25/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θησαύριζαν με λαθραία φάρμακα

      Pin It

Σχέσεις με την ευρωπαϊκή μαφία είχε το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικευόταν και στις παράνομες εξωσωματικές

 

Των Μάνου Τσαλδάρη, Νίκου Φωτόπουλου

 

getFile (32)Στην αφαίρεση ενός αποστήματος στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά εν γένει στην Ευρώπη, εκτιμούν ότι προέβησαν οι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ, που χθες το πρωί ολοκλήρωσαν την κοινή επιχείρησή τους κατά την οποία συνελήφθησαν τελικά έντεκα άτομα. Αδίστακτα πρόσωπα που, εκμεταλλευόμενα τον ανθρώπινο πόνο για την απόκτηση ενός παιδιού και τις ελλείψεις της πολιτείας σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, έστησαν μια βιομηχανία παραγωγής γυναικείων ωαρίων, τα οποία εμφύτευαν σε Βορειοευρωπαίες σε χαμηλές για το βιοτικό επίπεδό τους τιμές, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει τον χαρακτηρισμό του «ιατρικού παράδεισου» της εξωσωματικής.

 

Ιδιαίτερη θέση σε αυτό τον… παράδεισο κατείχε μια ιδιωτική κλινική αρκετά γνωστή στη Θεσσαλονίκη, την οποία έχουν δύο αδέλφια γυναικολόγοι, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι οι δύο γιατροί που συνελήφθησαν προχθές, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται η γραμματέας τους, δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών, ένας ιδιοκτήτης φαρμακείου κι ένας αλλοδαπός που έμενε στην Κομοτηνή. Ο τελευταίος συνελήφθη χθες το πρωί και θεωρείται ότι κατέχει ρόλο-κλειδί στη συμμορία, αφού κατά τις πληροφορίες αυτός έφερνε παράνομα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης από την Τουρκία.

 

Bιομηχανία εξωσωματικών

 

Το κύκλωμα, όπως προέκυψε, είχε εισαγάγει από τη γειτονική χώρα 1.000 σκευάσματα εξωσωματικής κι όλα χρησιμοποιήθηκαν στην κλινική των δύο αδελφών. Μέρος, δε, των ενέσιμων φαρμάκων χορηγήθηκε σε αλλοδαπές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, από τις οποίες το ένα από τα αδέλφια, εκμεταλλευόμενο τη δεινή οικονομική τους θέση, αφαιρούσε με τη συναίνεσή τους τα ωάρια αντί 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια τα ωράρια τα χορηγούσε σε «λήπτριες» κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη -όπου η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή- οι οποίες έρχονταν για «ιατρικό τουρισμό» στη χώρα μας. Σε εκείνες τα ωάρια πωλούνταν από 4.500 ώς 5.000 ευρώ. Οι «δουλειές» μάλιστα των δύο αδελφών πήγαιναν τόσο καλά ώστε στη Θεσσαλονίκη να αποκαλούνται «οι βιομήχανοι των εξωσωματικών». Στις έρευνες που έγιναν στην κλινική τους προχθές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 φάρμακα και 50.000 ευρώ.

 

Η αποκάλυψη, όμως, της δράσης των δύο γιατρών είναι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ, μικρότερης σημασίας από την εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος, που θεωρείται ότι είναι ένα μέρος της ευρωπαϊκής «μαφίας» των φαρμάκων.

 

Κεντρικό πρόσωπο του ντόπιου κυκλώματος είναι ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής από την Αθήνα που ελέγχεται από το ΣΔΟΕ και του οποίου οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύτηκαν με πολύ μεγάλα ποσά -παρά την προσφυγή του στις αρμόδιες αρχές, δεν απελευθερώθηκαν. Σε βάρος του δεν έχει σχηματιστεί δικογραφία, καθώς ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, αυτός είναι που ίδρυσε στη Βουλγαρία off shore επιχείρηση που εμπορευόταν φάρμακα προς χώρες της Βόρειας Ευρώπης –κυρίως Γερμανία, Αγγλία και Σουηδία- όπου οι τιμές τους είναι πολύ υψηλότερες από αυτές της Ελλάδας. Εφτιαξε δε την αντιπροσωπεία της στη λεωφόρο Συγγρού στην Καλλιθέα και αυτή ήταν που αγόραζε χωρίς την έκδοση παραστατικών φάρμακα υψηλής αγοραστικής αξίας από τα τουλάχιστον 250 εμπλεκόμενα στο κύκλωμα φαρμακεία.

 

Ακολούθως τα συγκέντρωνε σε αποθήκη και από εκεί τα έστελνε στη Βουλγαρία. Στην αποθήκη βρέθηκαν 136.000 φάρμακα για τον καρκίνο, τα οποία μέλη του κυκλώματος είχαν «αγοράσει» σε τιμές λιανικής από φαρμακεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου. Ακολούθως, για να «νομιμοποιήσουν» τα φάρμακα εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια από εταιρεία που βρίσκεται στα Μέγαρα και μέσω φαρμακευτικής της Αθήνας τα έστελνε στη φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας κι από εκεί στη Βόρεια Ευρώπη.

 

Τεράστια κέρδη

 

Τα κέρδη πάντως της εντόπιας συμμορίας δεν ήταν ευκαταφρόνητα εάν υπολογιστεί ότι πρόσφατα έβγαλαν 15.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, μεγάλη φαρμακαποθήκη στην Καλαμάτα πούλησε σε 202 φαρμακεία φάρμακα αξίας 5.000.000 και στις χώρες που εστάλησαν πουλήθηκαν έναντι 20.000.000 ευρώ.

 

Ολοι οι συλληφθέντες χθες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης όπου τους ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορία και παραβίαση του νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με πώληση ωαρίων με αντάλλαγμα. Ακολούθως παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στη β' ειδική Ανακρίτρια από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία. Στο μεταξύ, οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων μελών του κυκλώματος συνεχίζονται.

 

 

 

 

 

 

Scroll to top