09/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι νέοι κρίνουν την Ευρώπη

      Pin It

Το 84% είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα μας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της VPRC. Ποσοστό 95,6% έχει υπολογιστή στο σπίτι και το 61% θεωρεί πιθανό να συνεχίσει σπουδές σε κάποια χώρα της Ε.Ε.

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

40«Οι νέοι-ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση» είναι ο τίτλος μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η VPRC για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η οποία παρουσιάστηκε χθες στην εκδήλωση της σχολής στην Image Gallery.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2012 σε 700 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο), το 87% των νέων θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές τα πράγματα στη χώρα μας κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Μόλις ένα 5% θεωρεί ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, το 84% των νέων είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα μας και το 80% νιώθει ανασφάλεια για το μέλλον.

 

Σημαντικότερα προβλήματα οι νέοι θεωρούν πως είναι η ανεργία, η παιδεία και η οικονομική κρίση σε ποσοστό 29,6%, 24,5% και 13,9% αντίστοιχα. Ενα 8% επέλεξε το «δεν γνωρίζω», 6,5% των μαθητών θεώρησαν σημαντικότερο πρόβλημα «την έλλειψη στόχων, οραμάτων, ιδεολογίας», 4,5% την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ενώ τα προβλήματα της βίας και των ναρκωτικών θεωρήθηκαν σημαντικότερα μόλις από το 0,7% και 0,3% των μαθητών αντίστοιχα.

 

Πάνω από τους μισούς νέους (54,1%) θεωρούν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ασχολούνται όσο πρέπει με τα προβλήματα της νεολαίας, αδιάφορο για την πολιτική δηλώνει το 76%, αλλά το 36,4% θεωρεί αποτελεσματική ενέργεια τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και πορείες για να ακουστεί η φωνή των πολιτών.

 

Την ελεύθερη μετακίνηση για σπουδές, εργασία και διαβίωση θεωρεί ως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της Ε.Ε. το 50% των μαθητών και αρκετά μικρότερο ποσοστό, το 30%, θεωρεί σημαντικότερο το ευρώ. «Κάτι καλό» θεωρεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. το 76% των παιδιών, λίγο λιγότεροι (64%) πιστεύουν ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε., αλλά πάνω από τους μισούς (57%) θεωρούν πιθανό να οξυνθούν τα κοινωνικά προβλήματα στις χώρες της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία.

 

Ποιότητα ζωής 

 

Ισοδύναμο είναι όμως το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τελικά οι άνθρωποι είναι πιθανό να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ αισιόδοξοι ως προς την ισότητα των φύλων δηλώνουν το 80%. Απίθανη θεωρεί τη διάλυση της Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια το 74% των ερωτηθέντων, όμως ένα σχετικά υψηλό ποσοστό 18% τη θεωρεί πιθανή.

 

Τέλος, το 75% των νέων θεωρεί ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης είναι χειρότερη στο ελληνικό σχολείο από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, το 61,2% θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, μόλις ένα 12,9% θέλει να σπουδάσει κατευθείαν στο εξωτερικό, αλλά ένα 61% θεωρεί πιθανό να συνεχίσει σπουδές σε κάποια χώρα της Ε.Ε. Γι' αυτό και μαθαίνουν ξένες γλώσσες, με πρώτα τα αγγλικά σε ποσοστό 97%, 28,8% μαθαίνει γερμανικά και το 22,9% γαλλικά.

 

Ο υπολογιστής έχει φτάσει στα περισσότερα σπίτια (95,6%), αλλά σε λιγότερα από τα μισά σχολεία (41,2%), ενώ το 92% των νέων έχει κινητό.

Scroll to top