22/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eγκληματική η εκποίηση

      Pin It

Σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Σάββατο οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού και το ΤΕΕ αποκαλύφθηκε ότι η πώληση του ακινήτου των 6.240 στρεμμάτων στην παραλιακή θα είναι ζημιογόνα για το Δημόσιο

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

getFile (21)«Η πώληση του Ελληνικού είναι χειρότερη από έγκλημα», τόνισαν οι βασικοί ομιλητές στην ημερίδα που οργανώθηκε στο Σάββατο από τους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τοπικούς φορείς. Το μεγαλύτερο ακίνητο της Αττικής, με επιφάνεια 6.240 στρεμμάτων, έχει βγει «στο σφυρί» με αδιευκρίνιστα έσοδα. Η αξία του υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ, με βάση τις πωλήσεις οικοπέδων στο Ελληνικό, ενώ τα αναμενόμενα έσοδα προβλέπονται μόλις σε 300-500 εκατ. ευρώ, ποσό που αποκάλυψε πρόσφατα η «Εφ.Συν.» και δεν διέψευσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Την αξία του είχε υπολογίσει το 2008 σε 23 δισ. ευρώ ο καθηγητής του Χάρβαρντ Σπύρος Πολλάλης, πρόεδρος έως πριν από λίγες ημέρες της Ελληνικόν Α.Ε., της κρατικής εταιρείας που είχε δημιουργηθεί για την αξιοποίηση του ακινήτου και στη συνέχεια υποβιβάστηκε σε… παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Τόκοι δύο μηνών το τίμημα

 

getFile (19)«Η αξία του ακινήτου θα πολλαπλασιαστεί με την πολεοδόμησή του», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. Ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου που επεξεργάστηκε την ολοκληρωμένη πρόταση για το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού, επισήμανε ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει το κόστος των υποδομών και της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στο παλιό αεροδρόμιο, που υπολογίζεται σε 2.5 δισ. ευρώ, πέντε φορές περισσότερα από τα αναμενόμενα έσοδα!

 

Οι ομιλητές παρουσίασαν και άλλα αποκαλυπτικά στοιχεία. Τόνισαν τους κινδύνους να αξιοποιηθεί μόνον το «φιλέτο» του Αγίου Κοσμά, με τη μαρίνα και την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας. Πρόσθεσαν ότι όλα τα έσοδα θα πάνε αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι τα αναμενόμενα έσοδα αντιστοιχούν σε τόκους μόλις δύο μηνών!

 

Πάρκο-όαση πρασίνου

 

Το ίδιο το πάρκο -σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου- μπορεί να ξεκινήσει με κονδύλια 47 εκατ. ευρώ που σταδιακά θα φθάσουν τα 101 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας άμεσα έως 500 θέσεις εργασίας και σε βάθος χρόνου 2.500, χωρίς επιπτώσεις στην περιοχή και εξασφαλίζοντας μια όαση πρασίνου σε απόσταση 20-40 λεπτών από όλα τα σημεία του λεκανοπεδίου. Θα αποδώσει ελεύθερες παραλίες, όταν στο Σαρωνικό και σε μήκος 17,5 χλμ. το 35% των ακτών είναι αποκλεισμένο και οι πολίτες χρειάζεται να πληρώνουν εισιτήριο.

 

Την πρόταση για αρχαιολογικό περίπατο μέσα στον χώρο του μητροπολιτικού πάρκου παρουσίασε η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου. Πρότεινε την ανασύσταση μέρους των περίφημων τριών αρχαίων πόλεων, της Αιξωνής, του Ευωνύμου και του Αλιμούντος, που είναι και η πατρίδα του Θουκυδίδη. Με περιστασιακές ανασκαφές, κυρίως λόγω της κατασκευής έργων (μετρό, τραμ κ.λπ.), έχουν έρθει στην επιφάνεια μνημεία από τον 3ο π.Χ. αιώνα, τη μυκηναϊκή και κλασική περίοδο, καθώς και από την εποχή του Βυζαντίου.

 

-Στη φωτογραφία ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλλας

Scroll to top