63 εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία δικάζονται αύριο για παράνομη απέργια. Συγκέντρωση αύριο έξω απ' την Ευελπίδων
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Σχεδόν εννιά μήνες από την αναστολή της πολύμηνης απεργίας των χαλυβουργών στον Ασπρόπυργο, έπειτα από επέμβαση των ΜΑΤ κατ' εντολήν του πρωθυπουργού, οι απεργοί διώκονται δικαστικά. Αύριο δικάζονται συνολικά 36 εργαζόμενοι και απολυμένοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας, με βασική κατηγορία την παραβίαση δικαστικής απόφασης που έκρινε την απεργία παράνομη – όλο το Δ.Σ. του σωματείου, άλλα 21 άτομα ως «συνεργοί», ενώ δικάζονται και οι έξι συλληφθέντες της αστυνομικής επέμβασης της 20ής Ιουλίου. Χθες εκδικάστηκε η προσφυγή του Χάρη Μανώλη, μέλους του Δ.Σ. του σωματείου και πρώην υπεύθυνου Υγιεινής και Ασφάλειας, που απολύθηκε εν μέσω της απεργίας. Ο ίδιος θα δικαστεί και την Παρασκευή.
«Θεωρούμε την απόλυση του Χάρη Μανώλη παράνομη λόγω συνδικαλιστικής ασυλίας και καταχρηστική λόγω εμπάθειας και αντιπαλότητας από την πλευρά της επιχείρησης, επειδή συμμετείχε ενεργά στην απεργία και ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ», μας λέει ο συνήγορός του Κώστας Παπαδάκης. Η επιχείρηση επικαλείται ως αιτία απόλυσης την ανάρτηση φωτογραφίας στην προσωπική ιστοσελίδα του εργαζομένου στο facebook. Η φωτογραφία απεικονίζει πανό που γράφει «Η ανθρωπότητα δε θα ευτυχήσει, παρά μόνο όταν ο τελευταίος Μάνεσης κρεμαστεί από τα έντερα του τελευταίου Κασιδιάρη», παραφθορά συνθήματος του Μάη του ’68. «Συμμετείχα σε μια αντιφασιστική πορεία τον Ιούνιο και φωτογράφισα δεκάδες πανό. Το συγκεκριμένο σύνθημα δεν με εκφράζει, αντικατοπτρίζει όμως τις διαθέσεις του κόσμου εκείνη την εποχή», είπε στην «Εφ.Συν.» ο απολυμένος Χάρης Μανώλης, που θεωρεί την επίκληση του facebook προσχηματική. «Πραγματική αιτία είναι η συνδικαλιστική και πολιτική μου δράση. Εξάλλου και οι κατηγορίες που μου αποδίδονται στη δίκη της Παρασκευής είναι εντελώς ανυπόστατες, για δήθεν βιαιοπραγίες σε μέρες που δεν ήμουν καν εκεί».
«Μας ενδιαφέρει να γίνει μια αντικειμενική δίκη. Δεν δικάζονται μόνο οι χαλυβουργοί, αλλά όλη η ελληνική κοινωνία», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Σιφωνιός. «Δεν απεργούσαμε για συντεχνιακούς λόγους. Λέγαμε ότι αν περάσουν αυτά τα μέτρα στη Χαλυβουργία -μείωση μισθών στα 580 ευρώ με κατάργηση της συλλογικής σύμβασης- θα τσακίσουν όλη την Ελλάδα. Τα μέτρα πέρασαν με εντολή του Σαμαρά και τη συνενοχή των δύο κομμάτων της τρικομματικής, που στην αρχή μάς χτυπούσαν φιλικά την πλάτη. Ο Μάνεσης λειτούργησε ως λαγός των βιομηχάνων, εφαρμόζοντας το Μνημόνιο πριν γίνει νόμος του κράτους». Σήμερα στη Χαλυβουργία του Ασπρόπυργου απασχολούνται 180 άτομα με εκ περιτροπής εργασία και έχουν απολυθεί 126 – οι έξι συλληφθέντες απολύθηκαν λίγο μετά τη λήξη της απεργίας, χωρίς αποζημίωση. Μάλιστα, τότε, ο υπ. Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης είχε εκφράσει την αντίθεσή του στις απολύσεις των έξι.
«Ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών δεν δικάζεται» γράφουν ψηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία και πολιτικές οργανώσεις, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την άρση των διώξεων. Χαλυβουργοί και αλληλέγγυοι καλούν σε συμπαράσταση την Παρασκευή στις 9 το πρωί στο κτίριο 2 της Ευελπίδων.