Pin It

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Οι καταθέσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα και φεύγουν από την Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Μάρτιο οι ιδιώτες απέσυραν από τις κυπριακές τράπεζες 1,8 δισ. ευρώ ή 3,9%, ρίχνοντας τις συνολικές καταθέσεις στα 44,6 δισ. ευρώ.

 

Αντίθετα, στις ελληνικές τράπεζες οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1% στα 172,8 δισ. ευρώ, στις ιταλικές 3,1% στο 1,532 τρισ. ευρώ, ενώ άλμα της τάξης του 6,5% εμφανίζουν οι καταθέσεις στην Ιρλανδία και διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2010, ήτοι στα 210,1 δισ. ευρώ.

 

Τα καλά νέα για την Ελλάδα περιορίζονται στην επιστροφή των καταθέσεων, καθώς οι «στρόφιγγες» του δανεισμού παραμένουν κλειστές. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, μόνο το ένα τέταρτο από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για δάνειο έλαβε πλήρη έγκριση, ενώ στη Γερμανία τουλάχιστον τα τέσσερα πέμπτα έλαβαν έγκριση.

 

Στην Ελλάδα, εξάλλου, εμφανίζεται η μεγαλύτερη πτώση τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (77% των ερωτηθέντων) και αύξηση των δαπανών για τους τόκους, με το 38% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι το πιο πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για τραπεζικά δάνεια (31%). Ωστόσο, μόλις το 25% -το χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη– έλαβε την πλήρη έγκριση στην αίτηση για χορήγηση δανείου, με το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων να διαμορφώνεται στο 31%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Πρωτιά απαισιοδοξίας για την Ελλάδα, με το 51% να θεωρεί ότι επιδεινώνεται η επίπτωση των γενικότερων οικονομικών προοπτικών.

 

Πάντως, ο πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, θεωρεί ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, σίγουρα έως τα μέσα του 2014, η οικονομία θα ανακάμψει.

Scroll to top