14/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνητρα για τους αποδοτικούς

      Pin It

Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank για να ανασυγκροτηθεί σωστά ο δημόσιος τομέας

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Η θέσπιση κινήτρων για τους αποδοτικούς υπαλλήλους και οι προσλήψεις νέου, εξειδικευμένου και μη, προσωπικού σε πολλούς τομείς αποτελούν αναγκαιότητα για τον δημόσιο τομέα της Ελλάδας. Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

 

Η συνεχής αξιολόγηση των δημοσιών υπαλλήλων, εκτός από απολύτως αναγκαία, είναι και αυτονόητη διαδικασία και η κινητικότητα μπορεί ώς ένα βαθμό να βοηθήσει, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

 

Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία εάν οι αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο αποκλείονται εκ των προτέρων, υπογραμμίζεται.

 

Πόσο προσωπικό χρειάζεται 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, το 2012 συνταξιοδοτήθηκαν 32.000 άτομα και εκτιμάται ότι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2015 μπορεί να υπερβεί τα 180.000 άτομα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, δεν έχει ανακοινωθεί το ενδεδειγμένο μέγεθος προσωπικού και το μείγμα εξειδικεύσεων και ικανοτήτων που προκύπτει από τις μελέτες και τις διαδικασίες αυτές και συνεπώς είναι αδύνατον να εκτιμηθούν οι αποχωρήσεις και οι προσλήψεις που θα απαιτηθούν, με δεδομένες τις συνταξιοδοτήσεις.

 

Τέλος, οι αναλυτές σημειώνουν: «Η ουσιαστική άρνηση των αναγκαστικών αποχωρήσεων υπαλλήλων, ακόμη και ως έσχατο μέτρο, αποτελεί ενδεχομένως το πιο σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη προόδου στην προσπάθεια εποικοδομητικής ανασυγκρότησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

 

Σημειώνεται ότι ο αποκλεισμός των αναγκαστικών αποχωρήσεων (ακόμη και των επίορκων υπαλλήλων) επέβαλε αφενός την οριζόντια μεγάλη περικοπή των μισθών του συνόλου, ακόμη και των πιο παραγωγικών και των πιο πολύτιμων υπαλλήλων και στελεχών και επίσης συνέβαλε στην εσπευσμένη αποχώρηση από την υπηρεσία πολλών από τα πιο έμπειρα και πιο παραγωγικά στελέχη αυτής της διοίκησης. Τέτοιου είδους εξελίξεις καθιστούν την οργανωτική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα άπιαστο όνειρο, παρά την αναμφισβήτητη αναγκαιότητά της στην προσπάθεια για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».

Scroll to top