Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να δώσει σήμερα –εκτός απροόπτου – το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, εκτός της Αριστεράς.

 

Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε επιστολή που έστειλε στους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος βοήθειας για τη χώρα μας, ενώ σε βραδινές προκλητικές δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στους Ελληνες βουλευτές και πως οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα είναι απόδειξη ότι το φάρμακο αποδίδει.

 

23 ανταρσίες

 

Σε προκαταρκτικές ψηφοφορίες που έγιναν χθες στα κόμματα του Κοινοβουλίου, φάνηκε και το ποιες θα είναι οι «ανταρσίες».

 

Από τους Χριστιανοδημοκράτες 15 ψήφισαν κατά και από τους Σοσιαλδημοκράτες 8.

 

Οι Πράσινοι υπερψήφισαν όλοι. Συνεπώς, ακόμη και αν δεν εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία, με τις ψήφους της αντιπολίτευσης η συμφωνία επικυρώνεται.

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν μεγάλες αντιρρήσεις και ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία, καθώς, όπως λένε, δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν πλήρως για το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά και επειδή πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή για να ορθοποδήσει η χώρα μας.

 

Ομως χθες το απόγευμα, με επιστολή προς τους βουλευτές του, ο επικεφαλής της Κ.Ο., Φρανκ Στανμάγερ, τους ζήτησε να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για την Ελλάδα, παρά τις διαφωνίες τους, καθώς όπως έγραψε «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποταμιευθεί η δόση, που τόσο χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα για να πάρει ανάσα».

 

Το κόμμα της Αριστεράς, τηρώντας την πάγια θέση του, θα καταψηφίσει τη συμφωνία, εκτιμώντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική για να βγει από την κρίση».

 

Το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν ψηφίζει όμως σήμερα μόνο για την Ελλάδα.

 

Ψηφίζει και για τη συμφωνία που έγινε με τη Σλοβενία, προκειμένου να εξαιρεθεί η τελευταία από τη μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, κάτι που υπέγραψαν οι υπόλοιποι δανειστές μας.

 

Η Σλοβενία, που είναι μια χώρα με μικρότερη οικονομία από αυτήν της Ελλάδας και χαμηλότερους μισθούς από τους αντίστοιχους των Ελλήνων, περιλαμβάνεται στους δανειστές μας ως χώρα της ευρωζώνης.

 

Εξάλλου χθες ο οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου, με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ ενός νέου «κουρέματος» για την Ελλάδα.

 

Οπως ανέφερε «τα πράγματα είναι γνωστά. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Και όσο νωρίτερα το παραδεχτεί κάποιος αυτό, τόσο το καλύτερο. Δεν είμαι λοιπόν εναντίον τέτοιων κουρεμάτων χρέους».

 

Ο Βέρνερ Ζιν εκπροσωπεί το μεγαλύτερο οικονομικό ινστιτούτο της χώρας, το οποίο και εκφράζει τη συντηρητική σκέψη των Γερμανών οικονομολόγων και είναι από τους σκληροπυρηνικούς, που ζητούν την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Scroll to top