως εξυπηρετεί και την απόφαση Σαμαρά, να παραμείνει πάση θυσία η ΔΗΜΑΡ στη συγκυβέρνηση, παρότι είναι σαφές ότι το σκηνικό της επόμενης μέρας στην πολιτική ζωή του τόπου θα είναι εντελώς διαφορετικό.

 

Οι πληροφορίες φέρουν να έχει ήδη γίνει πρόταση στον Ε. Βενιζέλο να αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ για τον Φώτη Κουβέλη λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός θα επιθυμούσε αντίστοιχη θέση, έχοντας ξεπεράσει αρχικές αντιρρήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ δεν έχει απαντήσει.

 

Επισήμως δεν τίθεται θέμα, αλλά ένας υπουργός που θεωρείται σίγουρο ότι θα «αναδομηθεί» είναι ο Αντώνης Ρουπακιώτης για τους γνωστούς λόγους της άρνησής του, έως την ύστατη ώρα, να συνυπογράψει το Μνημόνιο.

 

Πάντως, ο μεγαλύτερος φόβος, αυτήν την ώρα, του Μεγάρου Μαξίμου είναι ακριβώς αυτός: οι εταίροι να καταστήσουν τον Αντώνη Σαμαρά αναξιόπιστο σε αυτά που ο ίδιος δεσμεύτηκε προχθές ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι θα διεκδικήσει περισσότερα των 31,5 δισ. προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

 

Και γεγονός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι όσο ισχνότερη είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης τόσο επίφοβο είναι η δόση να μην καταβληθεί καθ' ολοκληρίαν.

 

Το μήνυμα έχει μεταφερθεί και στους κ.κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη σε μια προσπάθεια πίεσης ώστε να ξεπεραστεί κατά το δυνατόν πιο ανώδυνα ο σκόπελος της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας.

 

Η εκτίμηση αλλά και η ελπίδα του επιτελείου Σαμαρά είναι ότι τα μέτρα θα συγκεντρώσουν τις θετικές ψήφους 155 ή 156 βουλευτών.

 

Το νούμερο προκύπτει από την προσδοκία τουλάχιστον δύο διαρροών από τη ΔΗΜΑΡ ενάντια στην απόφαση του κόμματος. Η ΝΔ να μην έχει καμία απώλεια παρότι υπάρχει ανησυχία για τη στάση Β. Πολύδωρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει ο «άγνωστος Χ» και δεν αποκλείουν οι διαρροές από εκεί να φτάσουν τις έξι.

 

Φυσικά, η κυβέρνηση δεν υπολογίζει διαρροές της τελευταίας στιγμής, από σιωπηλούς, δυσαρεστημένους βουλευτές.

 

Οπως δεν θέλει να υπολογίζει την εκτίμηση που υπάρχει σε ορισμένους κύκλους της ΝΔ ότι οι πρόωρες εκλογές, έως το αργότερο το καλοκαίρι του 2013, θα είναι τελικά αναπόφευκτες.

 

Scroll to top