Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Η έκθεση της ΕΚΤ, που δείχνει πως τα νοικοκυριά του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο πλούσια από αυτά του Βορρά, έχει ξεσηκώσει εδώ και καιρό πολλές συζητήσεις στη Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα.

 

Ετσι χθες η καγκελάριος Μέρκελ αναγκάστηκε να πάρει θέση για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και μιλώντας στην εφημερίδα «Μπιλντ» χαρακτήρισε την έκθεση «διαστρεβλωμένη», για να προσθέσει ότι «καθαρά από στατιστικής πλευράς, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος ή η Ελλάδα, τα νοικοκυριά είναι πλουσιότερα απ' ό,τι τα αντίστοιχα στη Γερμανία. Ομως προσοχή. Η στατιστική αυτή είναι διαστρεβλωμένη».

 

Η Ανγκελα Μέρκελ εξηγεί στη συνέχεια γιατί η στατιστική αυτή δείχνει στρεβλά στοιχεία.

 

Σύμφωνα με την ίδια, «οι Γερμανοί είναι πιο πλούσιοι απ' ό,τι δείχνει η έκθεση της ΕΚΤ. Στις χώρες του Νότου, πολλοί χρησιμοποιούν την αγορά ακινήτων ως μέσο εξασφάλισης των γηρατειών τους. Αντίθετα, στη Γερμανία έχουμε ένα ισχυρό συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι υψηλές συντάξεις που εισπράττουν οι Γερμανοί δεν συμπεριλαμβάνονται στη στατιστική αυτή, όπως και τα ακίνητα που αγοράζουν οι Γερμανοί στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό φαίνεται οι Γερμανοί να έχουν μικρότερες περιουσίες από άλλους».

Η καγκελάριος με τις δηλώσεις της στην «Μπιλντ» καλεί τους Ευρωπαίους να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ευημερία τους και στο μέλλον.

 

Οπως σημειώνει «θέλω μια ανταγωνιστική Ευρώπη που να μπορεί να εξασφαλίζει στους πολίτες της την ευημερία και στο μέλλον. Θέλω η Ευρώπη να ηγείται στον κόσμο και αυτό δεν συμβαίνει σήμερα».

 

Στην ερώτηση για το εάν η Γερμανία είναι πρότυπο μεταρρυθμιστικής πολιτικής και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, η Μέρκελ απαντά: «Εγώ βλέπω τη Γερμανία ως μια χώρα στην οποία αποδεικνύεται ότι οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν».

 

Η ίδια δίνει εύσημα στις χώρες του Νότου για τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες λέγοντας: «Λίγο-πολύ όλες οι χώρες του Νότου εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπουν σε έναν σταθερό δρόμο. Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν εκεί από επώδυνες περικοπές. Αλλά στον πυρήνα ισχύει ότι κάθε χώρα πρέπει να ξοδεύει όσα κερδίζει. Κάθε χώρα χρειάζεται μια ανταγωνιστική οικονομία, μια βιομηχανική βάση, μικρή ή μεγάλη. Ευημερία με δανεικά δεν γίνεται. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

 

Scroll to top