Pin It

Κινηματογραφικές και άλλες εκδηλώσεις στο Camp και τα πέριξ (μέχρι 28 Απριλίου)

 

Ιστορικές αλλά και σύγχρονες ταινίες μικρού μήκους γνωστών δημιουργών, από τον Αγγελόπουλο και τον Βούλγαρη μέχρι τον Γιάνναρη και τη Στεφανή, σχηματίζουν έναν κινηματογραφικό χάρτη της πρωτεύουσας. Τίτλος του φεστιβάλ, «back to Athens»

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας, downtown, που εξακολουθεί να είναι η καρδιά και ο πυρήνας της πόλης, οι καλλιτέχνες λένε «ναι». Και το κοινό. Νεανικό στην πλειονότητά του, παρακολουθεί πιστά δράσεις και εκδηλώσεις σε πολυχώρους, που συνήθως μετατρέπονται σε στέκια. Και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τον φόβο και τις προκαταλήψεις, λειτουργούν και ανθούν. Ενα από αυτά είναι το Camp στην πλατεία Κοτζιά, που πατάει όλο και πιο γερά στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.

 

Με επίκεντρο το ιστορικό του κτίριο, απέναντι ακριβώς από το Δημαρχιακό Μέγαρο, διοργανώνει από σήμερα κι έως τις 28 Απριλίου το φεστιβάλ «back to Athens». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για μια «φεστιβαλική συνένωση πολιτιστικών εκδηλώσεων», με επτά εικαστικές προτάσεις επιμελητών, δύο θεατρικές παραστάσεις, μουσικά events, ομιλίες, παρουσιάσεις. Η διοργάνωση εξαπλώνεται στον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου «Πίνδαρος» στη Σοφοκλέους, στα γειτονικά «Fresh Hotel Athens» και «ArtWall» αλλά και στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ της περιοχής με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με το ιστορικό κέντρο και την ευρύτερη περιοχή.

 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Athens – An Urban Film Map», μια κινηματογραφική χαρτογράφηση της πρωτεύουσας μέσα από ιστορικές ταινίες μικρού μήκους, αλλά και σύγχρονων δημιουργών που καταγράφουν την αστική ζωή, την εξέλιξη, τη λαμπρότητα και την εξαθλίωση από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας. Από τη Δευτέρα (22/4 – 24/4) στο ισόγειο του Camp, θα προβληθούν 20 ταινίες, από τους «Τίτλους τέλους» (2012) και το «Casus belli» (2010) του Γιώργου Ζώη, «Τσέλσι – Μπαρτσελόνα» (2012) του Αλέξανδρου Χατζή, «Ακρόπολις» (2001) και «Αθήναι» (1995) της «μετρ» Εύας Στεφανή, μέχρι την άγνωστη σε πολλούς «Μυρίζοντας γιασεμί» (1994) του Γιώργου Οικονομίδη και το «Μια θέση στον ήλιο» (1995) με την οποία πρωτογνωρίσαμε και αγαπήσαμε τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη.

 

Θα προβληθούν, επίσης, ιστορικές μικρού μήκους, όπως η «Ρόδα» (1965) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, «Ο κλέφτης» (1965) και «Τζίμης ο Τίγρης» (1966) του Παντελή Βούλγαρη, «Ο Γιάννης και ο δρόμος» (1965) της Τόνιας Μαρκετάκη, «Η εκπομπή» (1968) του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Αλλά και η «Αθήνα – Επιστροφή στην Ακρόπολη» του 1983 σε σενάριο του ίδιου του Αγγελόπουλου, βασισμένη σε κείμενα του Κώστα Ταχτσή, ποίηση των Γιώργου Σεφέρη και Τάσου Λειβαδίτη και μουσικά θέματα από τους Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Λ. Κηλαηδόνη, Δ. Σαββόπουλο. «Τι ξέρεις για την Αθήνα;», ρωτάει ο αφηγητής. «Αλήθεια, τι ξέρω για την Αθήνα χωρίς να καταφύγω στη βιβλιοθήκη, έτσι ταξιδεύοντας στην πόλη και μιλώντας γι' αυτήν, για τα δύο-τρία πράγματα που ξέρω γι' αυτήν; Ξέρω ότι… εδώ, κάποτε, μαζεύτηκαν απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας φιλόσοφοι, ποιητές, καλλιτέχνες κι έκαναν την πόλη αυτή κέντρο του πιο μεγάλου πολιτισμού. Η ευρωπαϊκή συνείδηση αρχίζει με την Αθήνα. Ξέρω ότι… εδώ, σ' αυτή τη γέρικη πόλη των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, γεννήθηκαν όλα` ότι όλοι και όλα πέρασαν από εδώ` όλες οι ράτσες, οι γλώσσες, οι σημαίες, οι ιδέες. Ο Περικλής, το 431 π.Χ. μιλώντας στους Αθηναίους, έλεγε: «Να θαυμάζετε καθημερινά την πραγματικότητα που σας περιβάλλει. Αυτή την πόλη, σε όλο της το μεγαλείο, αγαπήστε τη σαν εραστές. Σημάδια της δύναμής της δεν λείπουν` και θα αφήσουμε τόσα και τόσα μεγαλόπρεπα, που θα προκαλούν τον θαυμασμό στον αιώνα μας και στους αιώνες που θα 'ρθουν».

 

Ξέρω, ακόμα, κάτι άλλο: τ' όνομά της -παλιά, πολύ παλιά- σήμαινε λουλούδι».

 

……………………………………………….. 

 

INFO: «back to Athens», 19 – 28 Απριλίου. Τα επίσημα εγκαίνια απόψε στις 8.00 με ομιλίες, παρουσιάσεις, προβολές και πάρτι στο ισόγειο του Camp. Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, πλ. Κοτζιά τηλ.: 210 3247679. Πλήρες πρόγραμμα στο www.campoint.gr. Κινηματογραφικό αφιέρωμα «Athens – An Urban Film Map», 22-24 Απριλίου, ισόγειο του Camp με δωρεάν είσοδο

 

 

 

Scroll to top