Οι ναυτεργάτες τονίζουν ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να καταβαραθρώσει το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στην ελληνική ναυτιλία
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, που το επίμαχο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, τα πλοία όλων των κατηγοριών θα παραμείνουν «δεμένα» στα λιμάνια της χώρας. Την απόφαση για την 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία, παρά την επιστράτευση των ναυτεργατών, πήρε χθες η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), ζητώντας για μία ακόμα φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Αγνωστο στο μεταξύ παραμένει τι ακριβώς θα πράξει αμέσως μετά την 24ωρη απεργία η ΠΝΟ, καθώς τρία ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ) σε χθεσινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο «για προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης» των κινητοποιήσεων. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι οι συνδικαλιστές περιμένουν να δουν την τελική μορφή του νομοσχεδίου με την οποία θα εισαχθεί στηνΟλομέλεια και ανάλογα θα αποφασίσουν.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση και την απόφασή της για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών, δήλωσε ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τετελεσμένα όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ και δηλώνει ότι με γνώμονα πάντα το συμφέρον των Ελλήνων ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, θα αγωνιστεί για την προάσπιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους για εργασία.
Οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες χαρακτηρίζουν το πολυνομοσχέδιο για μία ακόμα φορά «ταφόπλακα» των δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, που ήδη έχουν σφαγιασθεί από προηγούμενες μειώσεις, με αποτέλεσμα την κατεδάφισή τους. Τονίζουν επίσης ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να καταβαραθρώσει το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα (οργανικές συνθέσεις των πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση στην ακτοπλοΐα, κατάργηση του θεσμού των ΣΣΕ στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα κ.ά.)
Αναφορά γίνεται δε και στην πρόταση του Κ. Μουσουρούλη προς τα πολιτικά κόμματα μέσω της οποίας θα ενεργοποιούνται «πλοία ασφαλείας», όταν η απεργία των ναυτεργατών ξεπερνά τις 48 ώρες. Η ΠΝΟ τη χαρακτηρίζει «αμείλικτο» χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας με την οποία επιχειρείται διά της πλαγίας οδού ευθεία καταστρατήγηση του δικαιώματος αυτού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μουσουρούλης συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα τις επαφές του με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις που δημόσια έχουν εκφράσει για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Οι πληροφορίες λένε ότι χθες συναντήθηκε με τον Κ. Τριαντάφυλλο του ΠΑΣΟΚ και τη Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διατηρούν επιφυλάξεις για το άρθρο 19 (ατομικές συμβάσεις στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων) και τα άρθρα που αναφέρονται στην Πλοηγική Υπηρεσία και στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται επίσης για το άρθρο 30 (ρυθμίσεις για την ακτοπλοΐα) και το 41 (σχέσεις εργασίας στα λιμάνια).