Pin It

Ο φράχτης του Εβρου και οι εξελίξεις στη Συρία είναι οι δύο λόγοι που τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει έξαρση η «διακίνηση» από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

41Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν το πρώτο τρίμηνο του 2013, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, οι συλλήψεις μεταναστών -αλλά και διακινητών- που επιχείρησαν να μπουν στη χώρα από τα ανατολικά σύνορα. Ταυτόχρονα παρατηρείται έξαρση -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- του φαινομένου της εισόδου μεταναστών από τα θαλάσσια ανατολικά σύνορα της χώρας, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην κατασκευή του φράχτη στον Εβρο οσο και στις εξελίξεις στη Συρία.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Ναυτιλίας και τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ., 880 μετανάστες συνελήφθησαν το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο Ανατολικό Αιγαίο από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, έναντι 31 το 2012. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για υπηκόους της Συρίας και του Αφγανιστάν και οι περισσότερες συλλήψεις (394) έγιναν τον Μάρτιο. Το ίδιο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν επίσης 13 διακινητές, ενώ το αντίστοιχο του 2012 συνελήφθη μόνον ένας.

 

Οι περισσότεροι μετανάστες τους τρεις μήνες του 2013 έφτασαν στη Μυτιλήνη, αμέσως μετά στη Σάμο, στο Αγαθονήσι, στη Χίο, στη Λήμνο, στη Ρόδο και στην Κω. Αντίθετα, καμία είσοδος δεν σημειώθηκε στη Σύμη.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………

 

Eρώτηση για το Α.Τ. Δραπετσώνας

 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης σχετικά με το Αστυνομικό Τμήμα της Δραπετσώνας και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών έκανε ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας. Ο βουλευτής τονίζει ότι στο Α.Τ. Δραπετσώνας, όπως είναι πλέον ευρύτατα γνωστό, στοιβάζονται καθημερινά περίπου 70, 80 ή και περισσότεροι αλλοδαποί μετανάστες χωρίς χαρτιά, σε συνθήκες απολύτως παράνομες και άθλιες. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που μόνον ως άνθρωποι δεν αντιμετωπίζονται. Αλλοι μένουν 2-3 μήνες, άλλοι 4-6 και αρκετοί έως και 8-9 μήνες, χωρίς φυσικό αερισμό, χωρίς προαυλισμό, χωρίς να βλέπουν το φως της ημέρας. Οι ασθένειες πολλές, η ψώρα θερίζει, η απόγνωση περισσεύει.

 

 

 

Scroll to top