Pin It

Η δισκογραφική εταιρεία Puzzlemusik με το πρώτο της φεστιβάλ συστήνει μουσικούς από το δυναμικό της

 

Από αύριο έως τις 29 Απριλίου, σε έξι συναυλιακούς χώρους, οχτώ διαφορετικά σχήματα θα παίξουν μουσική πολλές φορές ακυκλοφόρητη. Γνωστά ονόματα, όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης με το «Baby Trio» του, συνυπάρχουν με πρωτάρηδες. Γιατί η τζαζ δεν έχει ηλικία

 

Των Μαρίνας Κουβέλη – Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

getFileΕτσι είναι οι δισκογραφικές με χαρακτήρα: έχουν άποψη, κυκλοφορούν ιδιαίτερες μουσικές, ανακαλύπτουν τάσεις, υποστηρίζουν τη νέα δημιουργία και τολμούν σε μια περίοδο που η δισκογραφία έχει βαλτώσει. Η Puzzlemusik προχωρά ακόμα περισσότερο. Διοργανώνει το πρώτο της φεστιβάλ μέσα από το οποίο σκοπεύει να αναδείξει τους μουσικούς της. Αυτούς δηλαδή στους οποίους πίστεψε τα τελευταία χρόνια και τους έδωσε χώρο στη δισκογραφία.

 

Το 1o Puzzlemusik Festival‏ θα διαρκέσει από αύριο έως τις 29 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί σε 6 συναυλιακούς χώρους και θα φιλοξενήσει 8 σχήματα. Ανάμεσά τους ο σπουδαίος τζαζίστας Γιώργος Κοντραφούρης (κορυφαίος του hammond organ – ηλεκτρικά πλήκτρα) με το Baby Trio του, καινούργια συγκροτήματα που μόλις κυκλοφόρησαν τις νέες τους δουλειές (Jane Doe, The Next Step Quintet) αλλά και ήδη γνωστά ονόματα (Socos, Χρήστος Αλεξόπουλος, Μαρία Λατσίνου, Γιάννης Κασέτας).

 

«Με πολύ κόπο μπορεί κανείς σήμερα να υποστηρίξει τη νέα δημιουργία και τα πράγματα που ξεφεύγουν από την πεπατημένη», λέει ο Χρήστος Αλεξόπουλος, ιθύνων νους της εταιρείας. «Στόχος, λοιπόν, του φεστιβάλ είναι αφενός να συγκεντρώσει δραστήριους μουσικούς, αφετέρου να αναδείξει ό,τι πιο φρέσκο και δημιουργικό συμβαίνει στη μουσική σκηνή της πόλης. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα συστήσουμε νέα πράγματα, θα αναγγείλουμε συνεργασίες, θα παρουσιάσουμε νέα άλμπουμ για πρώτη φορά, θα ακούσουμε μουσικές που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει. Ολες οι επιλογές, με τον τρόπο τους, είναι καινούργιες ή προσφέρονται μέσα από μια νέα ματιά. Εν ολίγοις, η διοργάνωση είναι ένα παζλ δημιουργικών τάσεων και ιδιαίτερων ήχων για τους μουσικόφιλους αυτής της πόλης».

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

 

- Αύριο στο «Booze Upstairs Cooperativa» (Κολοκοτρώνη 57, στις 21.00, είσοδος 5 ευρώ) το φεστιβάλ ξεκινά με το αγαπημένο τζαζ σχήμα του Γιώργου Κοντραφούρη Baby Trio. Πρόκειται για ένα γκρουπ το οποίο συνθέτουν μουσικοί έως 25 ετών. Κάθε φορά που κάποιος συμπληρώνει τα 25 «συνταξιοδοτείται». Σε αυτήν την 4η κατά σειρά εκδοχή του, το Baby Trio αποτελείται από τον Κοντραφούρη, τον 19χρονο ντράμερ Γιάννη Παπαδουλή και τον 21χρονο κιθαρίστα Κωνσταντίνο Στουραΐτη.

 

- Το ερχόμενο Σάββατο (13/4) στο «BIOS Front» (Πειραιώς 84, ώρα έναρξης: 23.00, είσοδος 6 ευρώ) το σχήμα του Χρήστου Αλεξόπουλου (πλήκτρα) και του Socos (κιθάρα) «The 3rd Man Element» καλεί τον Γιώργο Κοντραφούρη και όλοι μαζί υπόσχονται αυτοσχεδιασμούς κι ένα ταξίδι στο απρόβλεπτο.

 

- Την Κυριακή 14/4 στο «Six d.o.g.s» (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21.30, είσοδος 6 ευρώ) παίζουν οι Θεσσαλονικείς Jane Doe στην πρώτη εμφάνισή τους στην Αθήνα μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους «The Enormous Head of King Splendid» και οι «The Playground Theory», επίσης στην πρώτη τους επίσημη εμφάνιση, με τραγούδια από το άλμπουμ που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο.

 

- Την Παρασκευή 19/4 ο Σωτήρης Δεμπόνος (custom μαντολινοκίθαρο, λούπες και live electronics) δίνει στο «Knot Gallery» (Μιχαλακοπούλου 206 και Πύρρου, 21.30, είσοδος 5 ευρώ) μια από τις σπάνιες συναυλίες του έχοντας στο πλευρό του τον Γιώργο Κίτσιο (ηλεκτρικό πεντάχορδο βιολί).

 

- Το Σάββατο 20/4 ο Γιάννης Κασέτας, ένας από τους πιο διαπρεπείς τζαζίστες μας, παρέα με το συγκρότημά του, τους Funk Wizards παρουσιάζουν στο «Jazz Art» (Καλλισθένους 87 – Πλ. Μερκούρη, Ανω Πετράλωνα, 22.30, ελεύθερη είσοδος) συνθέσεις του επόμενου άλμπουμ του, που ήδη ηχογραφεί στη Νέα Υόρκη.

 

- Την Πέμπτη 25/4, το ελπιδοφόρο «The Next Step Quintet» παρουσιάζει στο «Café Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, 22.00, είσοδος ελεύθερη) το ντεμπούτο άλμπουμ τους που κυκλοφορεί την ίδια μέρα. Με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια, το κουιντέτο αποτελείται από τους Βασίλη Ποδαρά (ντραμς), Θοδωρή Κότσυφα (κιθάρα), Ορφέα Τσουκαλά (σαξόφωνο), Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο), Ντίνο Μάνο (μπάσο).

 

- Τέλος, τη Μεγάλη Δευτέρα 29/4 η Μαρία Λατσίνου και ο Χρήστος Αλεξόπουλος θα παίξουν στο «Six d.o.g.s» (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21.30, είσοδος 6 ευρώ) παλιά και νέα τραγούδια του Χ. Αλεξόπουλου.

 

……………………………………………………………….

 

Βασίλης Ποδαράς: «Η αυτοπεποίθηση των 25άρηδων»

 

Ξεκίνησε να παίζει ντραμς στα 11 του. Αφορμή, μια συναυλία των Socrates με τον Γιώργο Τρανταλίδη στα ντραμς, στον Λυκαβηττό. «Εκείνη την ημέρα συνειδητοποίησα ότι θέλω να γίνω μουσικός», λέει. Στα 18 του αποφοίτησε από το μουσικό σχολείο στο Ιλιον και πέρασε στο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, αποφασίζοντας να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τζαζ.

 

Ολα πήραν τον δρόμο τους όταν ένα πρωινό τον άκουσε να παίζει σε κάποια αίθουσα του πανεπιστημίου ο Γιώργος Κοντραφούρης. Τον προώθησε στο Baby Trio, το γκρουπ στο οποίο όλοι οι μουσικοί είναι κάτω των 25 ετών. Ο Βασίλης μόλις πέρασε το ηλικιακό όριο, με αποτέλεσμα τη… συνταξιοδότησή του από την μπάντα.

 

«Δεν νομίζω πως συνταξιοδοτήθηκα νωρίς», λέει χαμογελώντας. «Το Baby Trio είναι ένα πολύ συγκεκριμένο project και ήδη, μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ μας «Urban jazz», άρχισα να συνειδητοποιώ το κλείσιμο του συγκεκριμένου κύκλου. Παράλληλα δούλευα και με άλλα groups, όπως το The Next Step Quintet».

 

Πόσο ρόλο παίζει η ηλικία στην έμπνευση ενός μουσικού; «Η εμπειρία και η δεξιοτεχνία εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, όντως. Η έμπνευση, όμως, είναι ανεξάρτητη από την ηλικία. Βλέπω μουσικούς που έφεραν την επανάσταση στην τζαζ τη δεκαετία του ’60, όπως ο Roy Haynes και ο Mccoy Tyner, να συνεχίζουν να παίζουν ακόμη και σήμερα που πλησιάζουν τα 80».

 

Τώρα ο Βασίλης Ποδαράς παίζει με τους Τhe Νext Step Quintet και σε λίγες μέρες κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους άλμπουμ. «Αν και όλοι μας είμαστε 25άρηδες, έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Πιστεύουμε πως το group φέρνει έναν καινούργιο ήχο στην ελληνική τζαζ σκηνή». Ο καλώς εννοούμενος νεανικός ενθουσιασμός για τον οποίο έγινε λόγος προηγουμένως.

 

…………………………………………………………………………..

 

Γιάννης Παπαδούλης: «Η τζαζ ποτέ δεν πεθαίνει»

 

Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν οι ροκ κασέτες του πατέρα του. «Από τότε με εξίταρε η ενέργεια που έβγαζαν τα ντραμς…», λέει. Σε ηλικία 12 χρόνων ξεκίνησε μαθήματα στην προπαιδεία του μουσικού σχολείου Λάρισας. «Στην αρχή παίζαμε με διάφορα συγκροτήματα κυρίως ροκ και μέταλ. Ωσπου το 2008 γνώρισα την τζαζ στο Ionian Summer Academy. Εκεί συνάντησα για πρώτη φορά και τον Γιώργο Κοντραφούρη».

 

Ολοκληρώνεται ποτέ, κατά τη γνώμη του, ένας μουσικός; «Προσωπικά δεν θα ήθελα να ολοκληρωθώ ποτέ, γιατί ίσως έτσι θα έχανα το ενδιαφέρον μου για την τζαζ. Ομως, η μουσική δεν τελειώνει, οπότε μέχρι τα βαθιά γεράματα θα έχουμε να κάνουμε συνεχώς με καινούργια πράγματα».

 

Παρά τον ενθουσιασμό της ηλικίας του, δεν στέκεται με ασέβεια απέναντι στους μεγαλύτερους, σε ηλικία, μουσικούς. «Ο νέος θα κερδίσει από την ωριμότητα και την εμπειρία του μεγαλυτέρου του, αλλά και ο μεγάλος θα πάρει από τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό του νέου. Κάπως έτσι λειτουργεί και το Baby Trio. Παίζοντας με έναν πιο μεγάλο σε ηλικία μουσικό αφήνεσαι να σε πάρει μαζί του κι έτσι αυτόματα ανεβαίνεις ένα »σκαλοπάτι»».

 

……………………………………………………………………………

 

Κωνσταντίνος Στουραΐτης: «Από μεταλάς, τζαζίστας»

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο και στην εφηβεία του, όπως οι περισσότεροι πιτσιρικάδες, άκουγε ροκ. Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τζαζ. Παίζει κιθάρα. «Ο πατέρας μου άκουγε τζαζ από πολύ παλιά και προσπαθούσε να με μυήσει σε αυτήν, αλλά εγώ -μεταλάς τότε- ήμουν αγύριστο κεφάλι. Ξεκίνησα να ασχολούμαι λίγο με την gypsy jazz σε ηλικία 17 ετών, όταν πρωτοάκουσα Django Reinhardt. Αγάπησα τη συγκεκριμένη μουσική και ακόμη την αγαπώ, αλλά πλέον αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ο σύγχρονος ήχος της τζαζ».

 

Είναι η τζαζ μουσική για μεγαλύτερους σε ηλικία, μουσικούς και ακροατές; «Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο μύθο», εξανίσταται ο Κωνσταντίνος. «Εχω δει παιδιά δεκατριών και δεκατεσσάρων ετών να παίζουν απίστευτα! Είναι φοβερό το πόσο ώριμος και ολοκληρωμένος μουσικός μπορεί να είναι κάποιος, άσχετα από την ηλικία του».

 

Και οι συναυλίες τους με τον Γιώργο Κοντραφούρη; «Κάθε live μαζί του είναι μία νέα εμπειρία. Νιώθω πολύ τυχερός που συμμετέχω σε αυτό το project και δεν θέλω να κλείσω τα 25 (γιατί θα με διώξει)! Στο Baby Trio εμείς οι νεότεροι παίρνουμε την πληροφορία κατ' ευθείαν από την πηγή και καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε κανονικές συνθήκες».

 

 

 

Scroll to top