Pin It

Μετά την Αμερική οι Imam Baildi ξεκινούν και ευρωπαϊκή περιοδεία

 

Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία. Το συγκρότημα, που πήρε παλιά τραγούδια και τα διασκεύασε με τόσα μπιτ που τα 'κανε καινούργια, εμφανίζεται σε φεστιβάλ παρέα με μεγάλα ονόματα

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

H μοναδική περίπτωση να καταφέρει να γνωρίσει Ελληνας μουσικός επιτυχία στο εξωτερικό είναι να στηριχτεί πάνω στη δική μας παράδοση. Να την πάρει, να την κάνει πιο σύγχρονη, να τη ρεμιξάρει όσο χρειάζεται και να την παρουσιάσει σαν φρέσκο άκουσμα στους ξένους. Αν περιμένει κάποιος να τον προσέξουν στη διεθνή αγορά παίζοντας δυτικότροπα πράγματα, παρουσιάζοντας με άλλα λόγια τη δική τους μουσική και μάλιστα στη γλώσσα τους, το έχασε το παιχνίδι ευθύς εξαρχής.

 

Οι Imam Baildi το κατάλαβαν. Γι' αυτό και είναι από τα ελάχιστα σύγχρονα ονόματα που η φήμη τους ξεπερνά τα σύνορά μας. Το Σάββατο παίζουν στην κεντρική σκηνή του Bozar Music, ενός έθνικ φεστιβάλ στις Βρυξέλλες.

 

«Δίνουμε συνολικά δύο live στο Βέλγιο, ένα το Σάββατο κι ένα την Κυριακή σε άλλη πόλη», μας λένε ετοιμάζοντας τις βαλίτσες τους για το ταξίδι. Ενα πολυήμερο ταξίδι. «Συνεχίζουμε μετά σε Γερμανία, Αυστρία κι Ελβετία` θα δώσουμε συνολικά 20 συναυλίες μέσα σε 25 μέρες. Μας ιντριγκάρει η ιδέα, έστω κι αν θα λειτουργούμε σαν να βρισκόμαστε σε αυτόματο πιλότο».

 

Το καλό με τους Imam είναι που μαζεύουν ντόπιο κοινό και όχι Ελληνες στις συναυλίες τους. Να διαδώσουν λίγο την παράδοσή μας. «Κάναμε και πέρυσι αντίστοιχη περιοδεία και μόνο το 10 με 20% ήταν Ελληνες από τους θεατές. Και κυρίως νέοι, οι παλιότεροι θέλουν πιο αυθεντικά ελληνικά τραγούδια να ακούσουν».

 

Φέρθηκε έξυπνα το ντουέτο των Imam Baildi, τα δύο παιδιά του Γρηγόρη Φαληρέα, ο Ορέστης και ο Λύσανδρος. Πήραν παλιά κομμάτια των δεκαετιών ’40, ’50 και ’60 και τα διασκεύασαν. Κάτι σαν τα samples αλλά σε πιο μεγάλη έκταση` δεν δανείστηκαν, δηλαδή, απλώς αποσπάσματα από παλιά τραγούδια αλλά πρόσθεσαν μπιτ και τα έκαναν σαν καινούργια. Με τις αυθεντικές τους φωνές. Το «Η ζωή μας είναι λίγη», δηλαδή, με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, το «Δε θέλω πια να ξαναρθείς» να το τραγουδάει ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα, το «Πασατέμπο» με τη φωνή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου και του Μανώλη Χιώτη. Και άλλα αντίστοιχα. Και της ίδιας εποχής. «Εχουμε ήδη πέντ' έξι καινούργια κομμάτια. Σε ένα από αυτά, μάλιστα, γράψαμε εμείς και τους στίχους, για πρώτη φορά. Στα προηγούμενα φτιάχναμε εμείς τη μουσική» αποκαλύπτουν.

 

Ξεκινούν λοιπόν ευρωπαϊκή περιοδεία, άρτι αφιχθέντες από Αμερική. Τον Μάρτιο έπαιξαν στο Οστιν του Τέξας, στο περίφημο South By Southwest, ίσως το μεγαλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο, μαζί με άλλους 700 καλλιτέχνες και συγκροτήματα σε περισσότερες από 100 μουσικές σκηνές. Το Bozar Music είναι μικρότερο φεστιβάλ, αλλά πολύ σημαντικό για τις Βρυξέλλες. Και σχεδόν sold out, όπως μαθαίνουμε από τους Ελληνες φοιτητές, οι οποίοι ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό «παρών». Αλλωστε μιλάμε για το Balkan Trafik φεστιβάλ με βαλκανικούς, ως επί το πλείστον, ήχους. Ξεκινάει αύριο Πέμπτη, οι Imam Baildi παίζουν το Σάββατο και μαζί τους εμφανίζονται ονόματα όπως ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, οι Fanfare Ciocarlia, οι Jericho, οι Barka Brass Band κ.ά.

 

«Στην αρχή μάς ενθουσίαζε η προοπτική μιας συναυλίας στο εξωτερικό» επισημαίνουν. «Τώρα μας ενδιαφέρει να δώσουμε απλώς μια καλή συναυλία, όπου κι αν είναι αυτή. Στο εξωτερικό, πάντως, το κοινό χορεύει από το πρώτο κιόλας τραγούδι` αντίθετα, στην Ελλάδα θέλουν ένα τεταρτάκι για να ζεσταθούν. Και οι ξένοι ενδιαφέρονται για τους στίχους. Δεν καταλαβαίνουν τι λέμε και μας ρωτούν τι σημαίνουν τα λόγια. Εχουν διαβάσει διάφορα πράγματα στο facebook και αναζητούν περισσότερες πληροφορίες. Ενώ γοητεύονται και από τον ήχο των παλιών ελληνικών τραγουδιών».

 

[email protected]

 

 

 

 

Scroll to top