Πακέτο ρυθμίσεων ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις οποίες θεσπίζεται όριο στα μπόνους των τραπεζιτών, αναζητείται περισσότερη διαφάνεια, ενισχύεται η κεντρική εποπτεία και διευκολύνονται οι πιστώσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες αφού θα απαιτούνται πλέον λιγότερα αποθεματικά για την κάλυψη επισφαλών δανείων
Μετά την απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος η Ε.Ε… ανακαλύπτει τους ισχυρούς δεσμούς πολιτικών και τραπεζιτών
Αποστολή στο Στρασβούργο: Χρήστος Τσιαγκλής
Σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση αποτελεί το καινούργιο πακέτο ρυθμίσεων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο, αφού για πρώτη φορά εισάγει ενιαίους κανόνες για όλες τις 8.200 τράπεζες της Ε.Ε και ενισχύει την κεντρική επόπτευση.
Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα μπόνους των τραπεζιτών, τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και προβλέψεις για την ομαλότερη ροή δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για «το πιο περιεκτικό και εκτεταμένο πακέτο ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» έκανε λόγο ο εισηγητής του Ε.Κ., Οτμαν Κάρας.
«Συνδικαλιστές τραπεζιτών»
Στη συνέντευξη Τύπου, που είχε χαρακτήρα σεμιναρίου για την νέα οδηγία, δεν έλειψαν οι αιχμές για τους ισχυρούς δεσμούς πολιτικών και τραπεζιτών. «Ο δεσμός μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των τραπεζών είναι… ένα σκληρό καρύδι που δύσκολα σπάει. Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σαν συνδικαλιστές των μεγάλων τραπεζιτών» υποστήριξε ο Φιλίπ Λαμπέρ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο αποτελείται από δύο νομικά εργαλεία, έναν Κανονισμό Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CRR) και την τέταρτη εκδοχή της Οδηγίας Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CDR IV) η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει το 60% των προαπαιτούμενων έως το 2016 και το 100% έως το 2018.
Τα βασικά σημεία του πακέτου είναι τα εξής :
-Ο νέος κανονισμός διατηρεί το 8% ως ελάχιστο ποσοστό προαπαιτούμενων κεφαλαίων καλής ποιότητας, αλλά αυξάνει το ποσοστό κεφαλαίων της υψηλότερης ποιότητας που απαιτούνταν να υπάρχει μέσα σε αυτό το 8% (από 2% σε 4,5% κεφάλαια Tier 1). Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να είναι επίσης άμεσα ρευστοποιήσιμα.
-Επιπλέον οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ένα «απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου» (capital conservation buffer), ώστε να μπορούν να απορροφήσουν ζημιές και να διατηρήσουν το κεφάλαιό τους σε περίοδο κρίσης, αλλά και «αντικυκλικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας» (countercyclical capital buffers), τα οποία θα εξασφαλίζουν επαρκή κεφάλαια σε περιόδους ανάπτυξης για να μπορούν να παρέχουν δάνεια σε περιόδους κρίσης.
Οι καινούργιες ρυθμίσεις θα μειώσουν τον συντελεστή ονομαστικού κινδύνου που διατηρούν οι τράπεζες για την παροχή δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια για δανεισμό θα αυξηθούν, αφού θα απαιτείται πλέον λιγότερα αποθεματικά για την κάλυψη επισφαλών δανείων.
Διαφάνεια και εποπτεία
Από το 2014 οι τράπεζες θα πρέπει να δηλώνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κέρδη τους, τους φόρους που πλήρωσαν, τις επιδοτήσεις που έλαβαν, τον τζίρο τους και των αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, ενώ από το 2015 όλα τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να δίνονται πλήρως στη δημοσιότητα.
Ενισχυμένες αρμοδιότητες θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή, η οποία σε συντονισμό με τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού της κάθε χώρας-μέλους θα εποπτεύουν και θα ρυθμίζουν το πιστωτικό σύστημα.
………………………………………………………..
Πλαφόν στα μπόνους
Για πρώτη φορά θεσπίζεται όριο στα μπόνους των τραπεζιτών. Τα μπόνους που θα δίνονται δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνούν τον βασικό μισθό των τραπεζιτών (αναλογία 1:1). H αναλογία αυτή μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο (1:2), μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Επιπλέον το 25% του κάθε μπόνους που ξεπερνάει το 100% του μισθού, θα καταβάλλεται ύστερα από πέντε έτη.
…………………………………………………..
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έμαθε το μάθημά της»
«Αυτό που προσπαθούμε να επιφέρουμε στην πραγματικότητα είναι μια αλλαγή κουλτούρας, μια αλλαγή στη σχέση μεταξύ της κοινωνίας και των τραπεζών» τονίζει ο εισηγητής του Ε.Κ.
Το κλίμα κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου-συνέντευξης Τύπου, που διοργανώθηκε αμέσως μετά την ψηφοφορία, με κεντρικούς ομιλητές τους εισηγητές του νομοθετικού πακέτου, ήταν… ελαφρύ.
Μεταξύ αστείων και πειραγμάτων οι εισηγητές μίλησαν για τα λάθη που έχουν γίνει ώς τώρα αλλά και το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη, με τον Φιλίπ Λαμπέρ να καλεί τους πολίτες να ασκήσουν πιέσεις ώστε «το τραπεζικό σύστημα να επιστρέψει υπό τον έλεγχο της δημοκρατίας»
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το αν αυτό το πακέτο ρυθμίσεων αποτελεί μια έμμεση παραδοχή λάθους εκ μέρους της Ε.Ε. σε σχέση με τις πολιτικές απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα που ακολουθήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, σαφής απάντηση δεν δόθηκε. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έμαθε το μάθημά της» αρκέστηκε να πει αργότερα ο Οτμαν Κάρας, συμπληρώνοντας ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε προχωρά πολύ πέρα από τη «Βασιλεία», αποτελώντας το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτιστεί η ευρωπαϊκή τραπεζική Ενωση. «Αυτό που προσπαθούμε να επιφέρουμε στην πραγματικότητα είναι μια αλλαγή κουλτούρας, μια αλλαγή στη νοοτροπία του συστήματος, μια αλλαγή στη σχέση μεταξύ της κοινωνίας και των τραπεζών».