Την ανύπαρκτη συντήρηση του οδικού δικτύου αποκαλύπτει με χθεσινή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ
Της Χαράς Τζαναβάρα
Περίπου 8.000 χιλιόμετρα περιφερειακών δρόμων και τμημάτων της παλιάς εθνικής οδού «ορφάνεψαν» με την παραχώρηση του βασικού οδικού δικτύου στους εργολάβους. Τα κονδύλια που διατίθενται για τη συντήρησή τους μειώθηκαν την τελευταία πενταετία στο 10%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια οδήγησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του -εθνικού, υποτίθεται- δρόμου Αντίρριο-Ιωάννινα, όπου τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει ούτε «μπαλώματα».
Είναι μια παράπλευρη… απώλεια από την παραχώρηση των αυτοκινητόδρομων στους εργολάβους. Ως τον Απρίλιο του 2008, ένα μέρος από τα έσοδα των διοδίων πήγαινε στη συντήρηση ολόκληρου του οδικού δικτύου της χώρας. Με την εφαρμογή των συμβάσεων, εισπράττονται από τους κατασκευαστές για τη χρηματοδότηση των έργων, τα οποία όμως έχουν σταματήσει από τα μέσα του 2011.
Τα προ… εργολάβων έσοδα των διοδίων διαμορφώνονταν στα 240 εκατ. ευρώ τον χρόνο και από αυτά 90 εκατ. δίνονταν για έργα συντήρησης ολόκληρου του δικτύου. Το ποσό αυτό ήταν και τότε ανεπαρκές, αφού αντιστοιχούσαν μόλις 5 ευρώ το χιλιόμετρο, όταν με βάση τη σχετική κοινοτική Οδηγία θα έπρεπε να δίνονται 30.000 ευρώ. Επιπλέον, κάθε οκτώ χρόνια πρέπει να γίνεται πλήρης αντικατάσταση της ασφάλτου, που έχει ακόμα μεγαλύτερο κόστος.
Ηρθαν όμως τα χειρότερα: το 2012 εξασφαλίστηκαν για έργα συντήρησης του περιφερειακού δικτύου μόλις 9 εκατ. ευρώ. Κάτι παραπάνω από ένα ευρώ το χιλιόμετρο! Πρόκειται για έσοδα από τα Μάλγαρα και την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας, τις μόνες περιπτώσεις όπου τα έσοδα από τα διόδια καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο.
Εχει ενδιαφέρον ότι συντήρηση δεν γίνεται ούτε στα περίπου 1.000 χλμ. του βασικού οδικού δικτύου που έχει εκχωρηθεί στους εργολάβους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του έτοιμου τμήματος Ελευσίνα-Κόρινθος, που είχε συντηρηθεί συστηματικά στις αρχές του 2004. Τουλάχιστον σε πέντε σημεία, πριν και μετά τις σήραγγες της Κακιάς Σκάλας, στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων και του Ισθμού, καθώς και πριν από τη διακλάδωση προς Τρίπολη, το οδόστρωμα δεν έχει καμία σχέση με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, για τον οποίο μάλιστα κάθε οδηγός Ι.Χ. πληρώνει 3,20 ευρώ.
Την ανύπαρκτη συντήρηση του οδικού δικτύου αποκαλύπτει με χθεσινή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Καταγγέλλει την έλλειψη χρηματοδότησης και περιγράφει τους κινδύνους για τους μηχανικούς που έχουν την ευθύνη από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Με βάση τον νόμο 3481/2006, ο υπάλληλος που έχει την αρμοδιότητα για τη συντήρηση οφείλει μέσα σε 15 ημέρες να κάνει αυτοψία, να συντάξει την έκθεση για τα απαιτούμενα έργα μέσα σε δύο ημέρες και να προχωρήσει η αποκατάσταση μέσα σε 10 ημέρες.
Είναι διαδικασίες που δεν γίνονταν ακόμη και στις προ μνημονίων εποχές. Αυτό όμως σημαίνει ότι αν γίνει τροχαίο και αποδειχτεί ότι οφείλεται σε βλάβη του δρόμου, τότε θα οδηγηθεί στα δικαστήρια και με το νέο καθεστώς για τους δημοσίους υπαλλήλους κινδυνεύει να τεθεί σε αργία ή και να βγει στην ανεργία. «Θα υποχρεωθούμε να εισηγηθούμε τη διακοπή επ' αόριστον της κυκλοφορίας στα επικίνδυνα οδικά τμήματα, μέχρι να εγκριθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις και να αποκατασταθούν οι βλάβες που διασφαλίζουν στοιχειωδώς την οδική ασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.