Της Β. Παπαντωνοπούλου
Μέχρι πρότινος, ο Ούλι Χένες ήταν ο «κύριος Καθαρός»! Μέλος της δυτικογερμανικής ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 και το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης του 1972, κέρδισε τρεις τίτλους στην Μπουντεσλίγκα με την Μπάγερν Μονάχου, ένα Κύπελλο Γερμανίας και τρία Πρωταθλητριών. Αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο το 1979, μόλις στα 27, λόγω τραυματισμού στο γόνατο.
Γιος χασάπη, ο πανέξυπνος Χένες εξελίχθηκε στον νεαρότερο μάνατζερ που είχε ποτέ ο σύλλογος. Εστησε εργοστάσια για λουκάνικα και πλούτισε. Παράλληλα, βοήθησε την Μπάγερν να γιγαντωθεί και να γίνει από τα υγιέστερα κλαμπ της Ευρώπης…
Τιμητής των πάντων, πλάσαρε τον εαυτό του ως αυθεντία σε θέματα οικονομικής ηθικής. Αλλωστε, αντιπροσώπευε τις αρετές του γερμανικού ποδοσφαίρου: Επιτυχία στον αγωνιστικό χώρο χωρίς οικονομικές ατασθαλίες που χαρακτηρίζουν τους ισπανικούς και αγγλικούς συλλόγους.
Ομως, η εικόνα του τίμιου και νομοταγούς επιχειρηματία διαλύθηκε σε μια νύχτα…
Ολα ξεκίνησαν από ένα σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στόχος, να προσφέρουν σε όσους έχουν αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία την ευκαιρία να τους εμφανίσουν. Θα πλήρωναν ένα ποσό αναδρομικά, αλλά θα τακτοποιούσαν την υπόθεση χωρίς διαπόμπευση.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως όσοι έδιωξαν κεφάλαια στο εξωτερικό πρέπει και να πάνε φυλακή. Ετσι μπλόκαρε το σχέδιο συμφωνίας με την Ελβετία.
Ο Χένες, φίλος της Μέρκελ, δεν τα υπολόγισε καλά. Θεωρώντας ότι η συμφωνία ήταν γεγονός, κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι διατηρούσε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Το ποσό υπολογίζεται σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ…
Και έγινε το μπαμ!
Στις γερμανικές εφημερίδες έκαναν αμέσως την εμφάνισή τους παλιότερες δηλώσεις του, που έδειχναν την υποκρισία του: «Ισως είμαι ανόητος, αλλά πάντα πληρώνω όλους τους φόρους μου». Ή «όσον αφορά τα χρήματα, πρέπει να μπορούμε να λέμε “αρκετά”».
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, το «Spiegel» υποστήριζε πως «η γερμανική πολιτική σκηνή χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους σαν τον Ούλι Χένες, που συνδυάζουν την επιχειρηματική επιτυχία με την άμεμπτη ηθική»…
Τι γίνεται τώρα; Η ζημιά στο ίματζ του είναι ανεπανόρθωτη. Δύσκολα θα μπορέσει να βγάλει ξανά «φιλιππικούς» εναντίον Ρώσων και Αράβων που ξοδεύουν στο ποδόσφαιρο. Δεν θα μπορεί να ξεσπάσει επίσης κατά της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης που, ενώ χρωστούν εκατομμύρια, εξασφαλίζουν ρυθμίσεις από κυβέρνηση μνημονίου! Ούτε να καταφερθεί εναντίον του Μπλάτερ, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «πρόεδρο στο χοιροστάσιο της FIFA».
Πλέον, δεν έχει το δικαίωμα να ξανακουνήσει και το δάκτυλο μπροστά στον Μισέλ Πλατινί, λέγοντάς του να είναι πιο αυστηρός με τους συλλόγους που δεν τηρούν το Financial Fair Play. Κι ένα θέμα είναι με τι μούτρα θα εμφανιστεί στην επόμενη συνεδρίαση των προέδρων της Μπουντεσλίγκα για το μοίρασμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.