Οι Ισπανοί καθηγητές τού βίντεο «Gracias Grecia» ήρθαν στην Αθήνα
Γύρισαν το φιλμάκι, που έγινε ανάρπαστο στο Ιντερνετ, για να αντιδράσουν στα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης να καταργήσει το μάθημα των αρχαίων ελληνικών. Μας ευχαριστούσαν σ' αυτό για τα πάντα: από το αλφάβητο και το θέατρο μέχρι τη φιλοσοφία, τη διαλεκτική και το λάδι. Σειρά μας να τους ευχαριστήσουμε κι εμείς
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Πριν κάνα δίμηνο το βίντεο «Gracias Grecia», διάρκειας 7 λεπτών, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου και μας άφησε άφωνους και συγκινημένους. Εκπληκτοι είδαμε μια ομάδα Ισπανών καθηγητών, μαθητών και σπουδαστών από τη Μούρθια, που βρίσκεται στον Νότο της χώρας, να μας ευχαριστούν μέσω μιας «χειροποίητης» παραγωγής με το ισπανικό τους ταμπεραμέντο για τα δώρα που έδωσε η Ελλάδα στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Για το αλφάβητο και τη μουσική, το θέατρο και την ιστορία, για τον Σωκράτη, τη διαλεκτική («Gracias por la filosofia»), για την ιατρική, τους Ολυμπιακούς Αγώνες – μέχρι το κρασί και το λάδι.
Αναρωτηθήκαμε ποιοι είναι και σκεφτήκαμε ότι πρέπει να είναι μια πράξη συμπαράστασης για τα δύσκολα που ζούμε. Είναι κι αυτό, αλλά όχι μόνον. Είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε από κοντά, καθώς με πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Αγίας Παρασκευής ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα. Τους βράβευσε μάλιστα και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, στο αμφιθέατρο της γενικής γραμματείας στην Μπουμπουλίνας.
Πράξη αγάπης στη χώρα
Εκεί μάθαμε διά στόματος του καθηγητή Λατινικών, Αριστείδη Μινγκές Μπάνος -το όνομά του το «χρωστάει» στον φιλέλληνα νονό του-, ο οποίος μιλάει ελληνικά και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του, ότι «τo βίντεο είναι μια πράξη εξέγερσης μπροστά στην επίθεση της ισπανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει τα μαθήματα λατινικών και αρχαίων ελληνικών από τη Μέση Εκπαίδευση στη Μούρθια. Θελήσαμε να αντισταθούμε στον κυβερνητικό Κύκλωπα, που προσπάθησε να μας αφήσει ορφανούς απ' όσα μας έδωσε η Ελλάδα. Είναι μια πράξη αγάπης προς τη χώρα σας. Μας φάνηκε άδικο να στερηθούμε όσα έχει προσφέρει η Ελλάδα στην ανθρωπότητα, παρότι πολλοί αχάριστοι το έχουν ξεχάσει. Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχαν η πολιτική και η δημοκρατία, τα μαθηματικά, η σύγχρονη ιατρική… Η Ελλάδα μας δώρισε το θέατρο, τους θεούς της. Δεν θα ήμαστε ό,τι είμαστε χωρίς τους στίχους του Καβάφη και του Ελύτη, χωρίς τη φωνή της Μαρίας Κάλλας, χωρίς τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη, χωρίς το φως του Αιγαίου και το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου. Ευχαριστούμε για όλα την Ελλάδα μάνα μας. Πριν από το βίντεο είχαμε την Ελλάδα στο μυαλό μας. Τώρα η αγάπη έχει ριζώσει βαθιά στην καρδιά μας. Νιώθουμε αδέλφια και είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είστε και θα είστε», μας είπε. Και ήταν εντυπωσιακό. Τα μάτια του βούρκωσαν. Τόσο αυθεντικά ήταν τα λόγια του σεμνού καθηγητή.
Γύρισμα σε ένα πρωινό
Οι Ισπανοί, μέσα σε λίγα λεπτά και με ελάχιστα μέσα, αλλά με πολύ πάθος, πέρασαν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μας. Το βίντεο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην Ισπανία. Ξεκίνησε να προβάλλεται στις αρχές Ιανουαρίου. Κατ' αρχάς το έκανε ανάρπαστο η μαθητική κοινότητα, αφού το είδαν πάνω από 1.000 μαθητές. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σημείωσε τις πρώτες ημέρες πάνω από 500.000 χτυπήματα. Ετσι έφτασε κι ώς εμάς.
Στην Αθήνα ήρθε προσκεκλημένη 15μελής ομάδα και βραβεύτηκαν οι καθηγητές Aristides Minguez Banos, Jose Miguel Martinez Vaquer και ο σκηνοθέτης Pedro Prunera Conejero. Οπως μας είπε, όλα τα γυρίσματα έγιναν σ' ένα πρωινό και ο ίδιος έκανε μόνος το μοντάζ στο σπίτι του σε δεκαπέντε ημέρες. Μας συγκίνησαν οι φιλέλληνες και μας θύμισαν ότι οι πράξεις σε ανταμείβουν, η απραξία σε πηγαίνει πιο γρήγορα στο σκοτάδι. Ευχαριστούμε, φίλοι Ισπανοί.