Pin It

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος, εκπέμποντας SOS για τις συνέπειες στον πληθυσμό,  το διάστημα 2009-2011 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22,6 δισ., ενώ η συνολική δαπάνη Υγείας μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ 

 

Της Ντάνι Βέργου

 

getFile (30)«To λίπος του χώρου της Υγείας το έχουμε φάει προ πολλού. Τώρα, εκείνο που τρώμε είναι οι σάρκες μας. Η χώρα έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί καλύτερα με την τρόικα. Εμείς οφείλουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές κι όχι να μας υποδεικνύουν οι δανειστές ποιες αλλαγές θα κάνουμε ως χώρα στον τομέα της περίθαλψης. Η χώρα έχει φτάσει σήμερα σε σημείο ανεπαρκούς κάλυψης των υπηρεσιών Υγείας». Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στη διάρκεια ημερίδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το νέο Σύστημα Λογαριασμών Υγείας ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος.

 

Τι θα υπολογίζει το διεθνές Σύστημα Υγείας

 

Με το μεταρρυθμιστικό αυτό έργο για πρώτη φορά στη χώρα μας υπολογίζονται οι δαπάνες Υγείας με βάση το διεθνές Σύστημα Λογαριασμών Υγείας (System of Health Accounts) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ετσι, θα γνωρίζουμε όλοι πόσα χρήματα ξόδεψε το κράτος, η κοινωνική ασφάλιση και εμείς από τους προϋπολογισμούς μας για ποιες υπηρεσίες Υγείας και σε ποιους προμηθευτές υπηρεσιών και προϊόντων. Από του χρόνου θα πρέπει να έχουμε και την πληροφόρηση για το ποιες κατηγορίες πολιτών επιβαρύνονται πραγματικά και για ποιες υπηρεσίες, εξήγησε ο καθηγητής.

 

«Τα αποτελέσματα της συνήθους μικροκομματικής, ενίοτε διαισθητικής και σπανίως τεχνοκρατικής προσέγγισης των θεμάτων Υγείας κατά το παρελθόν ήταν τέτοια ώστε πλέον να έχουμε απολέσει ως χώρα τη δυνατότητα αυτόβουλης άσκησης πολιτικής Υγείας», υπογράμμισε η συντονίστρια της ομάδας Εργασίας και επιστημονική συνεργάτις του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ, δρ Ολγα Σίσκου.

 

Τα στοιχεία που παραθέτει ο Λ. Λιαρόπουλος για τη σταδιακή μείωση της δημόσιας δαπάνης Υγείας είναι αποκαλυπτικά. Στο χρονικό διάστημα 2005-2009 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ η συνολική δαπάνη Υγείας κατά 45% και η δημόσια δαπάνη Υγείας κατά 73%. Στο διάστημα 2009-20011 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22,6 δισ. (ή 9,8%), ενώ η συνολική δαπάνη Υγείας μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ (ή 18,9%). Για τον ίδιο η Υγεία «από μηχανή ανάπτυξης μεταβλήθηκε σε εργαλείο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αν η προηγούμενη διόγκωση οφειλόταν σε σπατάλη και διαφθορά, αυτή είναι καλή εξέλιξη. Αν όμως η μείωση της δαπάνης είναι «άρνηση υπηρεσίας» λόγω υποχρηματοδότησης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά για το επίπεδο της Υγείας του ελληνικού λαού», είπε.

 

Η πτώση των δύο κυρίων μεγεθών της δαπάνης Υγείας -ενδονοσοκομειακής και φαρμακευτικής- μετά το 2009 είναι εμφανής, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

 

«Προβληματίζει η πτώση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης κατά 500 εκατομμύρια από το 2009 έως το 2011. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της καλύπτει οδοντιατρικές και υπηρεσίες δευτεροβάθμιας πρόληψης (π.χ. εργαστηριακές διαγνωστικές υπηρεσίες και εξετάσεις), προκαλούνται ερωτήματα ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού», επισήμανε ο Λ. Λιαρόπουλος.

 

Οσον αφορά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, μετά το 2009 «μειώθηκε κατά 0,2% του ΑΕΠ, ενώ εντονότερη ήταν η μείωση και της δημόσιας ενδονοσοκομειακής κατά 0,5% του ΑΕΠ από το 2009 έως το 2011, ως αποτέλεσμα των δραστικών περικοπών που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και στις δυο κατηγορίες δαπάνης», πρόσθεσε.

 

Κερδισμένη η εξωνοσοκομειακή φροντίδα

 

Από τα δεδομένα προκύπτει ότι τα νοικοκυριά χρηματοδοτούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τούς παρόχους εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Η κοινωνική ασφάλιση, παρά την παρουσία του ΙΚΑ με τις δομές του, «σηκώνει» μόλις το 1/4 του συνολικού βάρους των 5 δισ. ευρώ για εξωνοσοκομειακή φροντίδα. Το μεγάλο μέρος της δαπάνης των νοικοκυριών είναι προς οδοντιατρεία στα οποία κατευθύνονται περίπου 1,5 – 2 δισ. ετησίως. Τα έτη 2005-2009 η δαπάνη των νοικοκυριών προς οδοντιατρεία παρέμενε σχεδόν αμετάβλητη κοντά στα 2 δισ. Το 2010 μειώθηκε και το 2011 έπεσε κάτω από 1,5 δισ. λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Scroll to top