Pin It

Σύμφωνα με έκθεση της ILO, μόνο η δημιουργία 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μπορεί να βάλει φρένο σε ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη λόγω υψηλής ανεργίας

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

54Για αυξημένο κίνδυνο ταραχών στη Νότια Ευρώπη προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας -ILO- εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί να δημιουργηθούν 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας προκειμένου η απασχόληση να επιστρέψει στα προ του 2008 επίπεδα.

 

Σε σχετική έκθεση «Jobs, Growth and Social Justice», που έδωσε στη δημοσιότητα εν όψει συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στο Οσλο της Νορβηγίας, η ILO προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

 

Ειδικός δείκτης

 

Ο ειδικός δείκτης με τον οποίο η ILO μετρά τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών έχει αυξηθεί στο σύνολο της Ε.Ε. κατά 12 μονάδες και βασική αιτία γι' αυτό είναι η υψηλή ανεργία.

 

Στην έκθεση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι μόλις 5 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα) έχουν σήμερα ποσοστά απασχόλησης υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα όπως και ότι η ανεργία των νέων μειώνεται μόνο σε μία χώρα, τη Γερμανία.

 

Τον προηγούμενο μήνα 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ήταν άνεργοι, δηλαδή 10 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2008. Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 10,9% ενώ στην ευρωζώνη άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ του -12%. Περίπου ένας στους 4 νέους της Ε.Ε. είναι πια άνεργος, ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία πάνω από ένας στους δύο. Ακόμη χειρότερο όμως είναι το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η μακροχρόνια ανεργία καθίσταται πια δομικό πρόβλημα. Σε 19 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. το 40% των πολιτών που ψάχνουν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή δεν έχουν δουλειά για περισσότερους από 12 μήνες.

 

Η ILO αποδίδει την τραγωδία στις συνταγές δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τα σκληρά μέτρα λιτότητας που, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «απέτυχαν στους στόχους τους, έθεσαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της απασχόλησης και μετέφεραν την προσοχή μακριά από την αναγκαία μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

 

Χάθηκε το όραμα 

 

«Η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών αποδυνάμωσε συχνά την κοινωνική προστασία, την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας επιδείνωσαν την ασφάλεια θέσεων απασχόλησης και αποδυνάμωσαν τους κοινωνικούς εταίρους. O κοινωνικός διάλογος αντιμετωπίστηκε σαν απώλεια και όχι σαν αναγκαιότητα για διαπραγματεύσεις που θα διευκόλυναν τις κατάλληλες προσαρμογές. Και αυτό τροφοδότησε ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και λιγότερο ειρηνικά ξεσπάσματα. Με δεδομένα την αυξανόμενη ανισότητα εισοδημάτων και τους μεγαλύτερους αριθμούς φτωχών εργαζομένων, οι εξελίξεις αυτές απειλούν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο: το όραμά μας μιας ανθρώπινης, ίσης και δίκαιης κοινωνία, των αξιών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, της σταθερότητας των κοινωνιών μας».

Scroll to top