Χωρίς εμφύλιους οι ημιτελικοί: Μπάγερν Μ. – Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μ. – Ντόρτμουντ
Της Β. Παπαντωνοπούλου
Εμφύλιοι αποφεύχθηκαν. Και η ποδοσφαιρική Ευρώπη θα ζήσει τέσσερις βραδιές κόντρας μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας, για τα πρωτεία στη Γηραιά Ηπειρο. Με τέσσερις ομάδες δοσμένες 100% στη διοργάνωση, καθώς τα πρωταθλήματά τους έχουν ουσιαστικά «τελειώσει».
Η Μπάγερν Μονάχου, κατά πολλούς η πιο εντυπωσιακή ομάδα της φετινής σεζόν, θα επιδιώξει να περάσει στον τρίτο τελικό της τα τελευταία χρόνια, συλλέγοντας το πιο φανταχτερό «σκαλπ» όλων: αυτό της Μπαρτσελόνα. Οπως είχε κάνει πέρσι η μετέπειτα πρωταθλήτρια Τσέλσι. Και τι ειρωνεία… Ο Γιουπ Χάινκες, στις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του στον βαυαρικό πάγκο, καλείται να αποκλείσει το δημιούργημα του ανθρώπου που θα τον διαδεχθεί τον Ιούλιο. Του Πεπ Γουαρδιόλα.
Οι Καταλανοί προετοιμάζονται για την κόντρα έχοντας αρκετούς προβληματισμούς: Πώς θα ξεκουράσουν και θα ανακτήσουν την καλύτερη βερσιόν του Λιονέλ Μέσι, από τον οποίο εξαρτώνται απόλυτα, όπως αποδείχθηκε την Τετάρτη… Αλλά και πώς με «πειραματική» άμυνα, λόγω τραυματισμών και τιμωριών, θα σταματήσουν τις κατεβασιές-αστραπή των Βαυαρών. Πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, η Μπαρτσελόνα δεν είναι φαβορί.
Αν στεκόμασταν στην προϊστορία των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ρεάλ Μαδρίτης θα είχε κάθε λόγο να χαμογελάει μετά τη χθεσινή κλήρωση. Το 1998 απέκλεισε την Ντόρτμουντ πριν πάει στο Αμστερνταμ να σηκώσει την έβδομη κούπα της ιστορίας της. Τώρα, όμως, υπάρχουν οι πρόσφατες συναντήσεις στη φάση των ομίλων με την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, που προβληματίζουν. Ισοπαλία 2-2 στη Μαδρίτη, νίκη 2-1 για τους Γερμανούς στο Ντόρτμουντ. Ομως και πάλι υπάρχει η ιστορία. Η «βασίλισσα» είχε χάσει δύο φορές στους ομίλους του 1999-00 από την Μπάγερν Μ., αλλά την απέκλεισε κατόπιν στα ημιτελικά για να προκριθεί στον τελικό του Παρισιού. Επίσης, η Ρεάλ Μ. του περασμένου Οκτωβρίου δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πολύ καλύτερη βερσιόν της. Αλλά και η περσινή πρωταθλήτρια της Μπουντεσλίγκα παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα της διοργάνωσης, παρά τις όποιες ενστάσεις για το γκολ οφσάιντ που έκρινε την πρόκρισή της.
Επιπλέον, η Μπορούσια είναι από τις ομάδες που κάνουν τη Ρεάλ Μαδρίτης να νιώθει άβολα, καθώς παίζει όπως οι «μερένγκες»: πίεση στην ανάκτηση της μπάλας και «ηλεκτρικές» αντεπιθέσεις με μια πολύ νεανική, ταλαντούχα και ενθουσιώδη ομάδα.
Από την άλλη, ο Ζοσέ Μουρίνιο ισοφαρίζει το ρεκόρ του σερ Αλεξ Φέργκιουσον, έχοντας πλέον επτά παρουσίες στους «4»! Ο Πορτογάλος έφτασε μέχρι τα ημιτελικά με την Πόρτο το 2003-04, με την Τσέλσι το 2004-05 και το 2006-07, με την Ιντερ το 2009-10 και άλλες δύο με τη Ρεάλ Μ. το 2010-11 και 2011-12.
Ο Φέργκιουσον έχει φτάσει με τη Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά τις χρονιές: 1996-97, 1998-99, 2001-02, 2006-07, 2007-08, 2008-09 και 2010-11.
……………………………………………………………..
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
Η Τσέλσι πάλι για τελικό
Σε αντίθεση με τη γερμανο-ισπανική μονομαχία του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ πρώην πρωταθλητριών Ευρώπης, στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ εκπροσωπούνται τέσσερις διαφορετικές χώρες, ενώ καμία από τις ομάδες δεν έχει κατακτήσει ξανά το Γιουρόπα.
Η Φενερμπαχτσέ, στην επιδίωξή της να κάνει ό,τι και η Γαλατασαράι το 2000, πρέπει να αποκλείσει την Μπενφίκα. Οσο για τη Βασιλεία, που παίζει τον πρώτο ευρωπαϊκό της ημιτελικό, κληρώθηκε με την Τσέλσι, την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν ο Ράφα Μπενίτεθ και οι παίκτες του επιβληθούν των Ελβετών και κατόπιν νικήσουν και στον τελικό του Αμστερνταμ, θα γίνουν μόλις ο τέταρτος σύλλογος στην ιστορία που θα έχει κατακτήσει και τα τρία ευρωπαϊκά Κύπελλα. Ενώ θα έχουν πετύχει και κάτι μοναδικό: για 10 μέρες (μέχρι να διεξαχθεί ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ) οι «μπλε» θα είναι οι κάτοχοι και των δύο ευρωπαϊκών τροπαίων ταυτόχρονα.