ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δύο δείγματα της σειράς «ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ», της εταιρείας «Π.Γ.ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ», τα οποία είχαν παρασκευαστεί με βόειο κρέας προέλευσης Ιταλίας και στα οποία είχε ανιχνευθεί DNA αλόγου, βρέθηκαν θετικά στην παρουσία φαινυλοβουταζόνης, έπειτα από σχετικούς εργαστηριακούς ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), τα προϊόντα αυτά είχαν αποσυρθεί από τα ράφια από τα τέλη Μαρτίου και δεν βρίσκονται πλέον στην αγορά. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας, απέκλεισε την περίπτωση να έχει εκτεθεί το καταναλωτικό κοινό στα εν λόγω τρόφιμα.
Οπως ανέφερε για την παρουσία φαινυλοβουταζόνης (phenylbutazone), η οποία αποτελεί κτηνιατρικό μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, «ανιχνεύθηκε σε χαμηλά ποσοστά. Για μας καθίσταται μη ασφαλές το τρόφιμο, όμως δεν δίνουμε στο γεγονός κάποια ιδιαίτερη σημασία. Με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), δεν θεωρείται ότι η παρουσία φαινυλοβουταζόνης στις δόσεις που ανιχνεύθηκαν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η εταιρεία υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, πως είχε «προχωρήσει άμεσα σε προληπτική απόσυρση όλων των προϊόντων της σειράς, από όλα τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα, την 22η Μαρτίου 2013. Τα συγκεκριμένα προϊόντα φυλάσσονταν προς καταστροφή σε ειδικό χώρο. Η ΝΙΚΑΣ λαμβάνει κάθε πρόσθετο μέτρο για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων της».
Τέλος, αναφορικά με τις τρεις εταιρείες που φέρονταν να έχουν εισαγάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες αλογίσιου κρέατος και οι οποίες αναζητούνταν, καθώς είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία, ο κ. Τσιάλτας ανέφερε πως βρέθηκαν, «ελέγχονται από τις τοπικές εισαγγελικές αρχές και θα αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν».
Στέργιος Ζιαμπάκας