ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Με όλα τα προβλήματα που έχει σήμερα η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ έλειπε… Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την έκθεση προόδου του 2012 για την ΠΓΔΜ, στην οποία ζητείται από το Συμβούλιο Υπουργών να ορίσει χωρίς καθυστέρηση ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και εκφράζεται η ικανοποίηση για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» (γλώσσα, ιστορία, ταυτότητα…).
Η έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή Richard Howitt, μέλους του εργατικού κόμματος, εγκρίθηκε χωρίς δυσκολία με 39 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Και αναμένεται να υιοθετηθεί, επίσης χωρίς δυσκολία, από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου – ένδειξη του κλίματος που επικρατεί σήμερα στους κόλπους του Σώματος για τη διαφορά μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.
Στην έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
-Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
-Πιστεύει ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εγκρίθηκαν ομόφωνα και θέτουν χρονικό όριο για τη λήψη μιας απόφασης τον Ιούνιο του 2013, στη βάση μιας νέας έκθεσης της Επιτροπής, συνιστούν ένα πραγματικό βήμα προόδου».
-Ενθαρρύνει τη συνέχιση των διπλωματικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, στη Σόφια και στα Σκόπια και καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν γνήσια δέσμευση στις «σχέσεις καλής γειτονίας».
-Είναι πεπεισμένο ότι η ίδια η έναρξη διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής και να ενθαρρύνει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
-Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η διαφορά για το όνομα στέκεται εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ε.Ε. και συμφωνεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι το ζήτημα του ονόματος πρέπει να διευθετηθεί οριστικά, χωρίς καθυστερήσεις από καμία πλευρά.
-Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αρχίσουν την ανάπτυξη, σύμφωνα με τις Συνθήκες, ενός γενικής εφαρμογής μηχανισμού διαιτησίας, ο οποίος θα αποβλέπει στην επίλυση διμερών ζητημάτων μεταξύ υποψηφίων προς ένταξη χωρών και κρατών-μελών·
-Εκφράζει την ικανοποίησή του για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» στην έκθεση προόδου του 2012, όπως είναι ο κανόνας και στον ΟΗΕ, με ταυτόχρονο σεβασμό των διαφορετικών γλωσσών, ταυτοτήτων και πολιτισμών εντός της χώρας.
-Συμμερίζεται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η χώρα συνεχίζει να πληροί τα πολιτικά κριτήρια.