29/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες τουρκικές αμφισβητήσεις

      Pin It

Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο υποστηρίζει ο Αχμέτ Νταβούτογλου

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Τη σκληρή αντίδραση της Αθήνας προκαλούν δηλώσεις στην τουρκική βουλή του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτή, για ακόμα μία φορά αμφισβήτησε το κυριαρχικό καθεστώς ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τα οποία τα τελευταία χρόνια εντάσσει στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». «Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο. Ολα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι' αυτό δεν ευσταθεί καμία αμφισβήτηση του καθεστώτος των ελληνικών νησιών. Ελπίζω του χρόνου τέτοιο καιρό να μην τα ξαναλέμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

 

Ο βουλευτής Κοτζαελί, του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΜΗΡ, Λουτφού Τουρκάν, προ ημερών, κατέθεσε επερώτηση με το αίτημα αυτή να απαντηθεί από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Ο Τουρκάν είπε ότι παρόλο που ο Ατατούρκ και οι συμπολεμιστές του έριξαν τους Ελληνες στρατιώτες, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, στη θάλασσα, έπειτα από 90 χρόνια οι Ελληνες στρατιώτες άρχισαν πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο και πρόσθεσε: «τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε αρκετά ο αριθμός των νησιών μας στο Αιγαίο που καταλαμβάνει η Ελλάδα. Η Ελλάδα απέστειλε στρατιώτες και ύψωσε σημαία σε νησιά του Αιγαίου όπως η Οινούσσες, η Φύμαινα, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, το Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος, η Ψέριμος, το Γυαλί, η Λέβιθα και η Κίναρος.

 

Aλληλένδετα προβλήματα 

 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας στην επερώτηση, υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει στο Αιγαίο σειρά αλληλένδετων προβλημάτων συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που έχουν καθοριστεί με μία διεθνή συμφωνία ισχύουσα στο Αιγαίο και συνέχισε: «Τα βασικά έγγραφα αναφορικά με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και το καθεστώς αφοπλισμού τους είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η συμφωνία ειρήνης των Παρισίων του 1947. Οι συμφωνίες αυτές περιέχουν διάφορες λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών αυτών. Υπό την έννοια αυτή, πρόκειται για ένα νομικό θέμα που έχει σχέση με την ερμηνεία των σχετικών άρθρων στις δύο συμφωνίες. Πέραν αυτού, το γεγονός ότι τα σύνορα στη θάλασσα του Αιγαίου δεν καθορίστηκαν με την Ελλάδα με μία ισχύουσα συμφωνία μέχρι σήμερα αποτελεί μια άλλη διάσταση του προβλήματος».

 

Ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, με αφορμή το γεγονός ότι το θέμα επανέρχεται συχνά στην τουρκική Βουλή, σχολίασε: «φαίνεται ότι έχουν βάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση μία φορά το χρόνο».

 

Scroll to top