Pin It

Κατάθεση ψυχής από μια κοσμοπολίτισσα αρχαιολόγο και εκπαιδευτικό

 

Η Σοφία Γιαλουράκη στο βιβλίο της «Οι φίλες μου, οι Κόρες της Ακρόπολης» ζωντανεύει τα υπέροχα αρχαϊκά αγάλματα, για να γίνουν καταφύγιο και παρηγοριά μιας ξενιτεμένης νεαρής κοπέλας

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

getFile (50)Οι Κόρες της Ακρόπολης με το «αρχαϊκό μειδίαμα», τα περίτεχνα ενδύματα και τα πλουμιστά μαλλιά, η Πεπλοφόρος, η Κόρη του Αντήνορος ή η Κόρη με το Περιστέρι ντυμένες με απλότητα κι άλλοτε με πλούσιες πτυχώσεις στους χιτώνες, στεφανωμένες με ανθέμια ή με επιτηδευμένη κόμμωση, με χαρούμενα πρόσωπα -όσων διασώθηκαν- είναι μαζί με τις Καρυάτιδες τα «υπέροχα μαρμάρινα κορίτσια», που εντυπωσιάζουν τα βλέμματα των επισκεπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

getFile (49)Σ' αυτές τις 24 αρχαϊκές Κόρες επικεντρώνεται το καινούργιο βιβλίο της Σοφίας Γιαλουράκη «Οι φίλες μου, οι Κόρες της Ακρόπολης» -εκδόσεις Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού-, ένα «βιβλίο ψυχής», όπως μας λέει η συγγραφέας του. Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια, είναι μια ευαίσθητη κοσμοπολίτισσα, με πάθος για την αρχαιολογία και τα παιδιά, ακούραστη δασκάλα, εκπαιδευτικός πρωτοποριακών προγραμμάτων και βραβευμένη συγγραφέας.

 

«Στο βιβλίο εξιστορώ τα βάσανα που τράβηξα στην Αθήνα. Η σύγκριση με την Αλεξάνδρεια, την ήσυχη και γαλήνια πόλη που γνωρίσαμε εμείς, ήταν πάντα αναπόφευκτη. Ξαφνικά βρεθήκαμε στον στρόβιλο της Αθήνας με τη φασαρία και τις αντιφάσεις. Ολα αυτά τα χρόνια, όταν μάζευα παράπονα πήγαινα στις Κόρες και τους μιλούσα νοερά. Πέρυσι κατέβηκα στην Ομόνοια. Είχα καιρό να περάσω από την κεντρική πλατεία. Τη θυμόμουν με το σιντριβάνι κι αντίκρισα παντού τσιμέντο, γυναίκες να πουλιούνται και παιδιά στα σκουπίδια. Μπήκα στο πρώτο ταξί κι έτρεξα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι ανοιχτόκαρδο μουσείο, από τα ωραιότερα που έχω δει και, πιστέψτε με, έχω επισκεφτεί πάρα πολλά. Οφείλουμε πολλά στον κ. Παντερμαλή γιατί το φροντίζει σαν παιδί του.

 

Ετρεξα λοιπόν στη μελαγχολική Κόρη -τη βάλαμε στο εξώφυλλο του βιβλίου-, κάθισα κάτω κι άρχισα να της μιλώ για την πόλη των Αθηνών, που για άλλη μία φορά ένιωθα να με πληγώνει. Τότε με είδε ένας μαθητής μου, υπάλληλος του Μουσείου, ο Βασίλης Χρυσικόπουλος. «Κυρία Γιαλουράκη, εσείς είστε; Πάρτε το πουλόβερ μου τουλάχιστον, μην κάθεστε στο δάπεδο», μου είπε. Με ξάφνιασε ευχάριστα η αναπάντεχη συνάντηση. Θα είσαι ο ήρωας στο καινούργιο μου βιβλίο, του είπα. Οταν επέστρεψα στο σπίτι άρχισα να γράφω. Κι επειδή διαβάζουμε στο βιβλίο και μια ερωτική ιστορία, απαλή, τρυφερή, όπως η πρώτη αγάπη που δεν ξεχνιέται ποτέ, η Αλέκα, η ηρωίδα μου, δεν του λέει στο τέλος «σ' αγαπώ» αλλά παίρνει το πουλόβερ του και το βάζει στην καρδιά της».

 

Προσιτή, χαμογελαστή και μελιστάλαχτη, η Σοφία Γιαλουράκη είναι μια αποκάλυψη όταν συζητάς μαζί της. Στο καινούργιο βιβλίο της, η Αλέκα, θλιμμένη, ξενιτεμένη δεύτερη φορά, πρώτα από την Αλεξάνδρεια και κατόπιν από τη Μήλο, φτιάχνει με τη φαντασία της την καινούργια της παρέα, τις Κόρες του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οι 24 αρχαϊκές Κόρες -εκτός από τις Καρυάτιδες- γίνονται η συντροφιά της, το καταφύγιό της, η χαρά της. Ο καθρέφτης της ζωής της. Ζωντανεύουν, αποκτούν φωνή. Σ' αυτές εξομολογείται νοερά όλες τις λύπες και τις χαρές της, όλες τις περιπέτειες και τη νοσταλγία της.

 

Μέσα από τις αφηγήσεις της, τα παιδιά περιδιαβαίνουν κάτω από τον Παρθενώνα και μέσα στο Μουσείο, βλέπουν τις φωτογραφίες και γνωρίζουν μια μία τις Κόρες, τη Χιώτισσα, τη Λυγερόκορμη, την Κόρη με τα κόκκινα πασουμάκια και την άλλη με το καπελάκι, τη μουτρωμένη ή την Κόρη με το ρόδι, τη λιτή, την αισιόδοξη ή την Κόρη που η φθορά δεν έσβησε την ομορφιά της…

 

 

Η Σοφία Γιαλουράκη έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2012). Σπούδασε αρχαιολογία, παιδαγωγικά, ψυχολογία και θεατρικό παιχνίδι. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και δημιούργησε δικό της σχολείο στην Αθήνα. Για 23 χρόνια έκανε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω παίζοντας» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ιδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή. Το βιβλίο της «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια» έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο.

 

[email protected]

 

INFO: Το βιβλίο παρουσιάζεται απόψε στις 7.00 στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254. Είσοδος ελεύθερη. Διατίθεται στο πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

 

 

 

 

 

Scroll to top