«Τώρα πλέον έχουμε τη δυνατότητα για μια ηπιότερη διαδρομή της δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος
Του Μπάμπη Μιχάλη
Παράθυρο για χαλάρωση της λιτότητας στην ευρωζώνη άνοιξε χθες ο Ολι Ρεν, πιεζόμενος από την αυξανόμενη τον τελευταίο καιρό κριτική των ΔΝΤ και ΗΠΑ.
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι η ευρωζώνη θα επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων προκειμένου να βοηθήσει την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Υπερασπίστηκε την πολιτική λιτότητας λέγοντας ότι στην αρχή «δεν υπήρχε άλλη επιλογή…Ηταν αναγκαίο να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, την οποία οι δυνάμεις της αγοράς αμφισβητούσαν». Υπογράμμισε όμως από την άλλη πλευρά ότι «τώρα, καθώς έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία βραχυπρόθεσμα, έχουμε τη δυνατότητα για μια ηπιότερη διαδρομή της δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα».
Ο Ρεν παρατήρησε ακόμη ότι με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα υπόλοιπα μέτρα που έχει λάβει, η ΕΚΤ κερδίζει τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζονται οι χώρες της ευρωζώνης για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών τους και συμπλήρωσε: «Κάνουμε προσπάθειες προκειμένου να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά σε περισσότερο χρόνο. Είναι ορθολογική πολιτική στην παρούσα συγκυρία…υπάρχει η εμπιστοσύνη της αγοράς για να γίνει τώρα…«.
Η δημοσιονομική προσαρμογή και τα προγράμματα λιτότητας αναδείχθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε κορυφαία σημεία της δημόσιας συζήτησης. Την περασμένη Τετάρτη, παραμονές της συνόδου του G20, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι η σπουδή για δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση σε ορισμένες χώρες της καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησης των επιπτώσεων των δημοσιονομικών περικοπών στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι ΗΠΑ αρνούνται την υιοθέτηση συγκεκριμένων στόχων για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους, ενώ υποστηρίζουν ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που δήλωσε χαρακτηριστικά χθες: «Εχουμε ανάγκη την ανάπτυξη… πρώτα και πάνω απ΄όλα», συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και η Κίνα όλες χρειάζεται να εστιάσουν περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη και λιγότερο στη μείωση των ελλειμμάτων τους φέτος». Ειδικά για την Ευρώπη η Λαγκάρντ είπε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να μετριάσει τα προγράμματα λιτότητας.
Εν τω μεταξύ το G-24 των αναπτυσσόμενων χωρών, στις τάξεις των οποίων περιλαμβάνονται οι Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική και Μεξικό, έκανε έκκληση χθες από την Ουάσιγκτον -όπου συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου των G20, ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας- προς τις ΗΠΑ την Ε.Ε. και τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες να λάβουν υπόψιν τις επιπτώσεις των παρατεταμένων αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών σε πληθωρισμό, διεθνείς ροές κεφαλαίων και τιμές των εμπορευμάτων. Το G24 ζητά συντονισμό έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέας φούσκας αξιών.