Pin It

Η διάταξη για την απελευθέρωση της αγοράς ψωμιού αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις για να κατατεθεί λίγες ώρες αργότερα αναδιατυπωμένη στο πολυνομοσχέδιο

 

Των Χάρη Ιωάννου – Βασίλη Γεώργα

 

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καθώς ξαφνικά χθες «βαφτίστηκαν» προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση τα σημεία πώλησης του ψωμιού και το καθεστώς των λαϊκών αγορών! Το γεγονός ότι ανήκουν τα λεγόμενα… prior actions (προαπαιτούμενα) επιβεβαίωσε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάταξη (άρθρο 44) που απελευθερώνει πλήρως την αγορά του ψωμιού αποσύρθηκε χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εμπορίου Θ. Σκορδά από το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, για να κατατεθεί λίγες ώρες αργότερα αναδιατυπωμένη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα της δόσης. Ο λόγος ήταν η ουσιαστική άρνηση πολλών βουλευτών της Ν.Δ. και όλων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσουν τη διάταξη που αφορά μια αγορά με τζίρο 1 δισ. ευρώ, 15.000 καταστήματα και 140.000 εργαζομένους. «Θα μπορούν ακόμη και τα βενζινάδικα να πωλούν ψωμί», σχολίαζε σκωπτικά στους δημοσιογράφους βουλευτής, όχι της αντιπολίτευσης, αλλά του κυβερνητικού μπλοκ.

 

Ο λόγος για την περιβόητη διάταξη που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της διάθεσης προψημένου ψωμιού (bake off) από τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα τροφίμων με εξαίρεση, όπως αναφέρεται στην αναδιατυπωμένη διάταξη, «τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών».

 

Οι τοποθετήσεις κυβερνητικών βουλευτών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής χθες ήταν χαρακτηριστικές. «Εάν αποσύρεται και το βράδυ κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο, προφανώς αλλάζει ο τρόπος ψήφισης και όχι η ουσία, την οποία κάποιοι θίξαμε εδώ», επισήμανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος (Ν.Δ.). «Να μας φέρετε τη μνημονιακή διάταξη, η οποία προβλέπει την κατεπείγουσα μνημονιακή υποχρέωση», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής. «Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και φέρνουμε από την πίσω πόρτα ένα θέμα που έχει απορρίψει η Επιτροπή», συμπλήρωσε ο Κ. Σκανδαλίδης.

 

«Για να κλείσουν τους φούρνους»

 

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος δήλωσε από την πλευρά του ότι «στόχος είναι να κλείσουν οι φούρνοι και να πουλάνε εισαγόμενο κατεψυγμένο ψωμί στους Ελληνες τα LIDL. Γι' αυτά δουλεύουν όλοι».

 

Χωρίς αλλαγές κατατέθηκε η διάταξη σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις έμψησης του προψημένου ψωμιού, για τις οποίες ήδη έχουν αρθεί οι προϋποθέσεις συγκεκριμένων τετραγωνικών. Πλέον ο νόμος αίρει και τις τελευταίες προϋποθέσεις (π.χ σταθερά χωρίσματα με τους χώρους πώλησης).

 

Με διάταξη που αφορά τις λαϊκές αγορές στο ν/σ για τις δημόσιες συμβάσεις προβλέπεται πλέον ότι θα ανοίγουν και τις Κυριακές αλλά μόνο με παραγωγούς, ενώ σε διάταξη στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η απαγόρευση μεταβίβασης των αδειών για τους εμπόρους λαϊκών αγορών.

Scroll to top