Pin It

Του Χάρη Ιωάννου

 

Ως ένα ατελείωτο ρεσιτάλ λαϊκισμού μέσω μιας επικοινωνιακής καταιγίδας περί «προνομίων» των υπαλλήλων της Βουλής χαρακτηρίζεται από τους ίδιους η προσπάθεια στην οποία έχει επιδοθεί από την Τετάρτη η τρικομματική κυβέρνηση, με στόχο από τη μία να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις βάρβαρες περικοπές και από την άλλη να συνεχίσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχοποιώντας ομάδες εργαζομένων.

 

Το ζήτημα κορυφώθηκε την Τετάρτη, όταν «ξαφνικά» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αποφάσισε να αφαιρέσει το σημείο όπου αναφέρεται «όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής», με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών να αποφασίζει για το νομοθετικό σώμα.

 

Οι υπάλληλοι της Βουλής προβλέπεται να υποστούν τις ίδιες μειώσεις με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως άλλωστε φαίνεται εύκολα και από τον ήδη ψηφισθέντα προϋπολογισμό της Βουλής για το 2013.

 

Όμως, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό, η Βουλή αποφασίζει ως νομοθετική εξουσία για τα του οίκου της.

 

Αυτό που οι ίδιοι φοβήθηκαν είναι να μη θεωρηθούν κρατικοί υπάλληλοι και επομένως δηλαδή να μπορούν να μετατεθούν, να τεθούν σε εφεδρεία και διαθεσιμότητα ή και να απολυθούν.

 

Η «Εφ.Συν.» προσπαθεί σήμερα να καταγράψει επακριβώς το καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής:

 

Μέχρι το 2011 πράγματι έπαιρναν 16 μισθούς τον χρόνο, όμως από τον Οκτώβριο του 2011 είναι ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

 

Οι τέσσερις έξτρα μισθοί αφορούσαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας συν δύο μισθούς που από το 2012 έχουν καταργηθεί.

 

Οι παραπάνω αμοιβές τους προέρχονται από υπερωρίες, οι οποίες, σε αντίθεση με το Δημόσιο, φτάνουν τις 61 ώρες το μήνα. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μισθός τους κατά περίπου 250 ευρώ.

 

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό τους καθεστώς, πλέον ισχύει ό,τι ακριβώς και στον δημόσιο τομέα. Παίρνουν το εφάπαξ του Δημοσίου και άλλο ένα από το δικό τους Ταμείο, το οποίο παλαιότερα έφτανε τα 200.000 ευρώ, σήμερα όμως είναι λιγότερο από 100.000 ευρώ.

 

Στο Ταμείο τους επίσης καταλήγει μια παρακράτηση 3,5% από τις προμήθειες αναλώσιμων της Βουλής, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό πάει στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Επίσης, απολαμβάνουν τις λεγόμενες παροχές όπως πάρκινγκ στο υπόγειο του κτιρίου, παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους και γυμναστήριο, κάτι άλλωστε που προβλέπεται για τους βουλευτές και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

 

Σημείο τριβής αποτελούν τα λεγόμενα μισθώματα εντός του κτιρίου που καταλήγουν στο Ταμείο των Υπαλλήλων.

 

Πρόκειται για έσοδα από την ενοικίαση του κυλικείου ύψους 24.000 ευρώ τον χρόνο, του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας (200.000 ευρώ ετησίως) και της Ολυμπιακής Αεροπορίας (18.000 ευρώ ετησίως).

 

Χθες οι υπάλληλοι, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, είχαν εκ νέου συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να τους υποσχεθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν θα ξαναφέρει αντίστοιχη ρύθμιση, αφού ο Γ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε για το αντίθετο.

 

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι από τους 1.218 σημερινούς υπαλλήλους της Βουλής εργάζονται πραγματικά, καθώς ένας αδιευκρίνιστος αριθμός φέρεται ως «εξαφανισμένος» ή «απασχολούμενος» σε γραφεία πολιτικών ή κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που ελέγχουν τη Βουλή τα τελευταία 38 χρόνια και έχουν διορίσει κόσμο κατά… εκατοντάδες.

Scroll to top