Pin It

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του το ΔΝΤ εκπέμπει SOS για την ευρωζώνη, η ανάκαμψη της οποίας εκτιμάται ακόμη πιο χαμηλή φέτος στο -0,3%

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

52a

«Μια άνιση ανάκαμψη είναι και επικίνδυνη ανάκαμψη», προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που βλέπει οριστικά πια τη διασυνδεόμενη παγκόσμια οικονομία να τρέχει με τρεις διαφορετικές ταχύτητες έναντι δύο πριν από λίγους μήνες. Στην πρώτη ταχύτητα κινούνται οι αναδυόμενες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, στη δεύτερη ταχύτητα ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην τρίτη και πιο αργή ταχύτητα έρπει ασθμαίνοντας η ευρωζώνη.

 

Διφορούμενες προβλέψεις

 

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του World Economic Outlook, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα εν όψει της εαρινής συνόδου του αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο διεθνής οργανισμός φάνηκε για ακόμη μία φορά διφορούμενος για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Από τη μια πλευρά εξέφρασε την αισιοδοξία του μιλώντας για βελτίωση των προοπτικών, ενώ από την άλλη υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το 2013 προειδοποιώντας ότι ο δρόμος της ανάκαμψης των αναπτυγμένων οικονομιών παραμένει ανώμαλος και γεμάτος κινδύνους.

 

52bΕτσι, το ΔΝΤ εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό 3,3% έναντι 3,5% που ήταν η πρόβλεψή του τον περασμένο Ιανουάριο και έναντι 3,2% που ήταν η ανάπτυξη που σημειώθηκε πέρσι. Για το 2014 διατηρεί την προηγούμενη πρόβλεψή του, δηλαδή ανάπτυξη 4%.

 

Προβλέπει ακόμη ότι κινητήρας της παγκόσμιας ανάκαμψης θα συνεχίσουν να είναι οι αναδυόμενες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, που θα επιτύχουν ανάπτυξη 5,3% φέτος και 5,7% το 2014. Θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ που θα τρέξουν αντίστοιχα με 1,9% και 3%, αλλά και η Ιαπωνία, για την οποία αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης επαινώντας με αυτόν τον τρόπο τις πρόσφατες επεκτατικές κινήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας που στόχο έχουν να βγάλουν τη χώρα από το χρόνιο τούνελ του αποπληθωρισμού.

 

Αντίθετα το ΔΝΤ βλέπει ως μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας την ευρωζώνη, η ανάκαμψη της οποίας εκτιμάται ακόμη πιο χαμηλή φέτος στο -0,3%, από -0,2% που ήταν η πρόβλεψη τον Ιανουάριο, και στο αναιμικό 1,1% το 2014. «Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και κυρίως από τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο καθώς και από την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία», σημειώνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους κινδύνους κόπωσης λόγω της συνεχούς λιτότητας, της αδυναμίας των τραπεζών αλλά και των κυβερνήσεων και των δυσκολιών που εμφανίζονται στη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών για την αναζήτηση συνολικών λύσεων σε θέματα όπως η τραπεζική ενοποίηση.

 

Iδιωτική κατανάλωση 

 

Μιλώντας στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ τόνισε επίσης ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να ενισχύσει τη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα… κάτι που σημαίνει επιθετική νομισματική πολιτική και ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα». Τόνισε ακόμη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς να «σκοτώνει» την ανάπτυξη. Γι' αυτό και όπως είπε, οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν τα περιθώρια να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση θα χρειαστεί να επανεξετάσουν την ταχύτητα της δημοσιονομικής τους προσαρμογής.

 

Η έκθεση ήταν ακόμη πιο σαφής πάνω σ’ αυτό το ζήτημα: «Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να προχωράει σταδιακά, βασιζόμενη σε μέτρα που περιορίζουν τις απώλειες στη ζήτηση βραχυπρόθεσμα». Και όχι βέβαια όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, όπου η κατανάλωση στην τελευταία τετραετία των Μνημονίων υποχώρησε κατά 26% εξανεμίζοντας περισσότερο από το 1/5 της οικονομίας.

 

Scroll to top