08/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διάσωση από μεγαλοκαταθέτες

      Pin It

Το bail in έχει τρομοκρατήσει και τους Γερμανούς, οι οποίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις καταθέσεις και στρέφονται σε μετοχές και ομόλογα. Στο προσκήνιο και το κόμμα του «μάρκου»

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Τέρμα στις διασώσεις τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων βάζει ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, Γενς Βάιτμαν, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να συμμετέχουν οι μεγαλοκαταθέτες. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο.

 

Την ίδια ώρα, δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι οι Γερμανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις καταθέσεις, ενώ επενδυτές μεταφέρουν τα χρήματά τους από τις καταθέσεις σε χρηματιστήρια και κρατικά ομόλογα.

 

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Βάιτμαν στη γερμανική κρατική ραδιοφωνία, κάνει λόγο για σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η συμμετοχή φορολογουμένων στη διάσωση τραπεζών λέγοντας: «Να περάσει στους ώμους αυτών που αποφασίζουν, όπως γίνεται σε κάθε επιχείρηση. Δεν είναι δυνατόν να διασώζονται οι τράπεζες με χρήματα φορολογουμένων. Πρέπει να προσδιοριστεί ο βαθμός και το μερίδιο ευθύνης, ώστε αυτοί που έχουν την επιχειρηματική ευθύνη να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του κόστους διάσωσης».

Ο Βάιτμαν τονίζει ακόμα ότι οι μεγαλοκαταθέτες πρέπει να βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου αυτών που θα πληρώσουν τις τραπεζικές διασώσεις και οι καταθέτες με ποσά μέχρι 100.000 ευρώ πρέπει και στο μέλλον να εξαιρεθούν.

 

«Η Κύπρος δεν αποτελεί υπόδειγμα διάσωσης, καθώς ο τραπεζικός της τομέας είναι δυσανάλογα μεγάλος και η χρηματοπιστωτική της δομή διαφέρει από αυτή των ανάλογων χωρών» σημειώνει ο Βάιτμαν, χαρακτηρίζοντάς την μοναδική περίπτωση και προσθέτει: «Πρέπει να ρίχνουμε την ευθύνη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, που οδηγούν στα προβλήματα. Κι αυτοί είναι πρώτα από όλα οι μέτοχοι, κατόπιν οι επενδυτές και στο τέλος οι καταθέτες και όχι οι φορολογούμενοι σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Κάνει λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές της κυπριακής οικονομίας και δεν αποκλείει να χρειαστεί και άλλη ρευστότητα στο μέλλον.

 

Πάντως, η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου δημιούργησε μεγάλη ανασφάλεια στους καταθέτες και στη Γερμανία, καθώς σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», το 60% δηλώνει ότι δεν θεωρεί αξιόπιστο τρόπο επένδυσης των χρημάτων του το βιβλιάριο καταθέσεων, ενώ το 65% θεωρεί καλύτερη επένδυση τα ακίνητα, 45% τον χρυσό και 16% τα ομόλογα γερμανικού Δημοσίου.

 

Σε άλλη δημοσκόπηση, για λογαριασμό της εφημερίδας «Βελτ», το 24% απαντά ότι στις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη θα μπορούσε να ψηφίσει το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στο μάρκο. Πρόκειται για νεοϊδρυθέν κόμμα από άτομα του υπερ-συντηρητικού και ευρω-σκεπτικιστικού χώρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με πιο γνωστό τον Ολαφ Χένκε, πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας Γερμανών βιομηχάνων. Είναι η πρώτη δημοσκοπική καταγραφή του κόμματος αυτού, που –σύμφωνα με τους αναλυτές- θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στο κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, μια και από εκεί φιλοδοξεί να αντλήσει ψηφοφόρους.

 

Ανασφάλεια

 

Πάντως, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Μάνατζερ», δεν φαίνεται μετά την κυπριακή κρίση να επιβεβαιώνονται τα σενάρια που έλεγαν ότι θα υπάρξει μεταφορά κεφαλαίων από τράπεζες του Νότου προς τη Γερμανία. Και αυτό, κυρίως λόγω των αυστηρών ελέγχων στη Γερμανία, αλλά και εξαιτίας των σχεδόν μηδενικών τόκων.

 

Αντίθετα, παρατηρείται ένα άλλο φαινόμενο. Μεγαλοκαταθέτες και επενδυτές αποσύρουν επενδυτικά κεφάλαια, ακόμη και από γερμανικές τράπεζες, και τα επενδύουν στα Χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Φρανκφούρτης, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται άνοδος. Επενδύουν σε μετοχές βιομηχανιών – κυρίως αυτοκινητοβιομηχανία, που δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την ευρωπαϊκή κρίση, καθώς ανθούν οι εξαγωγές σε αναδυόμενες χώρες. Επίσης, παρατηρείται μαζική αγορά κρατικών ομολόγων χωρών όπως οι Αυστραλία, Δανία, Γερμανία και Καναδάς, κράτη δηλαδή που δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή κρίση.

 

 

 

 

Ιστορικό Ροής

 

Εκτύπωση

 

Επιστροφή

 

Scroll to top