Pin It

Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το απριλιανό πραξικόπημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

getFile (35)Αυστηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το απριλιανό πραξικόπημα των συνταγματαρχών και την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας, που έβαλε την Ελλάδα στον «γύψο» για επτά χρόνια και κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου.

 

«Η δημοκρατία έχει εχθρούς, υπονομεύεται και αποδυναμώνεται όταν αναπτύσσονται φαινόμενα αντικοινοβουλευτισμού, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού» σημείωσε ο Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι το φαινόμενο ενισχύεται «πολύ περισσότερο όταν αποθρασύνονται νοσταλγοί των πραξικοπηματιών που αναπολούν τις μέρες και τα έργα της χούντας».

 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιγράφοντας τη χούντα των συνταγματαρχών και τα αποτελέσματά της σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο, τόνισε ότι «πριν από 46 χρόνια, η δημοκρατία καταλύθηκε για να ξεκινήσει μια μαύρη περίοδος ανελευθερίας, καταπίεσης και πολιτισμικής οπισθοδρόμησης, που κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου» και προσέθεσε ότι «έχει σημασία να τιμάμε όσους αγωνίστηκαν εναντίον της δικτατορίας, έχει νόημα να θυμόμαστε τι προηγήθηκε, έχει αξία να συνειδητοποιούμε ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη».

 

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε στον απόηχο των συζητήσεων που προκάλεσε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» όπου, πέραν των σταθερών ερωτήσεων του βαρόμετρου για την αποτύπωση των πολιτικών τάσεων, διατυπώθηκε και ερώτηση αναφορικά με τη χούντα και ποια είναι η άποψη των πολιτών σήμερα. Στην ερώτηση «21η Απριλίου: ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα απ' ό,τι σήμερα», το 30% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να συμφωνεί, ενώ το 63% δηλώνει ότι διαφωνεί.

 

Εκκληση στον Παπούλια

 

Εκκληση για να αναπέμψει στη Βουλή τον νόμο για τη «Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις» που περιλαμβάνει τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από κάθε ποινική ευθύνη διευθυντικά στελέχη πιστωτικών οργανισμών, αλλά και κομμάτων, απευθύνουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Νίκος Απανωμεριτάκης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, ναύαρχος και επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, ο Στάθης Γιώτας, πρώην υπουργός, ο Μανόλης Δρεττάκης, τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Αλέξανδρος Ζαρκάδας, επίτιμος αντιστράτηγος και πρώην νομάρχης, ο Γιάννης Κλωνιζάκης, πρώην δήμαρχος Χανίων, και ο Παναγιώτης Κρητικός, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.

 

Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν την επίμαχη διάταξη «ηθικά διάτρητη και κοινωνικά προκλητική» και επισημαίνουν ότι «προσβάλλει βάναυσα την κοινωνική ηθική και το περί δικαίου αίσθημα του Λαού». Καταλήγουν δε διερωτώμενοι: «Ποιος το περίμενε, 39 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας και 46 χρόνια από την επιβολή της, οι Ελληνες πολίτες θα γίνονταν μάρτυρες ευτελισμού των θεσμών της Δημοκρατίας;»

 

 

Scroll to top