Πρώτη αλλά με πτώση η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Καταβαράθρωση της ΠΑΣΠ. Σημαντική ενίσχυση ΕΑΑΚ-ΠΚΣ-ΑΡΕΝ. Δεν συμμετείχαν οι μισοί φοιτητές
Της Αννας Ανδριτσάκη
Την αποτύπωση του πολιτικού σκηνικού αλλά και της γενικευμένης κοινωνικής κρίσης έδωσαν, ίσως πιο καθαρά από κάθε άλλη χρονιά, οι φοιτητικές εκλογές.
Αν και η αποχή παραμένει ως σταθερά στη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και φέτος μάλιστα, ενισχύει… τη θέση της, ανεβάζοντας ελαφρώς τα σταθερά υψηλά ποσοστά των τελευταίων χρόνων (ξεπερνώντας το 50%, δηλαδή τους 100.000 φοιτητές), είναι πιο έντονο το σημάδι που αφήνουν, από τη μια, το «φρένο» στις δυο μεγάλες-κυβερνητικές παρατάξεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και, από την άλλη, η ενίσχυση των αριστερών παρατάξεων.
Η ΔΑΠ, βέβαια, δεν χάνει την πρωτιά, αλλά δεν φαίνεται να ενισχύει τις δυνάμεις της, ενώ η ΠΑΣΠ συνεχίζει στον δρόμο της κατάρρευσης των τελευταίων χρόνων.
Ακόμη μια χρονιά, οι παρατάξεις δεν κατάφεραν να εκδώσουν κοινά αποτελέσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται να κινούνται ως εξής:
Η ΔΑΠ φαίνεται να κρατάει μεν δυνάμεις και πρωτιά για 27η χρονιά, αλλά η προσπάθειά της να αποκτήσει πιο έντονο πολιτικό προφίλ δεν της έδωσε την ώθηση που ανέμενε (σχολιάστηκε έντονα η απουσία των αφισών που καλούσαν σε πάρτι και εκδρομές, οι τελευταίες εκτός πρωτευούσης και συνήθως στη Μύκονο), αφού οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τής έδιναν στασιμότητα με οριακή άνοδο κι αυτή στις σχολές όπου έχει σκληρούς μηχανισμούς.
Κέρδη και ζημιές
Η ΠΑΣΠ δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη μεγάλη απώλεια που παρουσιάζει τα δυο τελευταία χρόνια ακολουθώντας την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Είναι εντυπωσιακά ενδεικτική η εκλογική εμφάνιση σε ορισμένες σχολές. Στη Νομική το ψηφοδέλτιό της είχε έξι υποψήφιους, ενώ κάποτε φιλοξενούσε 70-80 άτομα! Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Ε.Μ.Πολυτεχνείου ήταν κυρίαρχη, τώρα ψάχνει παρουσίες. Διασώζεται μόνο εκεί όπου εξακολουθούν να λειτουργούν οι σκληροί μηχανισμοί. Ητοι, στα παραδοσιακά προπύργιά της, όπως Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Γεωπονικό, όπου βγάζει ακόμα ποσοστά 60% με 65% του σώματος.
Η ΠΚΣ με τις οργανωμένες κινητοποιήσεις κατά του «Αθηνά» κυρίως στην περιφέρεια και ειδικότερα στα ΤΕΙ, φαίνεται να ενισχύει τα ποσοστά της.
Ωφελημένα και τα ΕΑΑΚ και η ΑΡ.ΕΝ. που πιστώνονται και αυτά τις κινητοποιήσεις ενάντια στο «Αθηνά», κυρίως με ενίσχυση στην περιφέρεια και σε ΤΕΙ. Κέρδος εκτιμάται ότι είχαν και από τη δραστηριοποίηση σε ό,τι αφορά τις δραματικές αλλαγές που επέρχονται στα ΑΕΙ όχι μόνο μέσω του νόμου αλλά και των περιοριστικών πολιτικών. Το κέρδος, πάντως, αναμενόταν μεγαλύτερο. Αποδίδεται στην εσωστρέφεια του φοιτητικού κινήματος, στην αδυναμία ερεισμάτων και τη γενικότερη ανασφάλεια –οικονομικά αδιέξοδα, επαγγελματική αβεβαιότητα- η οποία στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας μεταφράζεται σε μείωση εκλογικού ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έγινε χωρίς προβλήματα ή σοβαρά επεισόδια και σύμφωνα με τις φοιτητικές συνήθειες, υποτονικά το πρωί, πιο ζωηρά από το μεσημέρι κι έπειτα. Στα κεντρικά ΑΕΙ πιο ήσυχα, στην περιφέρεια με περισσότερη ένταση και κυρίως στα ιδρύματα που συνδέθηκαν με έντονες κινητοποιήσεις λόγω «Αθηνά». Εξ ου και η αναβολή των εκλογών σε Πάτρα και Πύργο.
Τα τραπεζάκια… κάτω
Στην Αθήνα, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και έξω από το Χημείο. Στο πρώτο, μικρή ομάδα νεαρών εισήλθε στον χώρο του κτηρίου, αναποδογύρισε μερικά τραπεζάκια, έσκισε λίγες αφίσες και αποχώρησε. Ομοίως, στο Χημείο εισέβαλαν για λίγο νεαροί προκαλώντας μικρή ένταση ενώ αποχωρώντας συνεπλάκησαν με διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στην περιοχή. Το επεισόδιο περιορίστηκε σε ολιγόλεπτο πετροπόλεμο στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Μαυρομιχάλη.
……………………………………………………………..
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Aνευρη διαδικασία
ΤΟΝ ∆ΡΟΜΟ της αποχής φαίνεται πως επέλεξαν χιλιάδες φοιτητές στο Αριστοτέλειο, στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ. Ανευρη και χωρίς παλµό η συµµετοχή στις κάλπες. Νεκρά τα τραπεζάκια των παρατάξεων και λίγοι οι φοιτητές που ψήφισαν.
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις από
εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων, πρώτη δύναµη αναµένεται να αναδειχθεί και φέτος στο ΑΠΘ η ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ, η ΠΑΣΠ θα κυµανθεί στα περσινά επίπεδα ενώ µεγάλος νικητής όπως όλα δείχνουν θα είναι τα αριστερά σχήµατα. Μεγάλη άνοδο περιµένει η ΑΡΕΝ.
Στο µεταξύ, όπως έγινε γνωστό, περίπου 5 χιλιάδες αιτήσεις έχουν κατατεθεί ήδη στις αρµόδιες υπηρε-σίες του ΑΠΘ για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος των χιλίων ευρώ. Η σχετική προθεσµία για την κατάθεση των δικαιολογητικών λήγει στις 30 Απριλίου 2013, καθώς δόθηκε παράταση, µε κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονοµικών.
Η προϊσταµένη του τµήµατος σπουδών, Ελένη Χρυσοβαλίδου, ανέφερε πως, για να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές, δηµιουργήθηκαν συνεργεία µε 25 εθελοντές υπαλλήλους από τις γραµµατείες του ΑΠΘ, µετά την αποµάκρυνση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου.
Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται καθηµερινά, από τις 10 π.µ. έως τις 12 µ., στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης.
Νίκος Φωτόπουλος
…………………………………………………………………
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Προτίμησαν τη λίμνη
Η ηλιόλουστη μέρα, μία από τις σπάνιες το τελευταίο εξάμηνο, στα Γιάννενα δεν αποτέλεσε κίνητρο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου να φτάσουν ώς τις κάλπες των σχολών τους. Η συμμετοχή στις εκλογές αναμενόταν να είναι πεσμένη, παρά τις έντονες κινητοποιήσεις τον τελευταίο καιρό για το σχέδιο «Αθηνά».
Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ χθες, η καταμέτρηση είχε ολοκληρωθεί μόνο σε δύο σχολές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ΔΑΠ θα διατηρήσει τα ποσοστά της και ενδέχεται να τα αυξήσει, ενώ με τη δεύτερη θέση «φλερτάρουν» οι φοιτητές που στηρίζουν την παράταξη του ΚΚΕ, η οποία έδειξε αξιοσημείωτη οργανωτική συγκρότηση.
Η ΠΑΣΠ καταγράφει αισθητή μείωση των ποσοστών της, η ΕΑΑΚ είναι σταθερή, όπως σταθερή με τάση ανόδου είναι και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως φαίνεται ότι τελικά δεν καταγράφει την αντίστοιχη άνοδο του κόμματος στην κεντρική σκηνή.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η εκλογική διαδικασία ήταν πολύ ήρεμη, χωρίς να καταγραφεί κανένα επεισόδιο.
Φιλήμων Καραμήτσος
…………………………………………………………………………
ΚΡΗΤΗ
Πύρρειος νίκη της ΠΑΣΠ
Σε καλό κλίμα, με μικρές καθυστερήσεις στο κλείσιμο της κάλπης, διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές στις σχολές τις Κρήτης. Στις περισσότερες σχολές προβάδισμα έχει η ΠΑΣΠ, χάνοντας όμως σχεδόν παντού την αυτοδυναμία στους φοιτητικούς συλλόγους. Σημαντική είναι η άνοδος των αριστερών παρατάξεων και ιδιαίτερα της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν από τις ίδιες τις φοιτητικές παρατάξεις. Ελαφρά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η συμμετοχή των φοιτητών, κυμαινόμενη γύρω στο 30%-35%
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την πρωτοκαθεδρία κρατά η ΔΑΠ στη Σχολή Θετικών Επιστημών, κερδίζοντας τα Τμήματα Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών Φυσικής, ενώ η ΠΚΣ κέρδισε τη σχολή της Βιολογίας. Μέχρι αργά το βράδυ αναμένονταν αποτελέσματα με μικρή διαφορά μεταξύ ΔΑΠ και ΑΡΕΝ στην Ιατρική και ΔΑΠ και ΠΚΣ στο Φυσικό, ενώ προβάδισμα φαίνεται να έχει η η ΔΑΠ και στο Μαθηματικό.
Στις σχολές του Ρεθύμνου η ΠΑΣΠ κερδίζει 4 Τμήματα (Νηπιαγωγών, Δασκάλων Κοινωνιολογίας και Οικονομικό), η ΔΑΠ το Πολιτικής Επιστήμης και η ΕΑΑΚ το Τμήμα Ψυχολογίας.
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά φαίνεται να έχει πρωτοκαθεδρία η ΠΑΣΠ κερδίζοντας τις σχολές Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Παραγωγής και Μηχανικής Ορυκτών Πόρων, ενώ η ΕΑΑΚ κέρδισε στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Σε απόλυτους αριθμούς η άνοδος της ΕΑΑΚ είναι μεγάλη στο Πολυτεχνείο, ανατρέποντας τον μέχρι τώρα συσχετισμό δυνάμεων.
Στο ΤΕΙ Κρήτης, που πλήττεται περισσότερο από το σχέδιο «Αθηνά» στα Τμήματα του Ηρακλείου η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ μοιράστηκαν τις σχολές, κερδίζοντας από δύο η κάθε μία. Συγκεκριμένα στις σχολές Τεχνικών Εφαρμογών και Οικονομίας διοίκησης προηγήθηκε η ΠΑΣΠ, ενώ στις Σχολές Επαγγελμάτων Υγείας και Τεχνολογίας-Γεωπονίας προβάδισμα έχει η ΔΑΠ. Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή, αγγίζοντας το 50% στις σχολές του ΤΕΙ που βρίσκονται στο Λασίθι (Αγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα) και οι οποίες καταργούνται με το σχέδιο «Αθηνά». Οι φοιτητές εκεί έστειλαν μήνυμα κατεβαίνοντας χωρίς παρατάξεις στις εκλογές και εκλέγοντας ανεξάρτητους αντιπροσώπους για τους συλλόγους τους. Τέλος, προβάδισμα έχει η ΠΑΣΠ στα Τμήματα ΤΕΙ Ηλεκτρονικής και Φυσικών Πόρων που έχουν έδρα στα Χανιά.
Μάριος Διονέλης