10/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακεφαλαιοποίηση ψεμάτων

      Pin It

Την ακύρωση του ντιλ Εθνικής – Eurobank ήθελε η τρόικα από τον Ιανουάριο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών, παρότι το γνώριζε, επιχείρησε να το αποκρύψει

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Η τρόικα είχε εκφράσει ενστάσεις από τις αρχές του χρόνου για τη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, όπως τελικά επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά τη νύχτα – αν και λίγες ώρες νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει επισήμως περί του αντιθέτου.

 

Ουδέποτε ήρθε σε γνώση των αρμόδιων ελληνικών αρχών «έγγραφο ή οποιασδήποτε μορφής επιστολή» που να αναφέρεται σε ενστάσεις ή αντιρρήσεις της τρόικας για τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, έλεγε η πρώτη ανακοίνωση.

 

Η δεύτερη διορθωτική διευκρίνιζε ότι εκ παραδρομής έγινε η αρχική ανακοίνωση και σημείωνε: «Το σωστό είναι ότι δεν υπάρχει επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των εταίρων μας και των αρμόδιων ελληνικών αρχών, υπάρχει όμως ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων που θέτουν ερωτήματα προς διευκρίνιση, όχι όμως ενστάσεις, για τη συγχώνευση των δυο τραπεζών». Προφανώς στο υπουργείο Οικονομικών παίζουν με τις λέξεις «επιστολή», «μηνύματα», «ερωτήματα» και «ενστάσεις».

 

Εν μέσω φημών οι αποφάσεις

 

Εν μέσω φημών, αιτιάσεων και διαψεύσεων, οι δυο τράπεζες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προχωρήσουν σε ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις, με βασική επιδίωξη την επίτευξη του στόχου –όρου άντλησης του 10% από τους ιδιώτες. Η χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής διεκόπη ώστε, όπως αναφέρουν κύκλοι της διοίκησης, τα μέλη του Δ.Σ. να έχουν πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση επί διεργασιών, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

 

Χθες, το Δ.Σ. της Eurobank αποφάσισε τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 30 Απριλίου 2013, με θέμα την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 5,8 δισ. ευρώ.

 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι «τα Ταμεία έχουν αυτονομία στη λήψη αποφάσεων», απαντώντας έτσι στις καταγγελίες των εργαζομένων της Εθνικής ότι στο παρασκήνιο η Τράπεζα της Ελλάδας επιχειρεί να αποκλείσει τους παλιούς μετόχους και κατά συνέπεια τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να οδηγηθεί η τράπεζα σε αφελληνισμό.

 

Στο επίπεδο των φημών κύκλοι της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας διέψευδαν ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις συνεργασίας με θεσμικές και άλλες αρχές (δηλαδή με τον Γ. Στουρνάρα) και δεν τίθεται θέμα παραιτήσεων. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε επισήμως ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις με τον διοικητή της ΕΤΕ, Αλέξανδρο Τουρκολιά.

 

Στελέχη της Εθνικής χαρακτήριζαν «παντελώς» ανυπόστατες και τις φήμες για κινητικότητα στις καταθέσεις και υπογράμμιζαν ότι στο επίμαχο διάστημα εμφανίζονται και εισροές καταθέσεων στην ΕΤΕ.

 

Και ενώ συνεχίζονται σε όλους τους τόνους οι διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας των καταθέσεων, το Reuters σε χθεσινό του δημοσίευμα σημειώνει ότι «δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 15,6 δισ. ευρώ και δυσκολεύονται να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά, αντί να υποστούν ένα κούρεμα καταθέσεων όπως στην Κύπρο, παραμένουν άθικτες», καθώς οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να υπολογίζουν στα 50 δισ. ευρώ.

 

Το Reuters εκτιμά ότι αν η ελληνική οικονομία δεν επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπεται, οι καταθέτες σε οποιαδήποτε κρατικοποιημένη τράπεζα θα είναι ασφαλείς. Αλλά αν η οικονομία βουλιάξει ακόμα περισσότερο, η υπόθεση που έχει διατυπωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης για ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 21% του συνόλου των πιστώσεων, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά… αισιόδοξη.

 

………………………………………………………………….

 

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗΣ «Τα κίνητρα της τρόικας είναι ιδιοτελή»

 

Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση και στους δανειστές άσκησε ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας και της Εμπορικής και διαπρεπής οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης. Σχολιάζοντας, από τη ραδιοφωνική συχνότητα του «Βήμα 99,5» την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank δήλωσε: «Αυτό που συνέβη με τις τράπεζες είναι αποτέλεσμα ασόβαρων πολιτικών. Θα αποδειχθεί στο μέλλον ότι τα κίνητρα της τρόικα δεν ήταν καθαρά».

 

Σημείωσε ότι τα κίνητρα της τρόικας είναι ιδιοτελή, το σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών δεν ήταν επαρκώς σχεδιασμένο και η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε επαρκώς το ζήτημα. Σύμφωνα με τον Αδαμάντιο Πεπελάση δεν αποκλείεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, συμπλήρωσε ωστόσο: «Αλλά ακόμη και να γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε σωστά και σοβαρά».

 

 

Scroll to top