Pin It

Αμήχανοι παρακολούθησαν οι ντόπιοι μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών που ίδρυσαν πανελλαδικό συνδικάτο

 

Του Χρήστου Δάρμα

 

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών γης από τρεις επιστάτες καλλιέργειας φράουλας της «Βαγγελάτος Α.Ε.», η Ενωση Εργαζομένων Μεταναστών Μπανγκλαντές, ΕΛΜΕ Ηλείας, Κίνηση ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΕΚ διοργάνωσαν χθες συγκέντρωση στην πλατεία της Μανωλάδας και πραγματοποίησαν πορεία προς το Α.Τ. Βάρδας, όπου οι μετανάστες, που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, κατέθεσαν μαζικά αιτήσεις ασύλου και απόκτησης «ροζ κάρτας».

 

Στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, στην πλειονότητά τους μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, οι οποίοι έδιναν τον τόνο της διαδήλωσης, φωνάζοντας: «Τι θέλουμε; Ασυλο» και «Χαρτιά, χαρτιά για την εργατιά». Πριν από τη διαδήλωση τον λόγο πήραν οι Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, Δημήτρης Δεσύλλας, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τον συνδυασμό «Αριστερή Παρέμβαση – Αντίσταση στη Δυτική Ελλάδα, και οι Γιάννης Σεφερλής και Νεκτάριος Χάινταρ, εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Koυ Κλουξ Κλαν

 

Ολοι οι ομιλητές τόνισαν πως ο αγώνας των εργατών γης για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας είναι υπόθεση της εργατικής τάξης και θα κερδηθεί μονάχα αν στο πλευρό των μεταναστών εργατών σταθούν και οι Ελληνες εργάτες.

 

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη Μανωλάδα ξυπνούν μνήμες από την εποχή της Κου Κλουξ Κλαν και τον αμερικάνικο Νότο, επισημαίνοντας την προκλητική αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας. Αναφερόμενος στη σύλληψη ενός μετανάστη, τον οποίο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ξυλοκόπησαν έξω από το θερμοκήπιο όπου ζούσε, τόνισε ότι: «Εκεί που δεν φτάνουν οι μπράβοι του Βαγγελάτου, φτάνουν οι μπράβοι του Δένδια», ενώ κατηγόρησε την Αστυνομία ότι χάλκευσε την κατηγορία περί κατοχής ναρκωτικών που αποδόθηκε στον συλληφθέντα εργάτη γης.

 

Παραμένουν στο νοσοκομείο

 

Ερωτώμενος από την «Εφημερίδα των Συντακτών» για τους τραυματισμένους μετανάστες, είπε ότι δύο εξ αυτών δεν έχουν πάρει ακόμα εξιτήριο από το νοσοκομείο του Ρίου, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στα θερμοκήπια όπου ζούσαν και πριν δεχθούν τη δολοφονική επίθεση, παραμένοντας απλήρωτοι. Σημείωσε, μάλιστα, πως κανένα ξενοδοχείο δεν δέχθηκε να προσφέρει προσωρινή στέγη, ούτε καν στους αλλοδαπούς εργάτες που δέχθηκαν την επίθεση. Καταληκτικά, στάθηκε στο γεγονός ότι σήμερα θα βρεθεί στη Μανωλάδα ο Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας, για να συναντηθεί με φορείς της πόλης και του νομού.

 

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η εργατική τάξη στην Ελλάδα έχει δύο ανοιχτά μέτωπα, τον εργασιακό μεσαίωνα και τον ρατσισμό, τονίζοντας ότι οι μετανάστες διεκδικούν, εκτός από τη νομιμοποίησή τους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αξιοπρεπή μεροκάματα. Ο Νεκτάριος Χάινταρ τόνισε ότι θα «χτυπηθεί» η κυβέρνηση και η τάξη που υπηρετεί αν οι μετανάστες πάρουν νομιμοποιητικά έγγραφα και καταργηθούν τα προσβλητικά, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Ο Δημήτρης Δεσύλλας σημείωσε πως οι Μαροκινοί εργάτες γης στην Ισπανία πέτυχαν να ανεβάσουν το μεροκάματό τους στα 35 ευρώ, ενώ εργάζονται 6,5 ώρες για έξι ημέρες την εβδομάδα, έχοντας πλήρη ασφάλιση. Τόνισε κι αυτός το γεγονός ότι ο αγώνας των μεταναστών εργατών που δουλεύουν στη χώρα μας πρέπει να «αγκαλιαστεί» από το σύνολο της εργατικής τάξης. «Είναι κοινός ο αγώνας μας ενάντια στις απελάσεις, για την εξασφάλιση αδειών παραμονής και εργασίας, για τη συνδικαλιστική τους οργάνωση, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με βαρύ και ανθυγιεινό μεροκάματο, για πλήρη ασφάλιση», είπε.

 

Ο Μπιν Αλ και ο Αλί έχουν έρθει στην Ελλάδα από το Πακιστάν και εργάζονται για τη «Βαγγελάτος Α.Ε.», ο πρώτος πέντε και ο δεύτερος έξι χρόνια. Ο Μπιν Αλ, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δήλωσε πως το μόνο που θέλει είναι να του δοθούν τα χρωστούμενα και να επιστρέψει στο Πακιστάν.

 

Ο Αλί μίλησε για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στα θερμοκήπια, για την αμοιβή τους, που είναι 22 ευρώ ημερησίως για περισσότερες από 10 ώρες δουλειάς, ενώ σημείωσε πως και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας που έχει δουλέψει δεν έχει αντιμετωπίσει καλύτερες συνθήκες. Οταν τελειώνει η συγκομιδή της φράουλας κι αυτός, όπως και οι περισσότεροι εργάτες γης, πηγαίνει στην Καλαμάτα για να μαζέψει ελιές, ενώ ο Μπιν Αλ επιστρέφει στην Αθήνα κι εργάζεται περιστασιακά όπου βρει.

 

Το εργατικό κέντρο

 

Να σημειωθεί ότι χθες εξαγγέλθηκε η ίδρυση του πανελλαδικού σωματείου εργατών γης «Η Μανωλάδα». Σκοπός του σωματείου θα είναι η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών μέσα από την κατοχύρωση νέου ημερομισθίου για τους εργάτες γης. Ζητούμενο επίσης στην παρούσα φάση είναι η εξασφάλιση στέγης και υγειονομικής περίθαλψης. Το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, τέλος, θα καταθέσει στεφάνι στο σημείο της επίθεσης εναντίον των 200 μεταναστών που εργάζονται στις καλλιέργειες της «Βαγγελάτος Α.Ε.».

 

Οι κάτοικοι της Μανωλάδας παρακολουθούσαν με κάποια αμηχανία την εξέλιξη της συγκέντρωσης. Ορισμένοι, μιλώντας ανώνυμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στάθηκαν στο γεγονός ότι μετά την έκταση που πήρε το θέμα ο τόπος τους έχει δυσφημιστεί ανεπανόρθωτα, τονίζοντας ότι κι αυτοί απασχολούν αλλοδαπούς στις καλλιέργειές τους, πληρώνοντάς τους 25 ευρώ ημερησίως, ενώ υποστήριξαν ότι δεν οφείλουν οι ίδιοι να μεριμνήσουν για τα καταλύματα των εργατών τους, αλλά η πολιτεία.

 

Scroll to top