Pin It

Κάποτε, πριν από 163 χρόνια σαν σήμερα, ένας μυστήριος Γερμανοεβραίος ονόματι Ισραελ Μπερ Γιοσαφάτ στέλνει σαράντα ταχυδρομικά περιστέρια από το Ααχεν, όπου καταλήγει η τηλεγραφική γραμμή του Βερολίνου, στις Βρυξέλλες για να μεταφέρουν τα χρηματιστηριακά νέα με ταχύτητα απείρως μεγαλύτερη από τα συμβατικά μέσα της εποχής.

 

Ο ίδιος έχει εργαστεί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Χαβάς», το μετέπειτα γνωστό ως AFP, ήγουν το Γαλλικό. Το 1850 ιδρύει το δικό του μαγαζί, με συνδρομητές κυρίως τραπεζίτες και χρηματιστές που η σβελτάδα των πιτσουνιών τους ικανοποιεί τα μάλα. Ο εκτροφέας των πτηνών και αποστολέας των ειδήσεων ασπάζεται συν τω χρόνω τον xριστιανισμό και αλλάζει το όνομά του σε Πάουλ Γιούλιους Ρόιτερ.

 

Μάλλον έχετε ήδη καταλάβει. Οταν αργότερα εγκαθίσταται στο Λονδίνο αντικαθιστά τα πετούμενα του ουρανού με τον ηλεκτρονικό τηλέγραφο του… σατανά, παρέχει πλέον όλο το φάσμα της ειδησεογραφίας και η επιχείρηση παίρνει το καινούριο του όνομα. Το 1859 μεταδίδει σε χρόνο-ρεκόρ στο Λονδίνο την ομιλία, με την οποία ο Ναπολέων Γ' προαναγγέλλει τον πόλεμο Γαλλίας – Αυστρίας στο Πεδεμόντιο, και το Ρόιτερ καταξιώνεται σαν ένα από τα κορυφαία πρακτορεία ειδήσεων στον πλανήτη.

 

Η λιακάδα, ο γαλανός ουρανός και η ζέστη θα χαρακτηρίζουν τη σημερινή μέρα. Ταχυδρομικά περιστέρια, τσαλαπετεινοί και σπουργίτια θα μπορούν να επιδίδονται απρόσκοπτα σε ανοιξιάτικες πτήσεις. Δεν υποχρεούνται να μεταφέρουν ειδήσεις κι έτσι κανείς δεν θα τα κατηγορήσει ως «ρουφιάνους, αλήτες, πουλιά». Μόνο στα ορεινά της ηπειρωτικής και βόρειας χώρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Αττική και Σαλονίκη θα έχουν αιθρία.

 

Τις ίδιες συνθήκες θα απολαύσουμε κι αύριο με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και τραμουντάνα 3 έως 5 Μποφόρ στο Αιγαίο. Το Ιόνιο θα δροσίζουν μεταβλητοί άνεμοι έως 4 Μποφόρ. Η ταχύτητα των περιστεριών και των τηλεγραφημάτων αντιστοιχεί σε διασκελισμό χελώνας αν κρίνουμε από ανακοίνωση του Ρόιτερ που αναφέρει ότι η κάμερα του διαστημικού τηλεσκόπιου «Χαμπλ» έδωσε καθαρότατες εικόνες από τον επερχόμενο κομήτη ISON.

 

Η φωτεινότητα του εν λόγω κομήτη μπορεί να επισκιάσει ακόμα και την Πανσέληνο. Ανακαλύφθηκε από δύο Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους και απέχει σήμερα από τη Γη όσο και ο Δίας. Οδεύει ολοταχώς προς τον Ηλιο, τον οποίο θα προσεγγίσει τον Νοέμβριο. Αν επιζήσει απ' αυτό το καυτό ραντεβού ίσως να είναι ορατός στον ουρανό μας, ακόμα και την ημέρα.

 

Σήμερα το βράδυ μην ξεγελαστείτε. Η φωτεινότητα των αιθέρων δεν θα οφείλεται στον κομήτη, αλλά στην πανσέληνο που θα συνοδεύεται μάλιστα από μερική έκλειψη που θα διαρκέσει 27 λεπτά. Την Κυριακή ο Κρόνος με τους θεαματικούς δακτυλίους του θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη, προσφέροντας ηδονή στους απανταχού φίλους της Αστρονομίας. Με τηλεσκόπια ενάντια στην κρίση.

 

Μετέωρος [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top