Ανακοινώθηκαν χθες τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, που προβλέπουν μόλις 251 (!) προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Οι δασολόγοι τα χαρακτηρίζουν «μπαλώματα» και προειδοποιούν για δύσκολη περίοδο, καθώς η βλάστηση είναι φέτος υψηλή και σύντομα θα αρχίσει να ξεραίνεται
Της Χαράς Τζαναβάρα
Με «μπαλώματα» και τη συνήθη… καθυστέρηση ξεκινούν και φέτος τα προγράμματα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της επικίνδυνης εποχής, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε… σύσκεψη για να ανακοινώσει τα κονδύλια και τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας!
Ακόμα και αν δοθούν τα 13 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους των έργων. Οσο για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, ανακοινώθηκε πως θα περιοριστούν σε 251 (!) άτομα, που αντιστοιχούν στο 25% των προ Μνημονίων εποχών. Οι ελλείψεις γίνονται πιο εμφανείς αν υπολογιστεί ότι τα κενά στο μόνιμο προσωπικό ξεπερνούν το 40%.
10.000 πυρκαγιές τομ χρόνο
Με βάση τα στοιχεία των δέκα τελευταίων χρόνων, από τον Μάιο ώς τον Οκτώβριο στη χώρα μας, κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση, καταγράφονται περίπου 10.000 πυρκαγιές και αφανίζονται γύρω στα 540.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. Το κόστος αποκατάστασης των υλικών ζημιών ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ είναι ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και βεβαίως σε ανθρώπινα θύματα.
Στη χθεσινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπηρεσιών υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη αποφασίστηκε:
*Να εξασφαλιστούν μέσα στον Μάιο 2,5 εκατ. ευρώ από πόρους του Πράσινου Ταμείου για τη βελτίωση των δασικών δρόμων, τον καθαρισμό της βλάστησης, τη συντήρηση υδατοδεξαμενών και πυροφυλακίων. Αλλα 3 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.
*Να προχωρήσει η πρόσληψη 251 ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις και να προκηρυχθούν οι θέσεις με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Δεν έγινε γνωστό γιατί σε εποχές εκρηκτικής ανεργίας δεν επιλέχθηκαν διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων κυμαίνονταν από 1.000 ώς 1.200 άτομα, ενώ παλιότερα έφταναν τα 1.800. Εξασφαλίστηκαν άλλα 3,95 εκατ. για υπερωριακή εργασία (νυχτερινά, αργίες κ.λπ.) του μόνιμου και του εποχικού προσωπικού, ώστε να λειτουργούν οι δασικές υπηρεσίες σε 24ωρη βάση.
Εγινε γνωστό ότι από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που από το 2010 διαχειρίζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν εξασφαλιστεί άλλα 40,82 εκατ. ευρώ. Εως τώρα έχουν εγκριθεί συμβάσεις για 38 έργα συνολικού προϋπολογισμού 19,25 εκατ. ευρώ και σε εκκρεμότητα βρίσκονται άλλες 15 συμβάσεις ύψους 6,07 εκατ. ευρώ. «Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το 2013 εξασφαλίσαμε για δασοπροστασία 72 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 53,8 εκατ. διαχειρίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, που υποστήριξε ότι τα κονδύλια είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Ανακοίνωσε επίσης ότι για τη φετινή περίοδο χρηματοδοτείται το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ώστε να δημιουργήσει βάση δεδομένων για τις δασικές πυρκαγιές, που θα είναι συμβατή με τα συστήματα τα οποία διαθέτουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες (δασαρχεία, Πυροσβεστική κ.λπ.).
Από τα αναλυτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» (βλέπε πίνακα), η Αττική θα πάρει λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος έχει εξασφαλίσει η Βόρεια Ελλάδα, που θα πάρει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκτεταμένα δάση και -ευτυχώς- δεν πλήττεται από συχνές πυρκαγιές, ενώ η «κατακαμένη» Πελοπόννησος θα πάρει περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. «Ολα αυτά είναι μπαλώματα», δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασολόγων του Δημοσίου, που δίνει έμφαση στα προγράμματα πρόληψης των πυρκαγιών και ανάδειξης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας. Επισημαίνει ότι από την 1η Μαΐου ξεκινά μια δύσκολη περίοδος και εξηγεί: «Είχαμε πολλές βροχές και επομένως υψηλή βλάστηση, η οποία από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να ξεραίνεται και θα είναι η πρόσφορη εύφλεκτη ύλη για να ξεκινήσουν πυρκαγιές».
Kενές θέσεις
Στις δασικές υπηρεσίες όλης της χώρας, κεντρικές και περιφερειακές, εργάζονται σήμερα 4.300 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων, από τους οποίους οι 2.500 είναι δασοφύλακες, οι 500 διοικητικοί και μόνον 1.300 δασολόγοι-δασοπόνοι. Λόγω των μέτρων λιτότητας, έχει μείνει κενό το 40% των οργανικών θέσεων. «Χρειαζόμαστε άμεσα την πρόσληψη 600 δασολόγων και δασοπόνων, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες», πρόσθεσε και ανέφερε ότι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν μεγάλα κενά. Ολόκληρες περιοχές με μεγάλες δασικές εκτάσεις, όπως η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Λακωνία στην Πελοπόννησο, η Αμφισσα, το Λιδορίκι και το Καρπενήσι στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και τα Ιόνια νησιά δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό.
Χωρίς καύσιμα
«Θέλουμε να κάνουμε περιπολίες, αλλά έχουν περικόψει τα κονδύλια για καύσιμα των υπηρεσιακών οχημάτων κατά 30%», αποκαλύπτει ο πρόεδρος των δασολόγων και σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός για τα εκτός έδρας έχει ήδη απορροφηθεί κατά 50% στις εξορμήσεις για την πάταξη της λαθραίας υλοτόμησης.
Βάζει όμως και μία άλλη παράμετρο. Αναφέρει ότι, μέσω της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι δήμοι θα πάρουν άλλα 18,4 εκατ. ευρώ για προγράμματα πυροπροστασίας.
«Ζητάμε να γίνει έλεγχος για τον τρόπο διάθεσης αυτών των κονδυλίων», τονίζει ο Νίκος Μπόκαρης και εξηγεί πως οι δήμοι, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, είναι πιθανόν να αναγκαστούν να τα διαθέσουν σε άλλα έργα, όπως η βελτίωση του αστικού πρασίνου.