ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Ολα δείχνουν ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η γερμανική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε εκατοστό στις θέσεις της για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας. Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν διαφορετική άποψη. Και χθες, η λιτότητα και οι επιπτώσεις της στην Ευρώπη ήταν θέμα που συζητήθηκε στη Γερμανία.
Χαρακτηριστικά, η Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε σε ομιλία της στη Δρέσδη ότι «η κατάσταση στην οποία τώρα βρισκόμαστε, δεν προέκυψε από τη λιτότητα, αλλά από τα χρέη» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν πρόκειται να γίνει ανταγωνιστική, μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στην κρατική χρηματοδότηση και τα χρέη». Η καγκελάριος δηλώνει πως αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις κοινωνικές δυσκολίες που έχουν προκύψει σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης και σημειώνει ότι «αυτό που βλέπουμε σε πολλές χώρες είναι ανυπόφορο και για εμάς τους Γερμανούς και ειδικά η ανεργία των νέων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Μπαρόζο. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει μονομερώς την κατάσταση. Κανείς δεν είναι κατά της ανάπτυξης. Πάντα λέω ότι η ανεργία των νέων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για το θέμα αυτό».
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε και αυτός ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη τα έφεραν τα δημοσιονομικά χρέη και όχι η λιτότητα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με νέα χρέη, που ήταν άλλωστε το βασικό αίτιο της κρίσης που ζούμε σήμερα. Πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική εξυγίανσης των δημοσιονομικών».
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Γερμανία είναι το καλύτερο παράδειγμα, γιατί όταν η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε, το έλλειμμα της χώρας άγγιζε τα 86 δισ. και η ανεργία το 16%. Τώρα όλα αυτά –κατά τον Σόιμπλε- έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Αντίθετα, ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπαρόζο, είπε ότι «η λιτότητα παγιδεύει χώρες, όπως η Ελλάδα, σε έναν φαύλο κύκλο. Χωρίς ανάπτυξη, οι χώρες αυτές δεν μπορούν να γλιτώσουν από τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα» .