Pin It

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έδειξε να συμφωνεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι «η μονομερής λιτότητα έφτασε στα όριά της», όμως στη συνέχεια ανασκεύασε τις δηλώσεις του για να μην πάει κόντρα στο Βερολίνο

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 

getFile (5)Ενα θέατρο του παραλόγου παίχθηκε χθες στις Βρυξέλλες, που δείχνει σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η Ε.Ε. Στην παράσταση συμμετείχε άθελά του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για να του εκθέσει τις απόψεις του κόμματός του, ως μέλους της τρικομματικής κυβέρνησης της χώρας.

 

Πράξη πρώτη (πρωί): Μετά τη συνάντηση μιας ώρας με τον Ζ. Μπαρόζο, ο Φ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είπα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θέση μας. Τη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, ότι η πολιτική λιτότητας διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει κάθε προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση. Δηλώσαμε ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτή την πολιτική. Η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία. Η κατάσταση της κοινωνίας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της τεράστιας ανεργίας, επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Τόνισα ότι η στοχευόμενη μείωση φόρων είναι απαραίτητη. Οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν. Είπα και ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο, την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων, και πιο συγκεκριμένα τον επαναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ, την αύξηση της προκαταβολής από το νέο πλαίσιο στήριξης της περιόδου 2014–2020, αλλά και τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σημείωσα ακόμη ότι η πολιτική λιτότητας και η αύξηση των ενδοευρωπαϊκών ανισοτήτων τροφοδοτούν φυγόκεντρες τάσεις. Τροφοδοτούν επιστροφή σε εθνοκεντρισμό και σε πολιτική ισχυροποίηση των άκρων. Και δήλωσα ότι η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει πως η προοπτική της Ευρώπης βρίσκεται στην ουσιαστική οικονομική και πολιτική της ενοποίηση».

 

Οπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος Μπαρόζο είπε στον Φ. Κουβέλη ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και έδωσε έμφαση στη συνέχιση της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.

 

Ο Φ. Κουβέλης έφυγε ικανοποιημένος, ότι ενημέρωσε για τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ τον Ζ.Μπαρόζο, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Σβόμποντα, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον επίτροπο Αρντοφ (κοινωνικές υποθέσεις).

 

Πράξη δεύτερη (μεσημέρι): Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί έδωσε «διευκρινίσεις» για «το τι είπε πραγματικά» ο Ζ. Μπαρόζο σε προχθεσινή ομιλία του σε μία από τις «δεξαμενές σκέψης» των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι έγινε «διαστρέβλωση» από τον Τύπο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «η μονομερής λιτότητα έφτασε στα όριά της» και ζήτησε μέτρα για τη δημιουργία ανάπτυξης. Εδώ και καιρό η Επιτροπή «παίζει» μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, ανάλογα με τις περιστάσεις, αλλά φροντίζει να ακολουθεί ισορροπημένη πολιτική για να μην ενοχλήσει το Βερολίνο. Ο Ζ. Μπαρόζο, όμως, φαίνεται ότι ενόχλησε με τα «όρια της λιτότητας»…

 

Ετσι, ο Ολ. Μπαγί ανέλαβε να μαζέψει τη δήλωση. Ο Ζ. Μπαρόζο -είπε- θεωρεί ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη και αυτό που ήθελε να πει είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και παράλληλα να ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία ανάπτυξης.

 

Λεκτικό αντίβαρο

 

Επιστροφή, λοιπόν, στην ισορροπημένη θέση της Επιτροπής, κλείνοντας τα μάτια στο γεγονός ότι η δημιουργία ανάπτυξης δεν είναι παρά ένα «λεκτικό αντίβαρο» και τίποτε παραπάνω προς το παρόν… Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε αμέσως μετά τη δήλωση Μπαρόζο ότι «εάν εγκαταλείψουμε την πολιτική εξυγίανση, θα επιστρέψουμε στα παλαιά χρέη και θα αυξήσουμε την ανεργία»… Λες και με τη σημερινή πολιτική των Βρυξελλών, υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου, δεν έχει αυξηθεί η ανεργία….

 

Για να μην τρέφουμε αυταπάτες ως προς την αντιμετώπιση από τους εταίρους των διαφόρων «κόκκινων γραμμών» και να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας…

 

Scroll to top