Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Μήνα-ορόσημο για καταλυτικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, ενδεχομένως και εκλογικό, θεωρούν τον Μάρτιο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του Α. Τσίπρα εστιάζουν σε δύο κρίσιμα σημεία αυτή την πρόβλεψη, η οποία τείνει να γίνει σχεδόν βεβαιότητα.

 

Το πρώτο είναι η κατάσταση στην οικονομία. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στις αρχές του επόμενου έτους θα καταγραφεί υστέρηση εσόδων και οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού θα εμφανίσουν έλλειμμα το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ.

 

Με δεδομένη την οικτρή κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί σχεδόν στο σύνολο των νοικοκυριών, η «πτώχευση» της καθημερινότητας θα είναι μη αναστρέψιμη.

 

Αρα, όπως οι ίδιοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, θα έχει καταρρεύσει η επίπλαστη αισιοδοξία που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να αποκρύψει πως ούτε την επιμήκυνση έχει εξασφαλίσει ούτε όμως και την εφάπαξ δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

 

Αν, μάλιστα, προκριθεί η τμηματική καταβολή της δόσης, τότε τα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία θα οξύνονται.

 

Το δεύτερο σημείο αφορά τις ευρείες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη. Για τον Α. Σαμαρά εκτιμάται ότι δύσκολα θα κρατήσει ενωμένη τη Ν.Δ.

 

Οι εσωτερικές «γκρίνιες», που καλύφθηκαν στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο 3 (πλην του Γ. Κασαπίδη που ήδη διαγράφηκε) δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψήφισης του προϋπολογισμού, καθιστούν τον πρωθυπουργό όμηρο των εσωκομματικών ισορροπιών.

 

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Ο Α. Σαμαράς, έχοντας εγκλωβιστεί στα ακροδεξιά σύνδρομα που τον διακατέχουν, δύσκολα θα καλύψει το χώρο του κέντρου», υπονοώντας ότι αυτό θα ήταν ευκολότερο για μια Δεξιά τύπου Κ. Καραμανλή. Για δε τον ανασχηματισμό που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζεται «τερτίπι απλά και μόνο για να κερδίσει χρόνο».

 

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η εικόνα που παρουσιάζει το άλλοτε κραταιό κόμμα–κίνημα (;) δημιουργεί την αίσθηση στην Κουμουνδούρου ότι έχει μπει σε δρόμο χωρίς γυρισμό.

 

«Η κοινωνική του αποσάθρωση, μέρα με τη μέρα διογκώνεται», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και δεν παραλείπουν να τονίζουν πως «ακόμα και αν ο Β. Βενιζέλος πάρει τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση, τα προβλήματα θα οξύνονται στο κόμμα του και θα ζει υπό τη διαρκή αγωνία αν και για πόσο θα είναι πρόεδρος».

 

Η ανεξαρτητοποίηση του Μ. Ανδρουλάκη, οι διαγραφές των έξι, αλλά και οι αποχωρήσεις στελεχών που καταγράφονται ανά την Ελλάδα, μάλλον δικαιώνουν την εκτίμηση βουλευτή του κόμματος ότι «τελικά επαληθεύεται η παροιμία «Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα»».

 

Πάντως στην ερώτηση αν θα ανοίξουν τις πόρτες για να υποδεχθούν πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, αφού «τα περισσότερα είναι φθαρμένα».

 

Για τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, τη ΔΗΜΑΡ, η εκτίμηση είναι πως «μια εκ νέου συμμετοχή της σε κυβερνητικό σχήμα θα την τοποθετούσε οριστικά στο μνημονιακό τόξο», ενώ υποστηρίζουν ότι δύσκολα ο Φ. Κουβέλης «θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του ηγέτη-κληρονόμου του ΠΑΣΟΚ, και να ηγηθεί μιας νέας (!) κεντροαριστεράς».

 

Υπό το πρίσμα αυτών των αναλύσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «τρέχουν» τις διαδικασίες της μετεξέλιξης σε ενιαίο φορέα.

 

Οταν είσαι «στον αφρό των εξελίξεων, τότε ό,τι πιάνεις γίνεται χρυσός», επισημαίνει έμπειρο περί τα οργανωτικά στέλεχος, το οποίο προβλέπει ότι οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ο «διάλογος των τάσεων δεν θα είναι μακρύς».

 

Η εκλογή αντιπροσώπων στις 24-25 Νοεμβρίου για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική συνδιάσκεψη (30 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου), θα είναι το πρώτο στίγμα για τη φυσιογνωμία του νέου φορέα.

 

Scroll to top