Pin It

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι μετατρέπονται σε παρατηρητές των εξελίξεων και των διαπραγματεύσεων με τους τροϊκανούς προσπαθώντας να κρατήσουν αποστάσεις από τις σκληρές αποφάσεις που βλέπουν να έρχονται

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

getFile (1)Τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης επέσεισε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στους επικεφαλής της τρόικας, εάν συνεχίσουν να πιέζουν για νέα μέτρα. Στη συνάντηση, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε σε όλους τους τόνους να κάνει σαφές ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα βάρη. Αφού καθόρισε -σύμφωνα με το Μαξίμου- τις γενικές πολιτικές αρχές των διαπραγματεύσεων, παρέπεμψε για τα περαιτέρω στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των αλλοδαπών δανειστών της χώρας μας.

 

Οι τελικές αποφάσεις και η εξειδίκευσή τους ανατίθενται στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αναδεικνύεται στον «καταλληλότερο άνθρωπο» να φέρει σε πέρας και αυτή τη δύσκολη αποστολή, με τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους να μετατρέπονται σε παρατηρητές των εξελίξεων προσπαθώντας να κρατήσουν αποστάσεις από τις σκληρές αποφάσεις που έρχονται.

 

Ο πρωθυπουργός

 

Πολύ δε περισσότερο ο πρωθυπουργός, πιστός στην τακτική που ακολουθεί να αποφεύγει να «εκτίθεται στα δύσκολα», αφήνει να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο κ. Στουρνάρας, που έτσι κι αλλιώς έχει καταφέρει μέχρι τώρα να βρει κοινή γλώσσα με τους σκληρούς αλλοδαπούς. Ο υπουργός Οικονομικών και προνομιακός συνομιλητής της τρόικας προσπαθεί με τη σειρά του να υπηρετήσει επικοινωνιακά την ίδια υποτίθεται γραμμή της σκληρής διαπραγμάτευσης στέλνοντας το μήνυμα -μέσω του Τύπου- ότι «δεν αντέχουμε πια άλλα μέτρα, αλλιώς να πηγαίνετε να συζητήσετε με τον κ. Τσίπρα», για να λάβει την απάντηση από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «πρόκειται για λεονταρισμούς του εκτελωνιστή της τρόικας».

 

Οι συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς είχαν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο το βράδυ του Σαββάτου, με την τρόικα να επιμένει στην επίσπευση του προγράμματος απομάκρυνσης 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και την αλλαγή των σχεδίων για τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank. O A. Σαμαράς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι αλλαγή της διαδικασίας συγχώνευσης των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει, αφού κάτι τέτοιο θα έπληττε και το τραπεζικό σύστημα και την αξιοπιστία της ίδιας της κυβέρνησης. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η τρόικα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εποπτεύουν τη διαδικασία βήμα βήμα και δεν είχαν προβάλει καμία αντίρρηση έως πρότινος.Ωστόσο «πριν ο αλέκτωρ φωνήσαι.. » διαψεύσθηκαν αργά το βράδι όταν μετά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόΪκα, ανακοινώθηκε η ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο Τραπεζών με τους κυβερνητικούς παράγοντες να υποστηρίζουν ότι η υποχώρηση αυτή έγινε προκειμένου να μειωθούν …. τα «ανοιχτά» θέματα και να επικεντρωθεί η συζήτηση στα υπόλοιπα καυτά μέτωπα.

 

Στο δεύτερο μεγάλο αγκάθι των συνομιλιών, στις απομακρύνσεις 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα υπήρξε κάποια σύγκλιση ως προς την άμεση απόλυση των επίορκων υπαλλήλων και την πρόσληψη ισάριθμων νέων υπαλλήλων μέσα στον μήνα, καθώς και τη διαθεσιμότητα άλλων 10.000 τον Ιούνιο. Οι αντιρρήσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη, δεν ετέθησαν στη συζήτηση του πρωθυπουργού με την τρόικα.

 

Επικοινωνίες

 

Ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φ. Κουβέλη για το αδιέξοδο ενώ επικοινώνησε και χθες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, για τη συνολική πορεία των συνομιλιών. Πάντως η συμμετοχή του κ. Μανιτάκη στην κυβέρνηση θεωρείται αμφίβολη και δεν αποκλείεται η παραίτησή του, καθώς το σχέδιο επίσπευσης της απομάκρυνσης των επίορκων είναι πολύ μακριά από τον σχεδιασμό του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Κοινή διαπίστωση και των τριών πολιτικών αρχηγών ήταν ότι η κυβέρνηση θα αποσταθεροποιηθεί εάν πάρει νέα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων που, κατά την τρόικα, υπολογίζονται σε 2,7 δισ. ευρώ. Στο χαράτσι επίσης -σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες- διαπιστώθηκε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την τρόικα. Προσέγγιση πάντως με τους δανειστές υπήρξε και στα άλλα ανοικτά θέματα της ρύθμισης των δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Το ερώτημα είναι αν θα βρεθεί εύσχημος τρόπος για το κλείσιμο της συμφωνίας ή θα παραταθούν οι συνομιλίες και την άλλη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να πάνε πίσω οι αποδεσμεύσεις των δύο δόσεων, ύψους 2,8 και 6 δισ.ευρώ.

 

Αν και -σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες- δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στην περίπτωση που παραταθεί η εκκρεμότητα, πολιτικά παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς η τακτική της τρόικας προκαλεί πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης και προσθέτει νέα προβλήματα στις σχέσεις της με τους δύο εταίρους, ιδίως με τη ΔΗΜΑΡ.

 

…………………………………………………………………….

 

Ανάγωγα

 

Πλήθος άρθρων το τελευταίο διάστημα σε μεγάλες εφημερίδες του εσωτερικού και του εξωτερικού για τον γερμανικό ηγεμονισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τους όψιμους επικριτές του, σπρώχνει την ευρωζώνη στο σημείο μηδέν, απειλώντας την ακόμη και με διάλυση. Αυτά όμως τα έλεγαν και κάποιοι άλλοι πριν από μερικά χρόνια και εισέπρατταν τη χλεύη των σοβαρών, αντιμετωπίζονταν με λοιδορίες και περιγράφονταν από τους οπαδούς του μονόδρομου ως λαϊκιστές, εθνικιστές, αριστεριστές, ευρωσκεπτικιστές. Προς γνώση και συμμόρφωση.

 

Τάσος Παππάς

 

 

 

Scroll to top