Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Το χθεσινό «πρόγευμα εργασίας» στη «Μεγάλη Βρεταννία» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των πρέσβεων των χωρών της Ε.Ε. είχε αυστηρό πρωτόκολλο. Οι διπλωμάτες, που δεν φημίζονται για τις λεκτικές παρεκτροπές τους και τις πιέσεις προς τα πρόσωπα που συναντούν, ήταν ωστόσο «ασυνήθιστος αντίπαλος» για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι ερωτήσεις τους ήταν στοχευμένες και οι απαντήσεις που ανέμεναν δεν άφηναν περιθώρια ελιγμών.

 

Η διαδικασία ξεκίνησε με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, που ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά της Ελλάδας με κριτική προς τον Αντώνη Σαμαρά και τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτά ήταν τα αποκλειστικά θέματα της συνάντησης.

 

Ακολούθως όλοι οι πρέσβεις έθεσαν τα ερωτήματά τους, ενώ οι μόνοι που «απέκλιναν» από τη θεματολογία ήταν η επιτετραμμένη της Δανίας, που ζήτησε ένα σχόλιο για την άνοδο του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

 

Η πιο «πιπεράτη» ερώτηση έγινε από τον -ήδη γνωστό στον Αλέξη Τσίπρα- Γάλλο πρέσβη, που, χαριτολογώντας, καταλόγισε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «lapsus, αφού δεν μίλησε για τη ΔΗΜΑΡ». Στο ίδιο κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε χαμογελώντας ότι «οι λόγοι είναι μάλλον ψυχολογικοί, καθώς είναι πολύ δύσκολο να δεχτούμε ότι πρώην σύντροφοί μας, ένα μέρος της Αριστεράς, στηρίζουν αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

 

Ολες οι ερωτήσεις πάντως ακολουθούσαν -με μικρές παραλλαγές- το μοτίβο «τι θα κάνετε ως κυβέρνηση».

 

Κοινή διαπίστωση των πρέσβεων από την ομιλία και τις απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι η εμφάνισή του δεν παρέπεμπε σε ηγέτη «ακραίου κόμματος», όπως τον περιγράφουν ξένα ΜΜΕ, αλλά ήταν «προσγειωμένος, πραγματιστής και επικεντρωμένος στις λύσεις εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως έλεγε χαρακτηριστικά διπλωματικό στέλεχος ξένης χώρας.

 

Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι δεν ακούστηκε από τους πρέσβεις η λέξη «Μνημόνιο» ούτε μία φορά.

 

Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευε μεγάλο κλιμάκιο στελεχών και συνεργατών, αποτελούμενο από τους βουλευτές Γιάννη Δραγασάκη και Ρένα Δούρου, τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Κώστα Ησυχο, τον στενό συνεργάτη τού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, και τον διπλωματικό σύμβουλό του, πρέσβη Γιώργο Αϋφαντή.

 

Ο ρόλος τους μάλιστα ήταν υποστηρικτικός, καθώς ανέλαβαν να συνομιλήσουν με τους πρέσβεις και να κάνουν πιο συγκεκριμένες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τι μέλλει γενέσθαι αν αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα το κόμμα της Αριστεράς.

 

Μετά το πρόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αναφορικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup: «Η κυβέρνηση είπε άλλα προεκλογικά και ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας. Ηταν απούσα από τη διαπραγμάτευση, από τη συζήτηση, από τον τελικό συμβιβασμό».

 

Πρόσθεσε δε ότι «αυτές δεν είναι λύσεις και κυρίως δεν είναι λύσεις με την κοινωνία όρθια», ενώ κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ολοι πια αναμένουν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα».

 

Στο σχόλιό του μετά το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σημείωσε ότι «την ίδια στιγμή που καταστρέφεται η χώρα και η κοινωνία, οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού φανερώνουν είτε άγνοια κινδύνου είτε υποκρισία».

 

Ωστόσο νωρίτερα είχε υπάρξει άλλη μια κόντρα μεταξύ Σίμου Κεδίκογλου και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι «είναι κατανοητό το θλιβερό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα, που πόνταρε στην καταστροφή και στο λόμπι της δραχμής» και την Κουμουνδούρου να απαντάει πως «καλό είναι την επόμενη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ενημερωθεί πρώτα για την πραγματική κοινωνική καταστροφή που συντελείται εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής».

Scroll to top