Των Ελενας Βαρίνου, Χάρη Ιωάννου
Με νέα πρόταση εξεταστικής ή ακόμη και προανακριτικής επιτροπής που θα στηρίζεται στη δικογραφία Ρουμελιώτη θα επιδιώξει η αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλέσει τη συγκυβέρνηση, καθώς χθες στη Βουλή Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εναντιώθηκαν στη διερεύνηση της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ και την υπαγωγή της στο Μνημόνιο.
Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση κατά την οποία καταψηφίστηκε η πρότασή του για εξεταστική (με 167 «όχι» και 119 «ναι»), ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Δ. Παπαδημούλη, ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στη διεξαγωγή της σχετικής κοινοβουλευτικής διερεύνησης, ακόμη και αν αυτή περιοριστεί αποκλειστικά στην περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου.
ΔΗΜΑΡ
Με την αξιοποίηση λοιπόν της δικογραφίας Ρουμελιώτη θα επιχειρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κλονίσει την κυβερνητική σύμπραξη, λαμβάνοντας πλέον ως δεδομένη τη θετική ανταπόκριση της ΔΗΜΑΡ, αφού ο εισηγητής της, Ν. Τσούκαλης, διαβεβαίωσε από βήματος Ολομέλειας πως «αν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, θα κάναμε ό,τι επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, θα ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση του εισαγγελέα».
Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε προφανώς επιβεβλημένη για τη ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση της από τη σκοπιμότητα της συγκάλυψης που καταλόγισαν τα αντιπολιτευτικά κόμματα στους κυβερνητικούς εταίρους – χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Δραγασάκη περί «εταιρικής σχέσης».
Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης Τσίπρα – Βενιζέλου στις αιχμές των αποφάσεων του Eurogroup, αλλά και την επιχειρηματολογία των κυβερνητικών κομμάτων περί προτεραιοτήτων ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας, με την οποία «έκλεισαν», προς το παρόν τουλάχιστον, τον ασκό του Αιόλου.
Οσο για τις μελλοντικές τους προθέσεις, τις κατέστησαν σαφείς, με τη Ν.Δ. να υπόσχεται αορίστως πως «ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο» και το ΠΑΣΟΚ να αποφεύγει εντελώς να δεσμευτεί.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος αλλά πολιτική επιλογή και τόνισε πως ο κόσμος «διψάει για αλήθεια και δικαιοσύνη», εξηγώντας πως πρέπει να διερευνηθούν «οι λαθεμένες επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στον δοκιμαστικό σωλήνα εφαρμογής πειραματικών σοκ».
Υπενθύμισε στον πρωθυπουργό πως από το «μία και μόνη εξεταστική για την οικονομία» περνά στο «καμία και ποτέ», ενώ κατηγορώντας τη συγκυβέρνηση για «συνωμοσία σιωπής» τοποθέτησε τη ΔΗΜΑΡ ως «τρίτο εταίρο στο κάδρο της συγκάλυψης».
Κατηγορίες
«Η δική σας ομερτά ποια είναι, κ. Τσίπρα; Με τα ακραία συμφέροντα, με αυτούς που θέλουν τη δραχμή γιατί χρωστούν πολλά μέσα, ενώ έχουν βγάλει λεφτά έξω;» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως επενδύει «στην καταστροφή και στον θάνατο της χώρας» και αναρωτήθηκε ακόμη μήπως εκπροσωπεί «τα συμφέροντα των funds» δίνοντάς τους επιχειρήματα να μην πουλήσουν φτηνά.
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (όπως και η Χρ. Αυγή), με τον Π. Καμμένο να κατηγορεί Σαμαρά και Βενιζέλο πως είναι «όμηρος ομήρου και οι δύο όμηροι απέναντι στη χώρα».
Το ΚΚΕ επίσης ψήφισε θετικά, η Αλέκα Παπαρήγα ωστόσο μίλησε για «γελοιότητες» καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση μικροκομματική σκοπιμότητα.