Pin It

ΤΟ ΚΑΣ παραχώρησε 120-180 τ.μ. μέσα στον αρχαιολογικό χώρο

 

Ψηφιακό Μουσείο Αφής θα αποκτήσει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Την ομόφωνη έγκρισή του έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης» και αφορά ένα πολυεπίπεδο ψηφιακό μουσείο, το οποίο θα λειτουργεί εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας. Τα μέλη του ΚΑΣ συμφώνησαν να παραχωρηθεί ενιαίος χώρος 120-180 τμ. για τη λειτουργία του.

 

Οπως είπε η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, «ο ρόλος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα φιλοξενίας του περιπτέρου στον αρχαιολογικό χώρο. Θεσμικά δεν έχουμε άλλο ρόλο». Η λειτουργία του Ψηφιακού Μουσείου στοχεύει και στην προσέλκυση σχολικών ομάδων, καθώς θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικές και άλλες υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν στο μέλλον.

 

Το πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης» θέλει να αναδείξει και να αξιοποιήσει την τοπική ιστορία, να προβάλει τον αρχαιολογικό χώρο και να διευρύνει τη γνώση του σημερινού πολίτη. Υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

 

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα δόθηκε το πράσινο φως στο τροποποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, το οποίο θα ιδρυθεί εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

 

Το μουσείο θα λειτουργήσει προσωρινά σε μια λυόμενη καλαίσθητη κατασκευή, ενώ το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ του ΥΠΑΙΘΠΑ, και συγκεκριμένα στον Τομέα Παιδείας. Την κατασκευή του θα αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων και το πρόγραμμα θα υλοποιήσει το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με σκοπό την ανάδειξη της πλατωνικής φιλοσοφίας.

 

Η περιοχή είναι από τις ιστορικότερες της Αθήνας, καθώς εκεί το 387 π.Χ. ο Πλάτωνας ίδρυσε τη φιλοσοφική του σχολή. Δίδαξε μέχρι τον θάνατό του, το 347 π.Χ., και τάφηκε στον χώρο της Ακαδημίας. Τη διεύθυνση της σχολής ανέλαβαν διαδοχικά οι μαθητές του μέχρι το 529 μ.Χ. όταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός διέταξε το κλείσιμο όλων των φιλοσοφικών σχολών.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 

Scroll to top