Ο Α. Σαμαράς θεσμοθέτησε τη σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών, όπως του ζήτησαν οι δανειστές, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους εταίρους του
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης άνοιξε -και μάλιστα όχι με τους καλύτερους όρους- για τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Η εναρμόνιση των οργανογραμμάτων των υπουργείων, υποχρέωση που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της τρόικας να υλοποιήσει μέσα στον Απρίλιο, έκλεισε τυπικά με την πρωθυπουργική απόφαση για τη σύσταση θέσεων αναπληρωτών σε έξι υπουργεία που πήρε ΦΕΚ πριν από μερικές μέρες. Το γεγονός όμως ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι κυβερνητικοί εταίροι, δημιούργησε άλλη μία εστία τριβών και μάλιστα για ένα θέμα που, όπως επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα.
Μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπάθησε χθες συντονισμένα να υποβαθμίσει τη σημασία της επίμαχης απόφασης, τονίζοντας ότι δεν είναι κίνηση αιφνιδιασμού αλλά καθαρά τεχνική προετοιμασία. Γεγονός είναι πάντως ότι όλο το τελευταίο διάστημα, με τις αλλεπάλληλες εμπλοκές που ανέκυψαν στις συνομιλίες με την τρόικα, ειδικά για τις απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο Α. Σαμαράς δέχθηκε πολλές και αντικρουόμενες εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το πρόβλημα, όπως διαπιστώνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι οι δυσλειτουργίες δεν εντοπίζονται σε κάποια υπουργεία, αλλά στο σύνολο της κυβέρνησης.
Xειρότερα τον Ιούνιο
Για να αλλάξει αυτή η εικόνα και να επιταχυνθεί ο ρυθμός του κυβερνητικού έργου, επιβάλλεται σύμφωνα με την πρώτη εισήγηση ο πρωθυπουργός να ανοίξει τώρα το χαρτί του ανασχηματισμού και να προχωρήσει σε αλλαγές μόλις κλείσουν οι νομοθετικές εκκρεμότητες που υπάρχουν από τις τελευταίες συμφωνίες με την τρόικα και αποδεσμευτούν οι δόσεις στο επόμενο Eurogrouρ στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο η άποψη που κυριαρχεί στο στενό περιβάλλον των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι το χαρτί αυτό θα καεί γρήγορα και τον Ιούνιο, στην επιθεώρηση εξαμήνου που θα κάνει η τρόικα, η κυβέρνηση θα είναι σε χειρότερη θέση.
Η κουβέντα που άνοιξε εντούτοις δίνει στον πρωθυπουργό την ευχέρεια να ρίξει το πολιτικό του βάρος στα δύο βασικά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν την επόμενη εβδομάδα, το νομοθετικό πλαίσιο για το σύνολο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα και κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αγκάθι η Εθνική
Ο Α. Σαμαράς έχει πάρει πάνω του τη διαδικασία για την αύξηση της συμμετοχής των μετόχων της Εθνικής, ωστόσο οι κρούσεις που έχει κάνει προς τους παλαιούς και δυνάμει νέους μετόχους, μέχρι τώρα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον όμως αυτό για να μετουσιωθεί σε συμμετοχή απαιτείται η συμφωνία όλων, διαφορετικά εάν η συμμετοχή είναι περιορισμένη οι συμμετέχοντες φοβούνται ότι θα χάσουν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους.
Αμέσως μετά η κυβέρνηση έχει μπροστά της τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και τον προγραμματισμό των επισκέψεών του σε Κίνα Ρωσία και ΗΠΑ.
* Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, στελέχη του εκτιμούν ότι στο φόντο του ορισμού επτά νέων θέσεων στην κυβέρνηση διαφαίνεται ανασχηματισμός, ο οποίος δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην άσκηση πολιτικής της κυβέρνησης. Απεναντίας, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι στο πλαίσιο της απόλυτης συμφωνίας τους στην εφαρμογή των Μνημονίων έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο ενδοκυβερνητικούς ανταγωνισμούς και θα επιχειρήσουν να βρουν ακόμη ένα επικοινωνιακό τέχνασμα ώστε να «θολώσουν τα νερά».